Jakub Zemek má za sebou náročný výcvik v NASA. Nyní sní o cestě do vesmíru

Je mu teprve třiadvacet let, ale už teď se o něm hovoří jako o druhém českém kosmonautovi. Před čtyřmi lety zvládl Jakub Zemek náročný astronautický výcvik v NASA. A nyní se soustředí na další metu – navštívit Mezinárodní vesmírnou stanici




Rodák z Uherského Hradiště se začal o vesmír zajímat už ve čtyřech letech, při listování školním atlasem světa. Dnes si dělá pilotní licenci, což by ho mohlo posunout k vysněnému cíli stát se kosmonautem, který navštíví ISS. A dětskému přání neváhá Jakub Zemek podřídit naprosto vše, od vzdělání přes vztahy až po volný čas. 

Ve skafandru nanečisto

Když mu bylo devatenáct, absolvoval coby jediný zástupce zemí východní Evropy výcvik v režii americké kosmické agentury na Floridě. „Zaujal jsem svým původem,“ vzpomíná. „Většinou se tam totiž hlásí Američané.“ Konkurence byla ohromná: Kromě vynikajících studijních výsledků se přihlíží i k seznamu mimoškolních úspěchů a Jakubovi pomohly rovněž zkušenosti s létáním. 

Nejprve musel nastudovat odbornou literaturu a teprve poté následovalo týdenní soustředění. Vedle simulace stavu beztíže v bazénu pomocí virtuální reality si mladý Čech vyzkoušel třeba pobyt v hypobarické kabině, napodobující případný nedostatek kyslíku na palubě. „Cítíte mravenčení v konečcích prstů a máte mžitky před očima,“ líčí Jakub. Největší zkoušku nervů mu však prý připravil skafandr: „Člověk je v něm daleko méně pohyblivý a vidí jen přes sklo.“ Z Floridy si český student kromě zážitků a důležitých certifikátů přivezl také instantní jídlo pro astronauty a setkal se tam s inženýrem, který se podílel na budování ISS, i s designérem skafandrů.

Výjimečný student

Po maturitě zamířil Jakub studovat vesmírné inženýrství do britského Manchesteru, kde se s kolegy zapojil rovněž do projektu vysokorychlostního cestování Hyperloop vizionáře Elona Muska. Domů se příliš často nedostane, a pokud přece jen, tráví většinu času nad knížkami. „Studuje hluboko do noci. Když za ním zajdu po půlnoci do pracovny, často ještě leží ve skriptech a něco počítá,“ popisuje jeho otec Přemysl. Jakubovi rodiče se však shodují, že je nadaný syn příjemně překvapil, přestože už napůl počítají s tím, že se zřejmě usadí za hranicemi.

TIP: Česko má nového astronauta: Pilot Aleš Svoboda je členem záložního týmu ESA

Pro splnění svého snu každopádně dělá maximum: V deseti letech si v knihovně půjčil první publikaci o černých dírách a časem se zúčastnil řady studentských i mimoškolních aktivit. Jeho někdejší učitelka Hana Mlejnská potvrzuje, že šlo o výjimečného žáka, který v soutěžích pro mládež obsazoval první místa. Později ve výzkumném centru v Dolních Břežanech u Prahy absolvoval stáž, při níž se podílel na vzniku nejvýkonnějšího laseru světa. „Dokáže simulovat i fyzikální jevy, které se odehrávají pouze v kosmu a na Zemi k nim za normálních podmínek nedochází – například skupenství plazmatu,“ objasňuje Jakub. Šance, že by se jako teprve druhý Čech podíval do vesmíru, jsou sice malé, ale nikoliv nulové. Možná se tak jednou vedle Vladimíra Remka zapíše do učebnic i jméno Zemek. 


Další články v sekci