Sníh komplikoval dopravu na Benešovsku a Kutnohorsku. Na několika tratích na jihu Čech nejezdily vlaky

6. prosinec 2022 07:30, aktualizováno

Mokrý sníh dnes od rána komplikoval dopravu na silnicích a železnici, přerušeny byly i dodávky elektřiny. Dopoledne policie uzavřela zhruba na hodinu dálnici D3 ve směru od Tábora do Prahy, kvůli uvízlým kamionům se tam vytvořily dlouhé kolony.  Výstraha meteorologů před sněžením platila dnes do 14:00.

Aktuální informace přinášíme ve vysílání Regionu. Další najdete také na webu Pražské integrované dopravy a  interaktivní mapě Správy železnic.

  • 10:46 - „Kolony se začaly tvořit u středočeského Miličína, kde jsou ve směru na Prahu nepojízdné kamiony,“ popsala mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová. Právě za Miličínem je nájezd na dálnici D3, která vede až do Českých Budějovic. Řidiči by neměli využívat jako objízdnou trasu silnice II. a III. třídy, jelikož jsou špatně sjízdné.

Silničáři měli podle pracovníka dispečinku Krajské správy a údržby silnic na Benešovsku a Kutnohorsku v terénu veškerou techniku, na Kutnohorsku vyjely i traktorové radlice.

Sníh komplikuje dopravu na Benešovsku

Na I/3 u Votic na Benešovsku havarovaly nákladní vozy, podle předběžných informací by se nemělo jednat o vážné nehody, avšak silnice je jen částečně průjezdná.

Kvůli sněžení také nejezdily některé vlakové spoje. Provoz se zastavil na pěti železničních tratích, uvedly České dráhy na twitteru.

Komplikace v dopravě u Votic na Benešovsku

Kvůli nepříznivému počasí byl přerušený provoz na více než 20 železničních úsecích. Postupně se podařilo většinu z nich zprůjezdnit, odpoledne tak začaly vlaky opět jezdit i na trati mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Na twitteru o tom informovala Správa železnic. Problémy podle dispečerů způsoboval hlavně těžký mokrý sníh, který větve a stromy nakláněl až do profilu trati a trakčního vedení. Někde stromy na koleje popadaly. České dráhy na twitteru upozornily, že náhradní dopravu autobusy lze kvůli komplikacím na silnicích zajistit jen v omezené míře.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, zejména kvůli silné sněhové pokrývce, byl omezen provoz autobusů v jihovýchodní části Středočeského kraje, především v oblasti Vlašimska, Dolních Kralovic a Votic. Podle Filipa Drápala, mluvčího společnosti ROPID, se ale provoz odpoledne už vrátil k normálu. 

autoři: Pavel Lochař , Von
Spustit audio