Bazénu pedagogické školy hrozí zavření, odnesli by to hlavně sportovci

  16:06
Bazén u Domova mládeže Karlovy Vary, který spadá pod Střední pedagogickou školu, se od 1. ledna příštího roku s největší pravděpodobností uzavře. Zvrátit tento záměr vedení kraje nedokázalo ani jeho dnešní jednání se zástupci města. Neprošel ani návrh prodloužit provoz alespoň do konce školního roku.
(ilustrační foto)

ilustrační snímek | foto: Jaroslav OžanaMAFRA

Pro sportovní kluby, které zde trénují, to ovšem může znamenat konec činnosti. Alternativy, kam aktivity převést, totiž v Karlových Varech nejsou.

„Už v roce 2019 byl na vedení kraje činěn velký tlak uzavřít bazén. Tehdy jsme situaci prověřovali přímo na místě. Zjistili jsme, že technický stav bazénu je dobrý a s jeho uzavřením jsme nesouhlasili. A nesouhlasíme ani nyní,“ uvedla někdejší hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Středeční schůzka měla podle ní jejího nástupce Petra Kulhánka přesvědčit, aby dětem a sportovním klubům bazén nebral.

Ztrátovost provozu se podle Kulhánka řeší už od roku 2016. Jenom v letošním roce dosáhla ztráta tří milionů korun. A tu kraj sanovat nemůže. „Bazén je totiž vedlejší činností příspěvkové organizace kraje. Ztrátu na jeho provozu tedy hradit nemůžeme,“ vysvětlil hejtman.

Důležitou roli podle něj hrají i případné nutné investice do komplexu. „V roce 2016 se mluvilo o 13 milionech. Anebo jestli na to postačí údržba v řádu statisíců korun,“ naznačil hejtman.

Jasno by v této otázce mělo udělat nezávislé posouzení technického stavu bazénu. O posudek se mají na základě dohody postarat lidé z KV Areny, která rovněž provozuje bazénové a saunové centrum. „Vydáme se tam bez okolků,“ přislíbil Roman Rokůsek, jednatel KV Areny.

Hejtman Kulhánek se chce sejít se zástupci sportovních klubů, které v bazénu domova mládeže v současné době trénují. „Zbylé bazény v Karlových Varech by měly jejich potřeby pojmout,“ řekl hejtman. To ovšem rozporuje primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. Kapacity jsou totiž plné. „Třeba ve škole na Růžovém Vrchu je kapacita zcela naplněná. A KV Arena také nemůže požadavky klubů splnit,“ řekla primátorka.

Podle ní tak má bazén v drahovické škole své opodstatnění. „Rádi pomůžeme s jeho propagací, aby i jeho naplněnost byla na odpovídající úrovni. Samozřejmě, pokud tomu bude odpovídat i cenová politika zařízení,“ uvedla primátorka.

Nejdražší hodinová sazba ve městě

Právě cenová politika je jedním z největších problémů. Hodinový pronájem celého bazénu v Drahovicích nyní vyjde na 2300 korun. Pokud by jeho provoz neměl být ztrátový, musela by podle hejtmana Petra Kulhánka být cena dokonce ještě vyšší, konkrétně 3500 korun. Nájem celého bazénu v KV Areně přitom vyjde na 1870 korun, ve škole na Růžovém Vrchu pak na 1300.

„Provoz bazénu bude vždy ztrátový. Město nás v tomto ohledu drží,“ připustil šéf KV Areny Roman Rokůsek. Řešení, jak by mohl kraj sanovat ztrátu drahovického bazénu, je podle hejtmana vyvézt jej z příspěvkové organizace a ustavit novou samostatnou jednotku.

Definitivní rozhodnutí o budoucnosti provozu bazénu v Drahovicích by mělo padnout na jednání zastupitelstva Karlovarského kraje v pondělí 12. prosince 2022. „Jsme připraveni vzít v potaz nezávislý posudek stavu technologie a jednat s kluby, abychom vyšli vstříc i těm, kteří se starají o sport dětí a mládeže nebo vykonávají činnost vodních záchranářů. Pak případně stanovíme přechodné období provozu bazénu, než se věci definitivně vyjasní,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.