Zavřít reklamu

Pokud jste se někdy setkali s tím, že je váš mobilní internet pomalejší, než deklaruje váš operátor, chce proti tomu ČTÚ bojovat. Rychlost internetu je pořád značně diskutované téma, protože poskytovatelé jednoduše nedodržují to, co slibují. Pokud to pak chcete řešit, musíte se obrátit na Český telekomunikační úřad, který k tomu nyní vydal vlastní certifikovanou aplikaci. Jmenuje se NetTest. 

Aplikace má za úkol měřit základní údaje o vašem připojení k internetu, kdy se konkrétně jedná o rychlost stahování a nahrávání, stejně jako odezvu, úroveň signálu, frekvence atd. Hlavním rozdílem oproti ostatním aplikacím, které si můžete z Google Play nainstalovat, je právě ona certifikace. Data, která aplikace posbírá, lze tak využít k reklamaci kvalit internetových služeb. Samozřejmě si ale nemyslete, že je vhodné reklamovat každou malou odchylku.

Podle ČTÚ musí být odchylka výrazná, což znamená pokles rychlosti o 25 % oproti inzerované rychlosti poskytovatelem, a to po 40 a více minut, nebo opakovaně minimálně 5x za jednu hodinu. Výsledky, které NetTest změří, si pak můžete uložit do PDF a následně odeslat operátorovi, což zjednodušuje celý proces.

Mobilní aplikace vzešla ze stejného webového nástroje určeném primárně pro počítače. Aby ani v jednom případě nebylo měření ovlivňováno, tak je vhodné ukončit veškeré aktivity využívající internetové připojení, samozřejmě byste také měli mít nainstalovaný nejnovější možný operační systém, ve kterém měření provádíte. Aplikace NetTest je zdarma a zatím je dostupná jen pro Android, na iPhony a jejich iOS se ale chystá.

Jak zjistit rychlost internetu 

Po spuštění aplikace jsou zobrazeny informace o aktuálním stavu připojení – používaný typ přístupu k síti Internet (Wi-Fi nebo mobilní data), úroveň signálu, přiřazená IP adresa zařízení apod.) Pro měření je možné vybrat ze tří scénářů – běžné měření, opakované měření a certifikované měření. Tlačítko pro start pak zahájí zvolený scénář měření. Měřicí scénář se skládá z inicializace, testu pingu, rychlosti downloadu a rychlosti uploadu, následované měřením QoS (Quality of Service). Průběh měření je zde také graficky znázorněn. Po skončení měření jsou výsledky souhrnně zobrazeny a uloženy na webu ČTÚ, odkud mohou být kdykoliv prohlíženy v aplikaci a/nebo staženy jako PDF.

V případě mobilního připojení je třeba provádět měření ve volném prostředí, zhruba ve výšce 1,5 m a zařízení by se nemělo hýbat. Samozřejmostí je vypnutá Wi-Fi a zapnutá GPS. Je třeba podotknout, že měření spotřebuje poměrně vysoký objem dat, dle rychlosti mobilní sítě cca 200 MB i více. Měření provedené v místě s nedostatečnou úrovní mobilního signálu je ve výsledku měření označeno jako chybné. Takové měření je doporučeno v dané lokalitě opakovat pro případ, že pouze došlo k zakolísání úrovně v místě měření.

NetTest v Google Play

Dnes nejčtenější

.