„V průběhu noci a rána pracovníci zimní údržby najeli více jak pět tisíc kilometrů, spotřebovali přes 100 tun soli, 80 tun písku, drti a aplikovali na 30 tisíc litrů solanky,“ uvedl Marian Cvrkal, provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Aktuální situaci ve sjízdnosti silnic najdete ZDE

Nejvíce sněhu napadlo na Hlinecku, Poličsku a okolí Třemošnice, místy až deset centimetrů. Na Hlinecku proto silničáři nasadili i traktorové výpomoci na pluhování s radlicemi. Jedná se o těžký mokrý sníh, který představuje nebezpečí na stromech zejména v lesních úsecích. Napříč krajem jsou vozovky II. a II. tříd sjízdné, chemicky udržované, mokré, případně se zbytky rozbředlého sněhu. Úseky, kde se nesolí, jsou se zbytky sněhu po pluhování ošetřené pískem nebo drtí.

Ilustrační foto.
V Proseči, Pasekách a České Rybné jsou lidé bez proudu, spadly vodiče

Dopravu v noci komplikoval uvízlý kamion na silnici mezi Heřmanovým Městcem a Sečí na Chrudimsku u Nerozhovic, kdy provoz namístě řídila policie. Ostatní vozidla v místě projela včetně autobusů a zásobování. „Krajští silničáři neustále monitorují situaci v regionu a drží nepřetržité pohotovosti, aby mohli ve dne i v noci zajistit bezpečnou sjízdnost komunikací,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje zajišťuje údržbu na silnicích II. a III. tříd. Sjízdnost jedniček má od roku 2017 na starost Ředitelství silnic a dálnic.

Křižovatka silnic II. tříd na Mezném u Seče, 6.12.2022Křižovatka silnic II. tříd na Mezném u Seče, 6.12.2022Zdroj: PČR