Vyřeší bílá čára souboj cyklistů a motoristů v ulicích Jihlavy?

Až do teď jezdili motoristé i cyklisté po ulicích Jihlavy společně, alespoň se by to tak podle zákona mohlo být. Nyní se však objevují v ulicích Jihlavy cyklopruhy, jako nová výhoda cyklistů v ulicích města.

Spíš než výhoda, tomu říkejme ochranný štít. Cyklopruhy se objevily na páteřních komunikacích, kde se dá očekávat výrazné zpomalení automobilů.

Cyklisté v cyklopruzích dostanou ovpovídající ochrannu pohybu po komunikaci a automobilům umožní plynulý provoz, protože nebude potřeba 1,5 metrů odstupu při předjíždění. Zklidnění dopravy je pak další výhodou, která má motivovat obyvatele krajské metropole k většímu využití cyklodopravy.

Cyklopruhy na páteřních komunikacích města přivedly motoristy v úžas, kam až může dojít podpora cyklodopravy. Veřejné chodníky se na mnoha místech proměnily na parkoviště kol, které si jde půjčit na nějaký čas i zdarma. Parkování vozidel zdarma v ulicích města se Jihlava chystá omezit už na jaře.

Reakce naštvaných motoristů na cyklopruhy se dala očekávat. Magistrát výrazněji o cyklopruzích informoval až po té, kdy se objevil první cyklopruh na ulici Tolstého u zimního stadionu. Krajské město Vysočiny tak čeká debata o vhodnosti cyklopruhů v ulicích města jako účinného faktoru pro podporu cyklistiky, nebo zda jsou ve hře jiné možnosti.

Kritici cyklostezek tvrdí, že by se místo malování cyklopruhů měla zaměřit pozornost na vzdělávání cyklistů v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Cyklisté zase říkají, že by se některým měli sebrat řidičáky. Tak jak tak, prostory ulic města chce město Jihlava lépe využít pro všechny formy dopravy. Od jízdy autem a parkování, mhd, cyklo, přes pohyb cyklistů až po pěší. Jak souboj dopadne? Uvidíme.


Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů