Hlavní obsah

Bruntálský betlém řezbářů Nedomlelových se rozrostl o novou sekci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vyhlášený bruntálský betlém řezbářů Josefa a Františka Nedomlelových se letos rozrostl o novou sekci. Zachycuje památkově chráněný Klippelerův sloup v Bruntále a u něj modlící se rodinu.

Článek

Betlém, který čítá přes 220 figur, bude vystaven opět v bruntálském kostele Nanebevzetí Panny Marie. K vidění bude od 25. prosince. ČTK to řekl správce kostela a Karel Peschke z římskokatolické farnosti.

„Nová sekce zachycuje věrnou kopii Klippelova sloupu v Bruntále, u kterého se nachází soubor čtyř vyřezaných figur. Ty tvoří rodinu. Dvě sestry se vkleče modlí a matka se synem stojí,“ řekl Peschke. Figurám řezbář František Nedomlel rozhýbal hlavy a ruce. „Tento soubor jsme umístili do přední části bruntálského betléma mezi sekce hrajících si dětí a darovníků,“ řekl.

Sekci vyřezal Nedomlel z lipového dřeva letos na podzim. „V současnosti se betlém rozkládá na ploše 38 metrů čtverečních a zabírá již celou polovinu kaple svatého Kříže, kde je každoročně o vánočních svátcích vystavován,“ řekl Peschke. Betlém bude pro návštěvníky zpřístupněn od 25. prosince do 1. ledna, každý den od 10:00 do 12:00 a od 13:30 do 17:00.

Betlém se postupně rozšiřuje. V roce 2019 řezbář František Nedomlel přidal dojičku s krávou, v roce 2018 pivovar s hospodou. Předloni připravil ševcovnu a pět figur.

Bruntálský betlém buduje už druhá generace řezbářů. Jeho stavbě a vyřezávání figurek věnovali od roku 1956 Josef Nedomlel a posléze i jeho syn František tisíce hodin života. Nyní sedmdesátiletý František Nedomlel převzal práci na betlémě od otce krátce před jeho smrtí v roce 1987.

Josef Nedomlel byl řezbář samouk. Vyučený kolář a karosář se řezbářství začal věnovat už v mládí. Za války byl partyzánem a později ho perzekvoval komunistický režim. „Uzavřel se do sebe a v roce 1956 ve spolupráci s místním farářem začali na betlému pracovat,“ řekl o otci František Nedomlel. Po několika letech ale musel farář Bruntál opustit. „Přesunuli jej do Mohelnice. Tak tam založili nový betlém, který je dnes o něco větší než bruntálský,“ řekl.

Při tvorbě bruntálského betléma se Josef Nedomlel nechal inspirovat místem svého rodiště a života. Součástí betléma je například jeho rodný dům, bruntálský zámek, zámek Hradec nad Moravicí, Křižlický vodní mlýn, větrný mlýn, několik kopií vesnických domů ze Starého Města u Bruntálu a další objekty.

František Nedomlel, který studoval sochařství, od doby, kdy dílo převzal po otci, každý rok připravuje nové sekce pro bruntálský i mohelnický betlém. Každé věnuje asi tři měsíce práce. „Nejprve si nakreslím v měřítku 1:1 podrobný výkres a podle něj pak pracuji. Jedna věc je figurky vyřezat a postavit pro ně prostředí, druhá věc je naprogramovat pohyb figurek či vymyslet osvětlení. To dělá Karel Peschke z římskokatolické farnosti. I on je betlému naprosto oddaný,“ řekl.

Reklama

Doporučované