In Memoriam: Jaké celebrity nás opustily v tomto roce?

Přidat na Seznam.cz

Čeští herci, malíři i zpěváci, ale také zahraniční hvězdy. Podívejte se, kdo nás letos opustil, a zavzpomínejte na jejich největší úspěchy.

Viktor Vrabec (†80)

Začněme popořadě – v lednu. Hned 2. ledna tohoto roku odešel český divadelní i filmový herec, Viktor Vrabec. Znát ho můžete například z filmu Chlapci a chlapi nebo ze seriálu Zákony pohybu. Příčinou smrti měla být chronická obstrukční plicní nemoc, uvedl deník Blesk.

Mark Lanegan (†57)

Mark byl amyrický rockový zpěvák, kterého mnozí označovali jako následníka Johnnyho Cashe nebo Nicka Cavea. Sám pak spolupracoval s hvězdami jako Kurt Cobain a Isobel Campbellová. Příčina smrti není známá, ovšem mnozí se domnívají, že souvisela s nemocí Covid-19. Zemřel 22. 2. 2022.

William Hurt (†71)

Znát ho můžete jako Thaddeuse Rosse ve filmech Neuvěřitelný Hulk, Kapitán America nebo Avengers. Za svou kariéru získal dokonce Oscara. Zemřel 13. 3. 2022.

Vlasta Pospíšilová (†87)

Toto jméno vám možná nic neříká, ovšem její prácu jistě ano. Kromě toho, že získala Cenu za celoživotní dílo, je jejím úspěchem také Fimfárum Jana Wericha, kde se proslavila jako animátorka postav. Pokud jste někdy viděli Pata a Mata nebo seriál Broučci, pak i zde najdete její odkaz. Zemřela 15. 4. 2022 ve věku 87 let.

Josef Abrhám (†82)

Manžel Libuše Šafránkové, divadelní a filmový herec, a také držitel mnoha ocenění. Znát ho můžete z filmu Vrchní, prchni!, ze seriálu Nemocnice na kraji města a mnoha dalších. Herec zemřel 16. 5. 2022, necelý rok poté, co zemřela jeho žena.

Stanislav Fišer (†90)

Divadelní a filmový herec, ale také dabér, který svůj hlas propůjčil například postavě Vinnetoua. Za svou práci v dabingu získal také cenu Františka Filipovského. V roce 2004 mu byla diagnostikována rakovina hrtanu. Zemřel 11. 6. 2022.

Ivana Trump (†73)

Bývalá modelka, která se stala také ženou amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Získala dokonce 1. stupeň medaile za zásluhy, bohužel posmrtně. Zemřela 14. 7. 2022, příčinou smrti měla být nehoda – pád.

Hana Zagorová (†75)

Jedna z nejznámějších českých zpěvaček, která koncertovala i v zahraničí a pravidelně se umisťovala ve Zlatém slavíku. Zagorová zemřela 26. 8. 2022, do své smrti žila se Štefanem Margitou.

Louise Fletcherová (†88)

Držitelka ceny Oscar, BAFTA i Zlatý globus. Znát ji můžete například ze seriálu Sběratelé kostí, Star Trek nebo Pohotovost. Zemřela 24. 9. 2022, příčinu smrti neznáme, ale údajně zemřela ve spánku.

Angela Lansburyová (†96)

Britsko-americká herečka, která se proslavila rolí Jessiky Fletcherové v seriálu To je vražda, napsala. Šestkrát získala Zlatý globus, v roce 2013 ji královna Alžběta II. vyznamenala šlechtickým titulem Dáma britského impéria. Herečka zemřela 11. 10. 2022, pět dní před svými narozeninami.

Marie Poledňáková (†81)

Její jméno jste možná slyšeli na konci některých filmů. Jako režisérka se podepsala například pod film Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny nebo S tebou mě baví svět. Marie Poledňáková zemřela 8. 11. 2022.

Eduard Ovčáček (†89)

Umělec, který patří k našim nejoriginálnějším tvůrcům, za svou práci získal mnohá ocenění. Má za sebou desítky výstav a projektů. Zemřel 5. 12. 2022.

zdroj: Blesk, novinky, rozhlas, denik