TuristickaMapa.cz - Výlety a nejkrásnější místa Česka



Hrad Lukov

foto: cz.depositphotos.com

244 z 1070 nejlépe hodnocených výletů v ČR

Hrad Lukov patří mezi nejrozlehlejší moravské hrady. Romantickou zříceninu najdeme v Hostýnských vrších nedaleko obce Lukov u Zlína. Hrad Lukov je opředen zajímavou historií i legendami.

Facebook Twitter Seznam
Reklama

Další zřícenina v Zlínském kraji nebo hrad v Zlínském kraji

Z jednoho povstání do druhého

Rozsáhlý hrad Lukov vznikl pravděpodobně v první polovině 13. století. Krátce byl v držení královské koruny, s jistotou víme o českém králi a římském císaři Karlu IV.

Během své historie byl hrad Lukov několikrát obléhán - třeba uherskými vojsky krále Matyáše Korvína, kteří tehdejší sídlo Šternberků dobyli a vypálili. Významné poškození hradního opevnění dalo podnět k přestavbě a dalšímu rozšíření hradu. Tehdy zřejmě vzniká tzv. dolní hrad s věží zvanou Svatojánská.

V době stavovských povstání proti rakouskému císaři stál hrad Lukov, tehdy v držení Albrechta z Valdštejna, na straně císaře Ferdinanda II. Proto Albrecht nejprve o hrad během konfiskace ze stran moravských představitelů přišel, aby mu byl majetek následně po bitvě na Bílé hoře navrácen. Tím ovšem příběh povstání nekončí.

Video: Zřícenina hradu Lukov @Filip Kočař

Zkáza i záchrana hradu Lukov

Hrad Lukov se v následné době třicetileté války stal centrem protihabsburských povstání místního valašského obyvatelstva. Veškeré snahy ovšem přišly vniveč - to už na české země pochodovali švédští vojáci, kteří plenili a vyrabovali snad vše, co jim stálo v cestě. Hrad Lukov získali bez boje roku 1643 a když o pár měsíců později odcházeli, hrad vyrabovali a vypálili. Na obnovu tak rozlehlého hradu již nezbyly finance. Lukov se sice střídal dál v rukách různých majitelů, ovšem v jeho komnatách se již nikdo trvale nezdržoval.

Jak to tak u opuštěných hradů bývá, stal se i Lukov zdrojem levného stavebního materiálu pro stavbu panských budov v podhradí. Za záchranou této cenné památky stojí členové Hnutí Brontosaurus a Spolku přátel hradu Lukova. Díky dobrovolníkům se hrad Lukov nakonec neztratí v propadlišti dějin, ale bude zachován pro další generace. I dnes je zřícenina hradu Lukov krásnou připomínkou toho, jak významný a rozlehlý gotický skvost to svého času býval.

Tajná chodba na hradě Lukov

Všechny velké hrady mají také příběhy o tajných chodbách. Výjimkou není ani hrad Lukov. Lidová tvořivost je navíc v tomto...

Lukovský poklad

Pod hradem Lukov se prý nachází podzemní chodby a v některé z nich je dokonce zazděný poklad! Jedna pověst vypráví o zakopaném...

Otevírací doba hradu Lukov

  • duben - červen: sobota - neděle 10:00 - 17:00
  • červenec - srpen: denně 10:00 - 18:00
  • září - říjen: sobota - neděle 10:00 - 17:00
  • mimo otevírací dobu: zpřístupněny jsou venkovní prostory horního hradu formou samoobslužné pokladny

Náš tip na ubytování

Plánujete navštívit Hrad Lukov? Co takhle prozkoumat i výlety v okolí? Pro tenhle případ pro vás máme pár tipů, kde se ubytovat:

Recenze

Hrad Lukov ještě nemá žádné hodnocení. Buď první a přidej ho

Přidat hodnocení nebo fotku

Akce a zážitky (ukázat všechny)

  • pátek
  • odpoledne12 až 18 hod. 13°
  • sobota
  • odpoledne12 až 18 hod. 16°
  • neděle
  • odpoledne12 až 18 hod. 20°

Detailní předpověď počasí

Doporučená délka návštěvy: 2 hodiny
(2 hodnocení) A jaké je tvé hodnocení?

Vstup:

dospělí 70 Kč / snížené 60 Kč
celoročně otevřeno

Lukov, Zřícenina hradu Lukov

Reklama

Podobné výlety