Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. prosince 2022 17:51
Čas čtení 1:34

Nadace zkrachovalé firmy FTX poslala do Česka sto milionů na nákup zámku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nadace zkrachovalé firmy FTX poslala do Česka sto milionů na nákup zámku
Zdroj: eenah Moon/Bloomberg/Getty Images/FTX/propagační materiál

Podle odborníků bylo klíčovým lidem z firmy FTX už v té době jasné, že její fungování není udržitelné, a právě přes spřízněné organizace z ní mohli vyvádět peníze.

Nadace FTX Foundation zkrachovalé kryptoburzy FTX poslala letos v červenci do Česka více než sto milionů korun na nákup zámku v Hostačově. Podle zjištění Radiožurnálu bylo už v té době klíčovým lidem z firmy FTX jasné, že její fungování není udržitelné, a právě přes spřízněné organizace z ní mohli vyvádět peníze. I proto by nakoupené majetky mohly podle některých expertů sloužit k náhradě škody.

Podle expertů se mohlo jednat o podvod

Zámek v Hostačově na Havlíčkobrodsku koupila od původního majitele Irena Kotíková. Letos v červenci na něj nová jednatelka dostala od nadace FTX Foundation přes sto milionů korun. Kotíková tvrdí, že si zažádala o grant na mezinárodní vzdělávací centrum, které plánovala na zámku vytvořit. Osmdesát milionů šlo na pořízení zámku, zbylých dvacet sedm na investice a provoz do budoucna.

Jenže kryptoměnová burza FTX vyhlásila o čtyři měsíce později bankrot. A podle odborníků, které Radiožurnál oslovil, muselo být představitelům padlé burzy už v létě jasné, že ke krachu dojde. „Jen z veřejných dokumentů a zpráv je zřejmé, že se mohlo jednat o podvod a že to bylo jasné dlouho před krachem,“řekl médiu expert na praní špinavých peněz Kamil Kouba. 

Firemní prostředky se podle nového šéfa FTX Johna Raye používaly na nákup osobních věcí, výjimkou nebyly ani domy pro zaměstnance. Podle Štěpána Křečka, který je odborníkem na kryptoměny, mohly peníze mizet právě prostřednictvím nadace. Podle Křečka existuje na vyvádění peněz do jiných subjektů stále více důkazů. 

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Podle Kotíkové se ale reputace burzy před krachem jevila dobře a nebylo v ničích silách zkoumat finanční toky nebo dělat audit. Z toho, že by se krach burzy mohl dotknout i jejího projektu, zatím strach nemá. „Je to samozřejmě nepříjemné. I to, že nadace, přestože je samostatným právním subjektem, se stejně jmenuje a i její prostředky pocházely ze zisku burzy FTX. V současné době ale nevíme, jaké by měly být další kroky. Čekáme, jak dopadnou různá právní řízení ve Spojených státech,“ řekla Radiožurnálu.

Podle Křečka by se s ohledem na původ peněz měly i takové majetky využít k odškodnění podvedených lidí. „Jsem přesvědčen, že tyto zámky a další majetek mohly být nakoupeny jen díky tomu, že byl na klientech prováděn podvod, a proto se domnívám, že by měl být tento majetek vrácen klientům a jeho prostřednictvím by měli být odškodňováni,“ uvedl ekonom. Radiožurnál s dotazy oslovil firmu FTX, reakce se ale nedočkal.

Domů
Sdílet
Diskuse