Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Teleskop Jamese Webba umožnil detailní výzkum atmosféry exoplanety mimo solární systém

Umělecká představa exoplanety WASP-39b. Foto: NASA

Začátkem tohoto roku byl plynný obr WASP-39b předmětem vůbec první detekce oxidu uhličitého v atmosféře planety mimo Sluneční soustavu. Je totiž vzdálený asi 700 světelných let. Vesmírný teleskop Jamese Webba nyní navíc poskytl hloubkovou analýzu s vůbec nejpodrobnějším pohledem na atmosféru exoplanety, uvádí server Science Alert.

Výsledky naprosto detailně popisují chemický obsah jeho atmosféry, který odhaluje vzrušující historii vzniku exoplanety. Výzkumníci byli výkonem Webbova teleskopu naprosto ochromeni.

Od objevení prvních exoplanet na počátku 90. let 20. století se snažili o těchto světech obíhajících mimozemské hvězdy dozvědět více. Většinu z nich ale nikdy ani neviděli, protože jsou moc vzdálené nebo moc malé. O jejich existenci víme pouze na základě vlivu, který mají na své hostitelské hvězdy.

Teleskop Jamese Webba je nejvýkonnější vesmírný dalekohled, jaký byl kdy vypuštěn. Zprávy o jeho průzkumech vám často sdílíme, protože je to neuvěřitelná podívaná. Nyní pozoroval podrobná infračervená spektra z hvězdy WASP-39. Vědci se na základě údajů z teleskopu dali do práce. Nejprve bylo provedeno sčítání molekul přítomných v atmosféře WASP-39b. Kromě výše zmíněného oxidu uhličitého detekovali vodní páru, sodík a oxid uhelnatý. Nebyla zjištěna žádná přítomnost metanu.

Poměr uhlíku ke kyslíku naznačuje, že exoplaneta vznikla mnohem dále od své hostitelské hvězdy, než je její současná poloha. Údaje z modelování a pozorování naznačují, že obloha exoplanety je osídlena mraky.

Nakonec pozorování odhalila přítomnost oxidu siřičitého. Zde ve Sluneční soustavě, na skalnatých světech, jako je Venuše, je oxid siřičitý výsledkem sopečné činnosti. Ale na plynných světech má oxid siřičitý jiný původ – vzniká, když se sirovodík rozloží světlem na jeho součásti a výsledná síra oxiduje. Není pravděpodobné, že by WASP-39b byl obyvatelný.

Díky těmto objevům ale mají vědci připravenou dokumentaci pro aplikaci technik na budoucí pozorování exoplanet přes tento nebo ještě výkonnější vesmírný teleskop.

Zdroj: Science Alert

Související články

Zaručeně zlepší den

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Každý příběh v sobě nese příslib naděje. Čekání na spoušť jich obsahuje hned několik

Inspirace z knihovny: Každý příběh v sobě nese příslib naděje. Čekání na spoušť jich obsahuje hned několik

Život se s námi dost často nemazlí a klade nám do cesty nejrůznější zkoušky. Je jen na nás, jak je…