Slovinsko pomůže sousedům. Chce postavit nový plynovod do střední Evropy

Robert Golob (na snímku) stojí v čele slovinské vlády od letošního jara, kdy porazil ve volbách populistu a Orbánova letitého spojence Janeze Janšu.

Robert Golob (na snímku) stojí v čele slovinské vlády od letošního jara, kdy porazil ve volbách populistu a Orbánova letitého spojence Janeze Janšu. Zdroj: Reuters

Robert Golob s českým premiérem Petrem Fialou (ODS) na summitu v Praze
2
Fotogalerie

Slovinská vláda se chystá vybudovat nový plynovod, který by umožnil transport klíčové energetické suroviny z Alžírska do Maďarska. Chce tak pomoci zemím střední Evropy zbavit se závislosti na ruském plynu. V rozhovoru s britským deníkem The Financial Times (FT) to prohlásil slovinský premiér Robert Golob. 

Golobův kabinet uzavřel v listopadu kontrakt s Alžírskem, na jehož základě bude severoafrický stát dodávat Slovinsku 300 milionů metrů krychlových plynu ročně přes již existující plynovody v Itálii. Lublaň díky tomu sníží svou závislost na palivu z Ruska až o jednu třetinu. Země se o alžírský plyn nyní chce podle Goloba podělit i se svými sousedy. 

„Maďarsko je zcela závislé na ruském plynu. Není ale samo. V podobné pozici se nachází také Rakousko. Jejich sousedé jim musejí pomoci, protože samy to nezvládnou,“ řekl slovinský premiér pro FT. Golob už o možnosti postavit novou infrastrukturu hovořil se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Ten s návrhem souhlasil. Plynovod, jenž by propojil Slovinsko s Maďarskem, by mohl vzniknout během příštích dvou až tří let.

Video placeholde
Vášnivý fotbalista a amatérský herec. Těchto 7 věcí jste zaručeně o Viktoru Orbánovi nevěděli • Videohub

Slovinci se navíc nebrání ani případnému rozšíření infrastruktury do dalších zemí střední Evropy, záležet prý bude na výši poptávky. „Jsme flexibilní. Nejprve založme dohodu o solidaritě, což bude základ, a potom požádejme Evropskou komisi, aby stavbu plynovodu podpořila. Nakonec proveďme průzkum trhu, na základě kterého by se určila jeho velikost a objem dodávek,“ vyzývá Golob. Šéf slovinské vlády je zároveň přesvědčen, že ve vzdálenější budoucnosti může tato trasa posloužit také pro přepravu vodíku ze severní Afriky.

Záměr hodnotí pozitivně i nezávislí experti. „Z dlouhodobého hlediska jde určitě o krok správným směrem, protože plyn bude Evropa potřebovat možná až do roku 2050,“ myslí si výzkumný pracovník z Institutu pro evropskou politiku Europeum Michal Hrubý. Současně však dodává, že v krátkodobém horizontu to samozřejmě Maďarům ani nikomu jinému nepomůže, protože žádný plynovod nelze zprovoznit přes noc. 

Alžírsko jinak podle Hrubého celkově patří k významným dodavatelům, kteří by mohli své dodávky plynu do států Evropské unie v následujících letech navýšit. „Více alžírského plynu by mělo v budoucnu odebírat i Česko, v současné době o tom s tamní vládou jednají zástupci tuzemského ministerstva průmyslu a obchodu,“ doplňuje Hrubý.

Pro Maďarsko, jež si vyjednalo výjimku ze západních sankcí a nadále vozí kolem 85 procent plynu z Ruska, je jakákoliv pomoc od sousedů v tuto chvíli nesmírně důležitá. Země se potýká s více než dvacetiprocentní inflací a s nedostatkem pohonných hmot. 

V pondělí Orbánovu vládu dokonce ostře zkritizoval guvernér maďarské centrální banky György Matolcsy. Kabinet podle Matolcsyho dělá špatná rozhodnutí, a země se proto nachází na pokraji hospodářské krize, napsal server Telex, který připomíná, že podobně tvrdé výroky na adresu Orbána z úst šéfa centrální banky ještě nikdy předtím nezazněly. Vlády zemí Evropské unie mají rovněž v nejbližších dnech rozhodnout o tom, zda Budapešť přijde o miliardy eur z unijních fondů kvůli trvajícím nedostatkům v boji s korupcí a při kontrole veřejných zakázek.