Žamberk připravuje zastřešení zimního stadionu, nový plán je skromnější

6. prosinec 2022 06:40

Nové vedení Žamberka na Orlickoústecku připravuje zastřešení zimního stadionu, i bez dotace by se městu investice mohla podařit. Náklady budou necelých 70 milionů korun.

Modernizace sportoviště je letitým tématem, zatím se ji nepodařilo uskutečnit. „Dřív tady byl plánovaný stadion větších rozsahů, měl spíš parametry na krajské město. Asi by byl využívaný, ale město by ho nebylo schopné financovat. Tenkrát nedopadla dotace od Národní sportovní agentury,“ řekl starosta Jiří Mencák (Žamberecká demokratická koalice).

Podoba modernizace stadionu je téměř hotová. Pracovní skupina v minulých letech navrhla skromnější variantu. Uvidí ji zastupitelstvo na prosincovém jednání. „Bude tam zázemí pro sportovce a stadion bude zastřešený. Boky budou otevřené. Do budoucna bude stadion připravený na to, aby se dal kdykoliv uzavřít. Střecha bude připravená na fotovoltaiku, která by mohla napájet přes léto přilehlý autokemp a koupaliště,“ řekl Mencák.

Modernizace za polovinu

Předchozí návrh počítal s náklady kolem 127 milionů korun, což bylo ještě před vysokou inflací. Současná cena by byla vyšší. Město s pomocí dotací navrhovalo stadion s bezbariérovým přístupem na hrací plochu, tribunou pro stovky lidí, 12 šatnami pro hráče a rozhodčí, ošetřovnou, sklady, klubovnou, bufetem.

Současný projekt je skromnější, stát by měl 67 milionů korun. „Je to nejlevnější provozuschopná varianta, vevnitř nebudou tribuny. Ty by si postavil hokejový klub, v minulosti na ně dělal sbírku. Mohou pomoci i dotace z místních akčních skupin,“ řekl starosta.

Stavbu stadionu budou ještě schvalovat zastupitelé, není ale jisté, jestli návrh podpoří. Pomoc při financování slíbil i Pardubický kraj. Ve dvou letech by Žamberku mohl poskytnout dohromady čtyři miliony korun. „Vzhledem k tomu, že se jedná o investici s přesahem do celého regionu, tak jsme v rámci našich finančních možností připraveni pomoci,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související