Má jedenáct titulů ze tří zemí. Lukáš Ticháček je osobností volejbalové extraligy v dresu Dukly Liberec

Přidat na Seznam.cz

Před jedenadvaceti lety (!) získal svůj první mistrovský titul v dresu Dukly Liberec. Celkově má bývalý volejbalový reprezentant Lukáš Ticháček na svém kontě jedenáct ligových triumfů ve třech zemích, k tomu i prvenství v Lize mistrů. A momentálně znovu účinkuje v dresu liberecké Dukly a patří k největším osobnostem české volejbalové extraligy.

V rozhovoru pro Sportdeník.cz se Ticháček svěřil se svým pohledem na dosavadní hráčskou kariéru. Kromě německého Friedrichshafenu (5 titulů v bundeslize) se výrazně prosadil i v Polsku, kde sbíral tituly s týmem Rzeszowa.

V Česku poznal špičkový volejbal nejen v Dukle Liberec, ale i ve VK Karlovarsko, odkud odcházel zpátky do Polska rovněž se zlatou extraligovou medailí.

Jste znalcem polského volejbalu. Jak byste jeho úroveň charakterizoval?
Tým Kędzierzyn-Koźle vyhrál poslední dva ročníky Ligy mistrů. To hovoří za vše. Kluky tam znám včetně předních polských reprezentantů. Je to jiný level. A je dobře, že se s takhle skvělým soupeřem může měřit i Karlovarsko v Lize mistrů, což je svátek pro celý český volejbal.

V Karlovarsku jste působil ještě v nedávné době. Co vám utkvělo v paměti?

Byl jsem tam moc spokojený. Beru jej jako aktuálně nejlepší český klub. Šéf Jakub Novotný to dělá profesionálně tak jako to funguje v nejlepších týmech Evropy. Tam se nehraje na to, jak je hráč v klubu dlouho nebo jestli je z daného města. Prostě se do kádru vybírají volejbalisté podle výkonnosti.

S jakými pocity jste se po další epizodě v Polsku letos vrátil do Dukly Liberec?

Vím, že v klubu nastaly změny. Je tady hodně obměněný kádr se spoustou cizinců. To v Liberci dříve nebývalo. Ale po loňském osmém místě v extralize nějaké přesuny přijít musely. Asi se nedalo hrát jen se stejnými hráči, kteří tady byli.

Na soupisce Dukly Liberec už nefigurují volejbalisté, kteří tým v minulosti táhli. Jak to vidíte?

Já jsem s nimi nehrál, protože jsem působil jinde. Ale říká se, že každá mašina potřebuje vyměnit nějakou součástku. Takže se ani nedivím, že klub sáhl k razantnímu řezu do kádru. To je vývoj, nikdo si nebere servítky. Chceme výsledky a být lepší, takové je krédo všech klubů.

Je vám jedenačtyřicet let. Jak dlouho chcete hrát vrcholový volejbal?

Vážím si toho, že i v tomto věku působím v extralize a v týmu, který je aktuálně druhý v tabulce a může snad pomýšlet i na první místo. Pořád mě mladí ještě takříkajíc neporážejí, tak proč bych neměl pokračovat. V Liberci mám smlouvu na 1+ 1, běží mi první sezona. Uvidíme, co bude dál. Jinak mám barák v polském Rzeszowě, kde bychom měli s manželkou a dětmi bydlet.