Mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí opět jezdí vlaky. Železničáři opravili trakční vedení

České dráhy (ČD) po opravě trakčního vedení u Jihlavy obnovily provoz vlaků na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, společnost to uvedla na Twitteru. Opravy trvaly od nedělního dopoledne, kdy v úseku mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy lokomotiva nákladního vlaku narazila do spadlého stromu. V uvedeném úseku jezdily náhradní autobusy. Škodu na infrastruktuře zatím Správa železnic odhadla na milion korun.

Vlak narazil do stromu na trati v neděli před devátou hodinou ráno. Při nehodě se zranil strojvedoucí, uvedl dříve mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Dráhy původně předpokládaly obnovení provozu vlaků okolo pondělního poledne, později termín zprovoznění trati posunuly nejdřív na šestou hodinu večer a pak na půlnoc.

„Rozsah poškození tam byl nakonec větší, než jsme předpokládali po vzniku mimořádné události. Poškozeno je zhruba sedm set metrů trakčního vedení a další související prvky, které jsou pro fungování trakčního vedení nezbytné,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová v pondělí večer.

Na Vysočině v neděli foukal vítr. Kvůli spadlým stromům měli hasiči od nedělního rána do večerních hodin čtyři desítky výjezdů, nejvíc stromů odstraňovali z komunikací na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Na železnici byl v neděli přerušený provoz také mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem a Dačicemi a Telčí.