Padělky bankovek, vnitřek trezoru i zlatá mince s hodnotou 100 milionů. Nechte se pozvat na expozici v České národní bance

6. prosinec 2022 11:00

Česká národní banka v Praze připravila expozici s názvem Lidé a peníze. Kromě vzniku peněz si na ní můžete prohlédnout třeba obří trezor nebo prozkoumat padělané bankovky.

Jak peníze vznikly, jak se vyvíjely a jak s nimi ruku v ruce vznikal finanční systém, to vše se dozvíte díky expozici v České národní bance. Dominuje jí vysokohmotnostní zlatá mince o nominální hodnotě 100 milionů korun.

„Byla vytvořena ke stoletému výročí naší měny. Je z ryzího zlata a je to opravdu takový highlight, který zde návštěvníci mohou vidět,“ popisuje ředitelka Návštěvnického centra Dita Vejnárková.

Můžete si také potěžkat opravdovou zlatou cihlu nebo se podívat do obřího trezoru, jen jeho křídlo váží osm tun. „Původně ten trezor sloužil k pronájmu bezpečnostních schránek. Návštěvníci tady mohou ještě část těch schránek vidět i dnes, nicméně už je to opravdu pouze pro ilustraci původního účelu.“

Na výstavě můžete oslovit virtuálního interaktivního bankéře a nechat si od něj vysvětlit, co se v daném roce dělo s naší měnou. Jak to probíhá? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.