Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Události: Dopravní kolaps kvůli sněžení (zdroj: ČT24)

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.

Večer se kvůli poškozené troleji musely zastavit vlaky u Jindřichova Hradce. České dráhy nahradily rychlíky na lince Brno–Plzeň autobusovou dopravou mezi Jindřichovým Hradcem a Počátkami–Žirovnicí. Opravy podle odhadu Správy železnic nakonec potrvají přes noc, zprovoznění očekává kolem šesti hodin ve středu ráno. Až do rána zůstane uzavřena i trať z Rybníku do Lipna nad Vltavou, zprovoznit se naopak ještě večer podařilo železniční spojnici Tábora s Bechyní. 

Na Jindřichohradecku i Lipensku jezdí místo vlaků náhradní autobusová doprava. To je posun oproti dopolednímu dění, kdy se cestující často žádné náhrady za odřeknuté vlaky nedočkali, protože neprůjezdné byly v důsledku sněžení i silnice. 

Kvůli nepříznivému počasí byl v úterý přerušen provoz na více než dvaceti železničních úsecích včetně hlavní trati mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Na ni se vlaky v celé délce vrátily před třetí hodinou odpoledne. Ještě večer byly potíže u hranic v Rakousku. Trať, na kterou popadaly stromy, je již průjezdná, ale večerní spoj Linec–Praha nabral zpoždění přes hodinu a půl.

Problémy na železnici podle dispečerů způsoboval hlavně těžký mokrý sníh, který větve a stromy nakláněl až do profilu trati a trakčního vedení. Někde stromy na koleje popadaly.

Kamiony uvázly na dálnici D3

Silniční dopravu komplikovalo husté sněžení zejména v Jihočeském kraji. V souvislosti s tím policie evidovala několik desítek událostí. Jihočeští hasiči od noci odstraňovali ze silnic popadané stromy. Nejvíce práce měli na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku, uvedla jejich mluvčí Vendula Matějů. Několik kamionů uvázlo na dálnici D3 ve směru od Tábora do Prahy. Policie proto dálnici dopoledne asi na hodinu uzavřela, kolem 11:00 provoz obnovila v omezeném režimu.

V úterý večer byla dálnice průjezdná a sjízdná bez omezení, silničáři ovšem vydali na noc na středu pro jižní Čechy (a také Vysočinu, Liberecký kraj, Středočeský kraj a Prahu) výstrahu před náledím.

„Večer (v pondělí) začalo pršet a v noci se déšť změnil na sníh. Snažíme se silnice hodně solit, ale nějakou dobu trvá, než to začne působit, a vrstva sněhu se rozjezdí,“ charakterizoval dopolední podmínky Karel Huisl z dispečinku správy a údržby Jihočeského kraje. Nákladní vozy uvázly například u Lišova a u Strážkovic na Českobudějovicku. „Bohužel se tradičně stává, že některé kamiony mají stále letní pneumatiky. A v takových podmínkách pak někde zůstanou stát,“ dodal.

Česko zasypala první zimní kalamita (zdroj: ČT24)

Policie na Vysočině eviduje dvacet nehod

Sníh zkomplikoval provoz na silnicích i na Vysočině. Policie přijala oznámení o dvaceti dopravních nehodách, zranění, která při nich lidé utrpěli, byla jen lehká. Některé nehody podle mluvčí policie Dany Čírtkové mohli řidiči řešit bez asistence policie. Sníh a popadané stromy dnes komplikovaly i provoz na železnici. Mezi Dobronínem a Jihlavou se provoz podařilo okolo 15:00 obnovit.

U Náměště nad Oslavou byla asi pět hodin neprůjezdná silnice I/23 kvůli uvázlému nákladnímu autu. Provoz byl plně obnoven před 11:00. V době uzavírky musela auta jezdit po objízdné trase přes několik obcí v okolí uzavřeného úseku.

Hasiči na Vysočině měli do 15:00 přes sedmdesát výjezdů spojených s počasím, hlavně kvůli odklízení popadaných větví a stromů, někde také pomáhali s vytažením zapadlých aut.

Kamiony stály i na Jablonecku

Pro nákladní vozidla byla kvůli sněžení zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Dopravu tam řídili policisté, řekl Petr Správka ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion, což se stalo i v úterý ráno. „Začali se nám tam předjíždět neukáznění řidiči a zatarasili možnost dalších průjezdů sypačů,“ řekl Správka. Podle něj na kritický úsek poslali užší sypač. Jinde v kraji s průjezdností podle Správky problémy nejsou.

Problémy i na Benešovsku a Kutnohorsku

Sníh v úterý ráno zkomplikoval dopravu také na Benešovsku a Kutnohorsku, na silnici I/3, hlavním tahu z Prahy na Tábor, byly kolony. Silničáři měli podle pracovníka dispečinku v těchto dvou okresech v terénu veškerou techniku, na Kutnohorsku vyjely i traktorové radlice.

„Vozovky jsou v tuto chvíli pokryty vrstvou mokrého sněhu,“ uvedl ráno pracovník dispečinku. Na I/3 u Votic na Benešovsku havarovaly nákladní vozy, podle předběžných informací by se nemělo jednat o vážné nehody.

Středočeský radní pro silniční dopravu Karel Bendl (ODS) řekl, že pracovníci správy a údržby silnic drží hlídky a jejich dispečink je v nepřetržitém provozu. „Cestáři jsou připraveni, ovšem často narážejí na problém řidičů kamionů, kteří nedodržují předpisy, vyjedou třeba na letních pneumatikách a zatarasí komunikaci, která má být posolena nebo na které má být odstraněn sníh. Způsobí nám tím komplikaci, že i ten sypací vůz uvázne v koloně a nemůže se tam dostat,“ uvedl Bendl. 

Vydatně sněžilo i v Krkonoších a Orlických horách. Na nesolených horských silnicích byl sníh, hlavní silnice v Královéhradeckém kraji byly mokré a s opatrností sjízdné. 

Výpadky proudu

Husté sněžení a padající stromy také v několika krajích způsobily výpadky elektřiny. Například ve Středočeském kraji se bez proudu ocitly tisíce domácností. Ráno kolem 8:00 energetici v regionu evidovali 12 poruch na vedení vysokého napětí, bez proudu bylo pět tisíc domácností. Hodinu před polednem už šlo o osm poruch na vedení vysokého napětí a 2800 domácností bylo bez proudu.

Na jihu Čech a části Vysočiny zůstává odpoledne kvůli následkům silného sněžení bez elektřiny 4600 odběrných míst, v poledne jich bylo 28 tisíc. „Poruchy se ve větší míře začaly objevovat kolem páté hodiny ranní,“ sdělil mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

Ve středních Čechách bylo před polednem hlášeno osm poruch na vedení vysokého napětí a 2800 domácností bylo bez elektřiny. Potíže byly hlavně na Kutnohorsku a Benešovsku, řekla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Omezení dodávek elektřiny se na jihu Čech týká hlavně okresů Český Krumlov, České Budějovice a Jindřichův Hradec a dále pak Na Vysočině Pelhřimovska. „Neustále na odstraňování závad pracujeme,“ řekl mluvčí. Momentálně je 35 poruch na vedení vysokého napětí. „V jednu chvíli jsme jich měli 57. Situace byla nejhorší kolem poledne, kdy nám neustále nové události přibývaly,“ dodal.