st., 30. listopad 2022 16:02

Poslední listopadový víkend v Šumperku ovládl festival Horování

Poslední listopadový víkend v Šumperku ovládl festival Horování Zdroj: DK Šumperk
V sobotu 26. listopadu proběhl v Šumperku již 29. ročník Horování. Každoroční setkání horolezců, dobrodruhů, turistů a milovníků extrémních sportů a přírody proběhlo v domě kultury.

Dveře kulturního domu se pro návštěvníky sportovně společenské akce otevřely v 16 hodin a jako první je přivítala Klára Kolouchová, první Češka, která zdolala tři nejvyšší hory světa -Mount Everest, K2, Kančendžengu. Mimo svého životního příběhu představila i její novou knihu Nahoře fouká.

Po Kláře následovala prezentace fotografií Jiřího Pitrýse Hejtmánka, který pracuje jako člen horské služby Jeseníky. Zachycené snímky fotografa zdobily i foyer kulturního domu.

Na Jiřího navázala meteoroložka Alena Zárybnická známá především z pořadu Předpověď počasí České televize. Alena, která je rovněž zapálenou sportovkyní, se těší vysoké oblibě mezi horolezci, pro které analyzuje složitá meteorologická data k plánování jejich expedic. Kromě své práce nalákala účastníky festivalu na svou knihu Alpami na kole a pořad S legendou přes hory, ve kterém spolu s českým horolezcem Markem Holečkem provází po Česku.

Posledním hostem večera byl Josef Pepíno Morávek, horský vůdce původem z nedalekého Zábřeha. Morávek divákům ve formě videí a fotografií poskytl ukázky z méně i více vzdálených koutů světa, kde doprovází své klienty při netradičních dobrodružstvích.

Večer byl ukončen promítáním filmu Pavola Brabáše Everest – najťažšia cesta.

Přestávky mezi besedami vyplnila hudební vystoupení kapely AG4.

Kromě hlavního festivalového programu probíhal už od pátku 25.listopadu v SOŠ Šumperk také doprovodný program akce. V pátek večer byl promítán výběr nejlepších filmů z Expediční kamery s Himalájskou tematikou a sobotní dopoledne vyplnilo lezení na umělé stěně pod vedením horolezeckého oddílu ASPV SOŠ Šumperk.

Zobrazeno 504 krát
Naposledy upraveno: út., 6. prosinec 2022 09:22
Pro psaní komentářů se přihlaste