Ještě o „Čapounovi“ a ženách při MS. Zbaběle kličkující šéf Pravidlové komise rozhodčích FAČR je „expertem“ k ničemu

Ještě o „Čapounovi“ a ženách při MS.  Zbaběle kličkující šéf Pravidlové komise rozhodčích FAČR je „expertem“ k ničemu
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

Nakonec o tom slyšeli asi všichni, kteří sledují fotbalové MS 2022 v Kataru. A nejen oni. „Na ženu velmi kvalitní hodnocení, musím vás pochválit.“ Takto ohodnotil Pavel Čapek, zkušený moderátor ČT Sport, v rámci televizního kvízu znalosti sportovní fanynky, která se dovolala po zápase Kamerun - Švýcarsko do studia na Kavčích horách. Chytil jsem se za hlavu, protože jsem věděl, co bude následovat. Čapek, přezdívaný „Čapoun“, tak spustil na sociálních sítích lavinu diskusních příspěvků ohledně (ne)korektnosti při soudech na základě pohlaví.

Česko, země příběhů o nekonečném šovinismu a paternalismu,“ komentovala to i nedávná Čapkova kolegyně z České televize Linda Bartošová, mimochodem partnerka ligového fotbalisty FK Teplice, známého rappera Tomáše Kučery.

Je dobře, že se Pavla Čapka zastalo několik osobností včetně Roberta Záruby, který se sice omluvil za nešťastné vyjádření, ale jasně dal najevo, že „Čapounovi“ vůbec nešlo o to divačku zesměšnit, ale naopak ji chtěl, byť nešikovně a nešťastně, pochválit. Ve stylu: „V Česku fotbal mezi ženami stále není většinově příliš populární, ale to o vás neplatí.

Nikoli ženy rozhodčí, ale sudí z Asie či Afriky jsou tlačení na sílu

Mě ovšem v souvislosti s ženami na MS v Kataru zaujal jiný výrok, o němž se ovšem ke škodě věci příliš nediskutovalo. „Zase tu tlačíme na sílu něco, co k tomu ještě není. Jako se to děje u spousty věcí dnešního světa. Jenom proto, že jsou ‚progresívní‘. To není cesta...“ napsal Ondřej Škvor,  fotbalový zástupce šéfredaktora deníku Sportu ve svém komentáři k tomu, že Francouzka Stéphanie Frappartová bylo jako první žena v historii MS nominovaná coby hlavní rozhodčí utkání Německo-Kostarika (4:2).

Jenže v tomto zápase pak Frappartová podala mnohem lepší výkon než její mužští kolegové v Kataru v řadě jiných utkání. A média musela druhý den uznat, že byla jediným vítězem tohoto duelu, protože Němci i Kostaričané shodně ze šampionátu vypadli. Ondřej Škvor před utkáním namítal, že francouzská sudí nemá potřebné zkušenosti, že toho moc ve francouzské lize a ani v evropských pohárech nenapískala.

Tenhle argument ale na MS neobstojí. Jaké zkušenosti mají v tomto směru mimoevropští sudí? Žádné. Vzpomeňme si jak zambijský sudí Sikazwe poškodil Kanadu v utkání s Belgií (0:1), když jí upřel jen v první půli tři (!) penalty a pouze jednou se ho odvážil VAR opravit. Nebo jak se podepsal na vyřazení Uruguaye v utkání s  Portugalskem (0:2) íránský rozhodčí Faghání, který přiřkl v poslední minutě na doporučení katarského videosudího Portugalcům penaltu, která podle pravidel FIFA nařízena být neměla.

Nikoli zařazení ženy, výborné rozhodčí, která musela před MS splnit stejné fyzické a další testy jako muži, ale nominace nekvalitních sudích z jiných kontinentů, než je Evropa a Amerika, tentokrát včetně těch katarských, bývá v případě MS na sílu. A to nejen na světovém šampionátu v Kataru.

Uruguayce dorazil sudí Siebert, Čechy expert Kureš

Ovšem velmi sporné verdikty „vyrábějí“ v Kataru i někteří evropští arbitři, např. Němec Siebert, který (nejen) podle názoru Uruguayců v utkání s Ghanou (2:0) upřel ve druhé půli Jihoameričanům dokonce dvě penalty (tu první navzdory mínění VAR), a definitivně je tak na MS dorazil.

České diváky pak na ČT Sport „dorazil“ předseda Pravidlové komise FAČR Jiří Kureš svým až nechutně alibistickým komentářem k těmto penaltovým situacím. Zatímco trenéři ve studiu Brožek a Brabec jasně řekli, že to podle nich dvakrát měla být penalta, Kureš v prvním případě sice pokutový kop připustil, ale hned to tlumil výrokem, že neví, jaké mají sudí na MS instrukce. A ve druhém případě se raději, byť opět velmi nejistě, už přiklonil ke spornému výroku rozhodčího.

Pánové z ČT Sport, alespoň už tuto starou fotbalovou strukturu, kterou si nevím proč na Strahově stále drží, do svého studia nezvěte. Na takové alibistické řeči nejsme my koncesionáři zvědaví.

Pavel Procházka, šéfredaktor magazínu HATTRICK