Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Naděje v léčbě rakoviny: nová chemoimunoterapie zamezuje jejímu relapsu

Ilustrační foto: Pixabay

I přesto, že je chemoterapie častou a účinnou metodou léčby rakoviny, je celkem běžné, že nádorové buňky u mnoha pacientů po určité době začnou znovu růst. Existuje řešení vedoucí k potlačení opakovaného výskytu rakoviny? O tom píše server Interesting Engineering.

Podle týmu výzkumníků z University of Pittsburgh School of Pharmacy (UPSP) k relapsu nádoru dochází kvůli proteinu zvanému Xkr8. Výzkumníci vyvinuli nový přístup, který využívá speciální nanočástice. Ty dokážou blokovat aktivity proteinu Xkr8. Výsledek výzkumu prezentují ve studii, během které pomocí nové metody dokázali výrazně snížit velikost rakovinných nádorů u myší.

Protein odpovědný za recidivu rakoviny

Chemoterapie dokáže eliminovat téměř všechny výskyty nádorů, jenže speciální mechanismus karcinogenních buněk jim umožňuje obnovit svou činnost, což se bohužel v mnoha případech stává, a nádory se tak mohou objevovat opakovaně. Současná studie odhaluje, že když speciální chemoterapeutický lék napadne nádor, napadená buňka aktivuje proces, který brání léku, aby ji zničil celou. V těle tak zůstávají zbytky některých rakovinných buněk, které později umožňují vznik nových nádorů.

Vedoucí výzkumu profesor Li a jeho tým přišli na to, že k prevenci recidivy rakoviny potřebují zastavit ochranný proces napadených buněk. Po dlouhém bádání zjistili, že celý tento proces je řízený právě proteinem Xkr8.

Ilustrační foto: Pixabay

Chemoimunoterapie s dvojím účinkem

Dali se tedy do vývoje nové metody chemoterapie, která by kromě léčby dokázala také obejít chování proteinu Xkr8. Výsledem je nová imunoterapie, která byla testována na myších. Výzkumníci vyvinuli speciální nanočástice, jejichž cílem je zastavit produkci proteinu Xkr8. Povrch nanočástic byl naplněn speciální složkami, které jim umožňují ignorovat zdravé buňky a soustředit se pouze na ty rakovinné.

V rámci studie vědci pozorovali dvě skupiny myší: první skupina podstoupila chemoimunoterapii (s nanočásticemi) a druhá byla léčena klasickou formou chemoterapie. Výsledky byly jasné: chemoimuniterapie měla vyšší úspěšnost než konvenční forma chemoterapie.

Některé z myší měly dokonce vážné formy rakoviny tlustého střeva a slinivky břišní. Léčba chemoimunoterapií u nich vedla ke zvýšené produkci protirakovinných buněk. Kromě toho se velikost nádorů u všech myší, které dostávaly terapii s dvojím účinkem, snížila.

Jedná se další významný pokrok ve vývoji metod k léčbě rakoviny. V tomto případě se však stále jedná o rané stádium vývoje a je třeba provést více bezpečnostních testů a studií toxicity, než bude možné ji přesunout do klinických studií.

Zdroj: Interesting Engineering

Související články

Zaručeně zlepší den

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení

Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…