Krach dohody Spolu a Pirátů v Praze. Koalice chce menšinovou vládu, osloví i ANO

Zástupci Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodli s Piráty na koalici v Praze. A dále s nimi jednat nebudou. Naopak chtějí jednat o podpoře menšinové rady. Informovali o tom v úterý zástupci koalice na tiskové konferenci. ANO by menšinovou radu dočasně podpořilo, řekl pro Radiožurnál lídr pražské kandidátky hnutí Patrik Nacher.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 20:02 6. 12. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koalice Spolu

Koalice Spolu | Foto: Adam Bejšovec | Zdroj: Český rozhlas

Koalice podle jejího lídra Bohuslava Svobody z ODS požádá o podporu téměř všechny strany, včetně hnutí ANO. Výjimkou bude SPD.

Přesná podoba menšinové rady tak zatím není jasná, vše podle členů Spolu teprve vyplyne z dalších jednání. Podle Zdeňka Zajíčka z ODS není jasné, jestli by případná menšinová rada byla složená pouze ze zástupců Spolu, nebo i jiných stran, jestli půjde o dočasné nebo trvalé řešení, nebo jestli se dokonce během jednání nepodaří domluvit většinovou koalici.

Poslanec ANO Patrik Nacher potvrdil, že by menšinovou radu dočasně, do konce února, podpořili.

Strašili ‚hrozbou‘, nakonec se ale spojili. ODS a ANO společně povládnou téměř polovině okresních radnic

Číst článek

Zástupci Spolu by byli rádi, aby vedení Prahy bylo zvoleno na už dvakrát přerušeném ustavujícím zastupitelstvu, které bude pokračovat 15. prosince.

Zajíček dodal, že udělali všechno pro vznik koalice na vládním základě. Podle Svobody nabídla koalice Pirátům zásadní ústupky například v podobě přenechání gesce dopravy, ale ti neustoupili.

Svoboda a další členové Spolu uvedli, že je v zájmu všech Pražanů, aby na pražské vládě vznikla co nejrychleji dohoda, a jednání s Piráty nikam nevedla.

Pro Piráty nepřijatelné

Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

Zároveň poznamenal, že Spolu neustoupila v zásadních věcech vůbec a nebylo by legitimní, aby fakticky mohla s výsledkem 25 procent ve volbách o městě rozhodovat sama.

Místopředseda STAN Jan Lacina řekl, že úterní schůzka přinesla pro něj a jeho kolegy rozčarování. „Až z médií jsem se dozvěděli, že kolegové ze Spolu vyhlásili konec vyjednávání s Piráty,“ řekl.  

Dodal, že za adekvátní uspořádání v radě by považoval pět míst pro Spolu, čtyři pro Piráty a dvě pro STAN. Město podle něj potřebuje definitivní radu, a ne nějaké prozatímní řešení. Situaci STAN probral na úterním jednání předsednictva hnutí. „Debata byla velmi emocionální a určitě z ní vyjde nějaké doporučení,“ uvedl s tím, že výsledek bude po jednání krajského výboru v Praze příští tyden. 

Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá 73 dní, a je tak nejdelší v historii Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, když získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 a třetí Piráti se 13 zastupiteli. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Adam Bejšovec, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme