so., 26. listopad 2022 10:54

Vánoce nesnášenlivý Vydřigroš i Klářin Louskáček. Co přináší pohádkový balet Youriho Vámose?

Scéna z vystoupení Louskáček-Vánoční příběh Scéna z vystoupení Louskáček-Vánoční příběh Zdroj: www.narodni-divadlo.cz/cs/pro-novinare (Martin Divišek)
Hoffmanův Louskáček a Dickensova Vánoční koleda. Ojedinělá kombinace pohádkového divadelního baletu zvaná Louskáček-Vánoční koleda, kterou přináší maďarský choreograf Youri Vámos. Letos se představí v Praze a Ostravě, a hraje se od listopadu až do ledna. Příběh kombinuje jak postavy, tak děje tradičních vánočních povídek a snaží se vyprávět klasická díla v souladu se současnou dobou.

Pohádkový balet autora Youriho Vámose nazvaný Louskáček-Vánoční koleda je letos ke zhlédnutí v Národním divadle v Praze, v Ostravě se představí v Divadle Antonína Dvořáka. Balet se hraje v období od listopadu až do ledna následujícího roku. Oba sály jak v Národním divadle, tak v Divadle Antonína Dvořáka jsou již vyprodané. Choreografii vytvořil Youri Vámos, který je tradičně známý pro své předělávky klasických divadelních baletů. V představení se mísí vánoční příběh Louskáčka vytvořený E. T. A. Hoffmanem (později převyprávěný A. Dumasem), společně se známou Vánoční koledou od Ch. Dickense. Hudbu k Louskáčkovi složil světově známý skladatel Petr Iljič Čajkovskij.


Klára, dcera Boba Cratchita
Původní příběh E. T. A. Hoffmana vypráví o dívce Kláře, která společně se svou hračkou, Louskáčkem, prožívá ve snu všemožná dobrodružství jako je třeba boj se zlým Myším králem. Oproti tomu Vánoční koleda Ch. Dickense je povídka o lakomém Vydřigroši, kterého o Štědrém večeru navštěvují Duchové Vánoc. Jakým způsobem propojil autor tyto rozdílné příběhy?
Ve dvouhodinovém vystoupení zkombinoval Vámos vánoční povídku a pohádkový balet kromě dějových linek také v rovině postav. Příběh se odehrává v čase Vánoc, zejména na Štědrý den. V autorově pojetí je Bob Cratchit zaměstnancem Vydřigroše, tak jako v původní Dickensově verzi. Změna ale přichází s Cratchitovou dcerou, což je postava Kláry, dívky z Louskáčka. Tak se uskuteční protnutí obou dějových linií.
V pražském představení můžeme vidět v hlavních rolích M. Svobodníka, P. Holečka, A. Fujii nebo G. Rotolo. Dále se zapojí orchestr Národního divadla, Kühnův dětský sbor, Balet a studenti Baletní přípravky Národního divadla. Ostravské obsazení tvoří například L. Zuschlag či E. Ancona.

Z kritiky klasikou
Světová premiéra Vámosovy verze vánoční pohádky se konala v Bonnu v roce 1988. Historie Louskáčkova baletu ale sahá mnohem dál do minulosti až do roku 1892, kdy se konala jeho premiéra na jevišti. Zpočátku bylo představení kritizováno, postupem času se z něj ale stala vánoční klasika na poli divadelního baletu.

Tradiční umění v moderním pojetí
Původem maďarský autor Youri Vámos se zajímal o balet už od malička. Po absolvování Státní baletní školy v Budapešti působil jako sólista, později několikrát jako baletní ředitel. Je také držitelem Rytířského kříže maďarského Záslužního řádu.
Podobně jako u Louskáčka, byl známý svými předělávkami klasických děl jako například zpracování příběhu Sněhové královny do verze Anastasia – poslední dcera romanovských carů. Mezi jeho další díla, které zpracoval ve vlastním pojetí se řadí Spící krasavice, Romeo a Julie nebo Sen noci svatojánské. Nejedná se však o žádnou snahu zneuctít díla světoznámých klasiků. Vámos je totiž znám svým respektem, který chová právě k baletním klasikám, snaží se je však vyprávět s obohacením o některé současné umělecké koncepty. Mezi ně patří například snaha vyjádřit psychologii a osobnosti jednotlivých postav, což společně s dalšími informacemi uvádí Národní divadlo na svých webových stránkách.

Zobrazeno 325 krát
Naposledy upraveno: po., 5. prosinec 2022 21:16
Pro psaní komentářů se přihlaste