V americkém Senátu usedne pastor, nebo fotbalista. Demokraté i republikáni zápolí v Georgii

K Georgii se mohly první prosincové úterý upřít zraky celých Spojených států. Druhé kolo senátních voleb mělo potenciál razantně promluvit do druhé poloviny prezidentství Joea Bidena. Na tuto variantu nakonec nedojde, protože demokratům se podařilo obhájit senátorské křeslo v Nevadě a na jejich většině v horní komoře Kongresu už se nic nezmění. I přesto se vyplatí georgijské klání mezi demokratem Raphaelem Warnockem a republikánem Herschelem Walkerem sledovat.

Jižanský stát na východním pobřeží USA dlouhá léta patřil mezi bezpečná útočiště Republikánské strany. Platilo to až do voleb před dvěma lety. Biden tehdy v Georgii velmi těsně porazil Donalda Trumpa a demokraté dokázali získat také obě zdejší senátorská křesla, čímž si zajistili nejkřehčejší většinu v Senátu.

Z Georgie se stalo možná vůbec nejdramatičtější ze všech amerických volebních bojišť, na nichž se rozhoduje o administrativě ve Washingtonu a směřování celé federace. Když se Trump po prohraných volbách snažil prosadit své výmysly o ukradeném hlasování, byla to právě Georgia, kde se jeho snahy soustředily, jak ukázal například telefonát místnímu státnímu tajemníkovi Bradu Raffenspergerovi, po němž končící prezident chtěl, aby mu našel o jeden hlas více, než získal Biden.

Mimořádně vyrovnané souboje v Georgii potvrzuje ostatně i volba senátorů z roku 2020, respektive 2021. Občané netradičně vybírali dva zástupce státu v Senátu najednou. Jeden souboj byl standardní volbou po vypršení mandátu, druhý pouze doplňovací po rezignaci republikánského zákonodárce. Obě klání rovněž rozhodlo až druhé kolo.

A protože doplňovací volba slouží pouze k tomu, aby senátorské křeslo nezůstalo několik let prázdné, ale nevzniká skrze ni nárok na plné funkční období, musel se tehdy úspěšný demokrat Raphael Warnock o přízeň voličů ucházet hned v listopadu 2022 znovu. Proti němu stojí politický nováček Herschel Walker, bývalý dlouholetý hráč amerického fotbalu, který kandiduje za republikány.

V prvním kole oba uchazeče o senátorské křeslo dělilo pouze necelých čtyřicet tisíc hlasů. Warnockovi vyslovily důvěru 49,4 procenta voličů, Walkerovi 48,5 procenta. Podobně jako v senátních volbách v Česku musí v Georgii jeden z kandidátů získat přes polovinu odevzdaných hlasů, aby v horní komoře Kongresu usedl.

  • V americkém systému, jemuž naprosto dominují Republikánská a Demokratická strana, jsou kandidáti třetích stran či nezávislí odsouzeni k tomu, aby byli jen jakýmsi ozvláštněním voleb. Díky georgijským zákonům, kdy v senátních volbách nestačí prostá většina, ale nadpoloviční, letos zamíchal výsledky libertarián Chase Oliver.
  • Jak poznamenává deník The New York Times, zařadit Olivera do politologických škatulek je náročný úkol. Politik se sám hrdě označuje jako „ozbrojen a gay“.
  • S necelými osmi tisíci dolary, které mu zaslali podporovatelé, dokázal Oliver se ziskem 2,1 procenta vynutit druhé kolo voleb. Za jiných okolností – pokud by republikán Adam Laxalt udržel vedení v Nevadě – by Chase Oliver mohl mít zásadní vliv na Bidenovo prezidentství.

Warnock versus Walker

Warnock se před necelými dvěma lety stal prvním afroamerickým demokratem z jižanských států v Senátu. Třiapadesátiletý pastor v minulosti kázal v baptistickém kostele v Atlantě, kde v 60. letech oslovoval veřejnost Martin Luther King. Právě k němu a dalším bojovníkům za svobodu a rovnoprávnost se často odkazuje.

Warnockovi v Georgii pomáhá jeho vyznání – tři čtvrtiny státu se hlásí ke křesťanství. Pastor ale zastává i některé z konzervativního pohledu kontroverznější názory, například podporuje sňatky homosexuálů a také právo na potrat. Červnové zrušení precedentu Roe vs. Wade Nejvyšším soudem, které otevřelo cestu k potratovým restrikcím, považuje za devastující.

Warnocka vyzývá hvězda amerického fotbalu Walker. Jeho kandidaturu do Senátu podpořil exprezident Donald Trump a republikánské primárky Walker vyhrál s přehledem, byť zprvu si straníci jeho kvalifikací nebyli jistí. Nejenže Walker postrádá politické zkušenosti, ale před volbami žil v Texasu a musel se oficiálně přestěhovat do Georgie, aby mohl kandidovat.

Walker nakonec dokázal oslovit republikány svou konzervativní kampaní, v níž se soustředil především na sociální a kulturní konflikty. Jedním z ústředních motivů byla podpora plošného zákazu potratů po patnáctém týdnu těhotenství, a to včetně případů znásilnění, incestu nebo zdravotního rizika pro matku.

Jenže právě tyto názory mu způsobily potíže poté, co server The Daily Beast přišel s informací, že Walker v roce 2009 zaplatil své partnerce, aby interrupci podstoupila. Deník The New York Times následně zjistil, že stejnou ženu k potratu neúspěšně nutil ještě o dva roky později. A nakonec se ozvala ještě druhá žena, které Walker údajně zaplatil, aby šla na potrat.

  • Interrupce jsou jedním z podstatných témat voleb.
  • V červnu americký Nejvyšší soud zrušil precedent z případu Roe vs. Wade, který zaručoval právo na potrat. Verdikt neznamenal, že interrupce se okamžitě staly ilegálními, pouze vracel právo o jejich zákonnosti rozhodnout do rukou jednotlivých států.
  • Některé státy ovládané republikány toho obratem využily – zcela jsou interrupce zapovězeny třeba v Texasu, Oklahomě, Mississippi, Louisianě či Jižní Dakotě.
  • V červenci zpřísnila pravidla pro potraty také Georgia. Tamní zákon zakazuje ukončit těhotenství od okamžiku, kdy lze zachytit tlukot srdce, tedy zhruba v šestém týdnu těhotenství. Výjimky platí pro těhotenství v důsledku znásilnění nebo incestu v případě, že je čin oznámen policii.
  • Okolo zákona se rozjely právní tahanice a ty 23. listopadu rozetnul až georgijský nejvyšší soud verdiktem, podle nějž přísná norma platí. V Georgii je tedy v předvolební kampani téma potratů vysoce aktuální.

Právě tyto a další pochybnosti kolem Walkerovy minulosti (otazníky kolem rodinných vztahů a domácího násilí, k němuž se Walker přiznal a zdůvodnil ho psychickými problémy) odrazovaly úspěšného republikánského kandidáta na georgijského guvernéra Briana Kempa, aby svého stranického kolegu podpořil. Pro druhé kolo už se ale oba tábory republikánských kandidátů sbližují.

Faktor Trump

Naproti tomu s podporou Donalda Trumpa mohl Walker počítat vždy. Exprezident do listopadových voleb prosadil řadu „svých“ kandidátů, a bývalý fotbalista byl jedním z nich. Jenže Trumpovým kandidátům se ve volbách příliš nedařilo, a proto řada republikánů pochybovala o tom, zda by se měl bývalý prezident hlasitě postavit za Walkera před druhým kolem senátních voleb v Georgii.

Z Republikánské strany se ozývaly i apely, které Trumpa vyzývaly, aby svůj zájem o Bílý dům oznámil až poté, co voliči v Georgii rozhodnou. Nestalo se a exprezident už tak učinil. Zároveň se ale jeho a Walkerův tým dohodly, že Trump zůstane před druhým kolem upozaděn a kandidáta například nepřijede podpořit do Georgie osobně.

Spojení Walkera a Trumpa samozřejmě využívá ve své kampani demokrat Warnock. Jde podle něj o tak výraznou republikánskou slabinu, že na ni vsadil v jednoduchém reklamním spotu, v němž ukazuje záznam Trumpa, kterak oznamuje prezidentskou kandidaturu, a druhý, jak exprezident pochvaluje Walkera. „Zastavte Donalda Trumpa. Zastavte Herschela Walkera,“ stojí v klipu.

Samotného Walkera demokratický kandidát označuje jako nekvalifikovaného pro držení veřejného úřadu. „Nejenže se neorientuje v problémech, ale ani se o ně nijak zvlášť nezajímá,“ zdůrazňoval na jednom z mítinků Warnock, zatímco jeho soupeř jej na oplátku těsně spojuje s Bidenem

Oba kandidáti usilují především o voliče na předměstích Atlanty, která patří k nejrychleji rostoucím městům v USA. Podle nejnovějších dat ze sčítání lidu z roku 2020 narostla za předešlou dekádu populace Georgie o desetinu, a to zejména přispěním právě Atlanty. Zmobilizování této masy voličů je pro Walkera i Warnocka klíčové.

Walker může mít s mobilizací problém

Warnock se může opřít o práci své stranické kolegyně Stacey Abramsové, která se v minulosti postarala o mohutnou mobilizaci demokratických voličů v Georgii, a především jejich zaregistrování, aby k urnám mohli. Walker se naproti tomu snaží oslovit ty voliče republikánů, kteří v listopadovém guvernérském klání podpořili Kempa, ale Walkerovi důvěru nedali.

Je otázkou, nakolik se oběma kandidátům podaří zburcovat voliče ve chvíli, kdy je o většině v Senátu jasno. Říjnový průzkum stanice Fox News ukázal, že Warnock se může spolehnout na zapálenější voličskou základnu než Walker. Tomu by podle analytiků z FiveThirtyEight naopak pomohlo, kdyby se o většině v Senátu v Georgii rozhodovalo, protože republikánští voliči by ochotněji přehlédli mnoho skandálů, které se kolem něj vynořily.

Jisté je jedno. Kvůli tomu, že se Georgia opět ocitá v centru pozornosti obou velkých amerických stran, proudí do tohoto státu značné prostředky na volební kampaně. Před necelými dvěma lety padla na reklamní spoty v Georgii více než půl miliarda dolarů, letos zatím podle serveru Open Secrets více než 300 milionů dolarů.