Adventní zastavení s „mužem se zlatou flétnou“, který hrál s Pink Floyd a natočil hudbu k Pánovi prstenů

6. prosinec 2022

S nadsázkou řečeno, přivítáme populárního irského virtuózního flétnistu, přezdívaného „muž se zlatou flétnou“, sira Jamese Galwaye. Ten se narodil 8. prosince 1939, tedy před 83 roky.

James Galway pochází ze severního Belfastu a vyrostl v prostředí, v němž byla hra na flétnu přirozenou součástí života, a tak ani jeho nemohla dost dobře minout.

Už v jedenácti se mu povedl husarský kousek, neboť tehdy vyhrál James Galway juniorský, seniorský a otevřený belfastský flétnový šampionát během jediného dne. Dostalo se mu velmi kvalitního hudebního vzdělání, jak v Anglii, tak v Paříži.

Patnáct let své profesionální muzikantské kariéry prožil jako flétnista v různých orchestrech, mimo jiné v London Symphony Orchestra a Royal Philharmonic Orchestra. A od konce šedesátých let se stal tento Irčan hlavním flétnistou Berlínské filharmonie pod vedením legendárního Herberta von Karajana.

Čtěte také

K velkému překvapení slavného dirigenta se však James Galway po zhruba šesti letech rozhodl nastoupit sólovou dráhu. A bylo to nepochybně šťastné rozhodnutí, neboť se stal jedním ze světově nejznámějších hráčů na příčnou flétnu a také velmi úspěšným. S jeho nahrávkami se prodalo doposud na 30 milionů kopií. 

Věhlas excelentního flétnisty Jamese Galwaye přesáhnul hranice klasické hudby. V roce 1990 si zahrál  s Pink Floyd na slavném monstrózním a na deskách vydaném  koncertu The Wall – Live in Berlin, který se konal na Potsdamer Platz k pádu Berlínské zdi. A také natočil hudbu ke slavné filmové sérii Pán prstenů. 

V adventních Vlídných tónech pro vás máme ukázky z raných sólových alb flétnisty Jamese Galwaye s  Národním filharmonickým orchestrem s americkým dirigentem Charlesem Gerhardtem. A budou to oblíbené skladby klasické hudby jako Minutový valčík Fryderyka Chopina, Snění z cyklu Dětské scény Roberta Schumanna, Serenáda z baletu Harlekýnovy miliony v Rusku působícího italského skladatele Riccarda Driga nebo Humoreska Antonína Dvořáka.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.