Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Mikulášská rally - největší showman Adam Březík

Vítězem Síť21 Mikuláš Rally 2022 se stala česko-slovenská posádka ve složení Ondřej Bisaha, Imrich Ferencz na voze Hyundai i20 R5. Čtyřicetiletý pilot vyhrál ve Slušovicích a v okolí Podkopné Lhoty tři ze šesti rychlostních zkoušek a obhájil loňské prvenství.

Na druhém místě s odstupem 11,2 vteřiny skončili Martin Vlček a Jakub Kunst na voze Hyundai i20 N Rally2 (Kowax 2BRally). „Já si myslím, že se závodilo, jako vždy. Ten kdo tvrdí, že ne, tak podle mě lže. Tratě jsou tady uklouzané, je náročné se udržet na cestě. Je to postavené na okruhové a technické rychlostní zkoušce ve Slušovicích, což já nemám úplně v oblibě. Je to pro diváky, kterých je okolo tratí docela dost a ti si mohou užívat zakončení sezóny,“ řekl Martin Vlček


Třetí místo obsadili v rozlučkovém závodě se sezonou Miroslav Jakeš, Ivo Vybíral na voze Škodě Fabia Rally2 Evo. „Jsem spokojený. Auto funguje špičkově, je to velký krok proti tomu, s čím jsem byl zvyklý jezdit. Moc jsem toho neodjezdil, takže jedu opatrně, abych tomu neublížil. Na rychlostních zkouškách je vytaháno spousta bláta, takže jsme jeli převážně na mokrých pneumatikách,“ přiznal Miroslav Jakeš.



Novým pořadatelem mikulášské show se stal Rallyklub východní Morava v AČR pod vedením předsedy organizačního výboru Antonína Tlusťáka. Zatímco organizační tým doznal určitých změn, skladba tratě a časový harmonogram zůstaly ve stejné podobě jako v loňském roce. A rovněž umístění na prvních dvou příčkách kopírovalo pořadí z loňského roku. Bisaha vedl od první rychlostní zkoušky až do poslední erzety, zatímco o pořadí za ním rozhodl až poslední měřený test. Vlček v něm porazil Jakeše o pět vteřin a v konečném pořadí byl o pouhou jednu vteřinu rychlejší.


„Mokré podmínky mně vyhovují, bylo hodně mokra, bláta a zásluhou uklouzané trati to bylo velmi náročné. Na časy jsme se dívali jen orientačně. Nejdříve jsem chtěl jet pro diváky, ale nakonec nám to nedalo, přece jen jsme závodníci. Jsme velmi rádi, že jsme zde mohli startovat a užít si parádní závěr sezony," řekl v cíli spokojený Bisaha.

Jako opravdovou show pojal Mikuláše vítěz Autoklub Pohár 2+ v rámci Rallysprint série Adam Březík na voze Škoda Fabia R5. Předem avizoval, že závěrečný podnik sezony pojme jako show a hodlá především bavit diváky, což beze zbytku splnil. Jeho dlouhé krásné smyky přiváděly diváky do pořádného varu. „Na časy se vůbec nedíváme, bavíme diváky. Na šotolinovém podvozku a pneumatikách je to nádherné svezení. Trať je hodně zablácená jako každý rok. Jsem hlavně rád, kolik diváků se přišlo podívat k trati,“ pověděl šestadvacetiletý Adam Březík během kontroly přeskupení.

V nabité kategorii dvoukolek (2WD) byla nejrychlejší „pořadatelská“ posádka Peter Surovič, Jiří Růžička (Opel Corsa Rally4), stříbrnou příčku obsadil navrátilec na soutěžní tratě René Dohnal (Peugeot 208 Rally4) s odstupem 15,7 vteřin, třetí skončil Zdeněk Němec na voze Škoda Fabia Kit Car. Hodnocení historických automobilů ovládl Martin Kučera s vozem BMW 318 iS, druhý byl Vít Hrášek a třetí místo obsadil při premiéře se Škodou 130 LR Petr Vraj junior.




Konečné pořadí Síť Mikuláš Rally 2022:


1.Bisaha –FerenczHyundai i20 R519:35,4 min
2.Vlček – KunstHyundai i20 N Rally2+11,2 s
3.Jakeš – VybíralŠkoda Fabia Rally2 Evo+ 12,2 s
4.Kačírek – ŘihákováŠkoda Fabia R5+ 41,8 s
5.Béreš jr.- PlichtaMitsubishi Lancer Evo IX+ 54,5 s
6. D.Jakeš – BaďuraHyundai i20 R5+ 56,5 s
7.Zabloudil – StoklasŠkoda Fabia R5+ 57,8 s
8.Trněný – DoerrŠkoda Fabia WRC+ 1:03,0 min
9.Kořístka – DrozdŠkoda Fabia R5+ 1:32,0 min
10.Vlček – PlachýŠkoda Fabia Rally2 Evo+ 1:34,7 min





RO 7.12.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar