Novoroční předsevzetí, u kterých opravdu vydržíte

Sponzorované odkazy:

Novoroční předsevzetí, u kterých opravdu vydržíte

Blíží se nám pomalu konec roku, určitě bilancujete, přemýšlíte o tom, co se vám povedlo a co nikoliv, co byste chtěli v příštím roce změnit. Spousta z nás si bude dávat o silvestrovské půlnoci předsevzetí.

Začátek nového roku je ideálním obdobím pro změnu životního stylu, zbavení se špatných návyků, nebo pro začátek budování nových.

Nejčastější novoroční předsevzetí se týkají zdravějšího životního stylu, většina z nás chce začít jíst zdravěji, více se hýbat, přestat kouřit.

Pro to, aby bylo novoroční předsevzetí úspěšné je důležitá jedna věc – musíte si stanovit reálné cíle. Pokud jste se deset let projídali do morbidní obezity, nemůžete čekat, že do dubna zhubnete padesát kilogramů apod.

Hubnutí

Po svátcích si na začátku nového roku dávají toto předsevzetí i celkem štíhlí lidé, protože vánoční svátky přinesou každému nějaké to kilo navíc. Zkuste se s novým rokem rozloučit se zbytky vánočního cukroví a jiných dobrot, projděte spíž a ledničku a vyhoďte nezdravé potraviny. Přestaňte sladit kávu a čaj, nepijte slazené limonády. I taková malá změna se po měsíci velmi projeví.

Věděli jste, že pokud shodíte deset procent své tělesné hmotnosti, ovlivníte si výrazně riziko rozvoje diabetu druhého typu, sníží se vám také krevní tlak, cholesterol a budete mít menší pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárního onemocnění?

Má-li být hubnutí dlouhodobé, zkuste hubnout maximálně jeden až dva kilogramy za týden. Cokoliv rychlejšího vede k jojo efektu, ztrátě svalové hmoty a dostane vás to do koloběhu přibírání a hubnutí.

Nedržte diety, které „zaručeně fungují“, ale začněte jednoduše jíst zdravě. Pro návyky je zásadních prvních 21 dní. Nezlobte se na sebe, pokud občas „ujedete“. Jde jen o jedno selhání, neznamená to, že jste neschopní, ani to není důvod se zdravým životním stylem končit. Jen si představte, když budete vše dodržovat, jak budete vypadat příští rok prvního ledna a jak na sebe budete pyšní!

Posilovny v lednu obvykle praskají ve švech, nejpozději do konce února však zejí prázdnotou. Lidé, kteří nejsou zvyklí se hýbat, nevydrží zápřah ve stylu pětkrát týdně posilovna. Raději si dejte závazek, že každý den ujdete deset tisíc kroků (to pomáhá s udržením hmotnosti) a dvakrát týdně si zacvičíte doma. Stydíte-li se za svá kila, určitě byste se v posilovně necítili dobře. Zařaďte do své týdenní sestavy i cviky na pohybový aparát, na zpevnění středu těla a protažení krční páteře.

Až si vybudujete lepší fyzičku, zvládnete i těžší cvičení po delší dobu, můžete pak směle do posilovny vyrazit. Pro hubnutí je také důležité, abyste nebyli ve stresu. Dejte si ještě jedno novoroční předsevzetí. Naučte se odpočívat, alespoň jednou týdně nebýt online a k dispozici, věnujte se sobě a svým blízkým. I když je to těžké, nepřemýšlejte příliš nad situacemi, které nedokážete ovlivnit.

Místo toho si pusťte do uší relaxační hudbu, řízenou meditaci, provádějte dechová cvičení na odbouraní stresu, zajděte si na masáž, či se alespoň namasírujte s partnerem navzájem doma.

Více spěte

Kvalitní spánek posiluje váš imunitní systém a podporuje emocionální pohodu tím, že dává vaší nervové soustavě čas na odpočinek a dobití energie. Navíc má dostatek spánku pozitivní vliv i na hubnutí a obecně ovlivní všechny aspekty vašeho života.

Méně může být více

Když si stanovíte zdánlivě malé cíle, jako přestat sladit kávu, nepít prázdné kalorie, denně se jít projít, již za měsíc si všimnete výrazných změn na vaší postavě, ale i náladě. Na rozdíl od drastických diet je postupné najetí na zdravý životní styl mnohem rozumnější a dá se předpokládat, že u takového předsevzetí vydržíte.

Článek Novoroční předsevzetí, u kterých opravdu vydržíte byl publikován 7. prosince 2022 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...