Tuvalu

Tuvalu je skupina devíti malých ostrovů v jižním Pacifiku, které získaly nezávislost roku 1978. Dříve země podléhala Spojenému království. Tuvalu najdeme v Oceánii, mezi Austrálií a Havají. Šest z devíti ostrovů jsou korálové atoly, další tři tvoří pevnina vystupující z mořského dna.

Tuvalu

Tuvalu bylo dříve známé jako Ellice Islands. Všechny ostrovy jsou nízko položené a žádný bod na Tuvalu není vyšší než 4,5 m nad mořem. Život na ostrovech není jednoduchý a je často drsný. Nejsou zde žádné potoky ani řeky, takže nedostatek vody místní řeší sběrem dešťové vody.

Vzhled ostrovů

Většinu ostrovů pokrývají kokosové palmy a kopra, což je sušené kokosové jádro a je prakticky jedinou exportní komoditou. Zvyšující se zasolování půdy ohrožuje tradiční samozásobitelské zemědělství. Jako jeden z nejmenších států na světě nabízí tento nedotčený kout Pacifiku klidné a nekomerční prostředí, které je ideální pro odpočinek a relaxaci. Nádherné mořské prostředí se rozkládá na obrovském oceánu, který je protkán atoly, nádhernými lagunami, korálovými útesy a malými ostrovy.

Tuvalu je sopečné souostroví a skládá se ze tří útesových ostrovů (Nanumanga, Niutao a Niulakita) a šesti atolů (Funafuti, Nanumea, Nui, Nukufetau, Nukulaelae a Vaitupu). Skupina nízko položených atolů je chudá na půdu a celková rozlohu země jen asi 26 kilometrů čtverečních, což z ní činí čtvrtou nejmenší zemi na světě. Nejvyšší nadmořská výška je 4,6 metru nad hladinou moře a nachází se na Niulakitě.

Tuvalu

Z historie

Migrace do Pacifiku začala asi před 3000 lety. První obyvatelé Tuvalu byli Polynésané. Migrace Polynésanů do Pacifiku začala asi před tisíci lety. Mezi ostrovy Tuvalu cestovali často Polynésané na kánoích. Měli navigační schopnosti a ty jim umožnily provádět komplikované cesty na těchto kánoích mezi bližšími ostrovy, včetně Samoy a Tongy. Osm z devíti ostrovů Tuvalu bylo obydleno. To vysvětluje původ jména Tuvalu, které v tuvalštině znamená „osm stojících pohromadě“. Zbytky po ohních, které zapalovali lidé v jeskyních Nanumanga naznačují, že lidé mohli okupovat ostrovy po tisíce let.

Mýtus o stvoření ostrova

Důležitým mýtem o stvoření ostrova Tuvalu je příběh Te Pusi mo te Ali ( Příběh úhoře a platýse) o kterých se říká, že vytvořili ostrovy Tuvalu. Te Ali (platýs) je považován za původ plochých atolů Tuvalu a te Pusin (úhoř) je vzorem pro kokosové palmy, které jsou důležité v životě Tuvaluanů. Avšak příběhy Tuvaluanů se ostrov od ostrova liší.

Tuvalu je země závislá na dovozu a je ohrožená klimatickými změnami

Ostrovy nemají významné množství půdy, takže se musí spoléhat na dovoz potravin, přičemž hlavními částmi ekonomiky jsou rybolov a cestovní ruch. Vzhledem k tomu, že se jedná o malý, nízko položený ostrovní stát, je tato země extrémně zranitelná zvýšením hladiny moří, v důsledku změny klimatu. Je aktivní v mezinárodních jednáních o klimatu a jako součást Aliance malých ostrovních států.

Tuvalu získalo finanční prostředky od Zeleného klimatického fondu na rozvoj projektu Tuvalu Coastal Adaptation Project, jehož cílem je snížit zranitelnost Tuvalu vůči dopadům nebezpečí spojených se změnou klimatu. Samotný projekt je vlastně plán na vybudování pevné pobřežní ochranné infrastruktury ke snížení záplav a erozí pobřeží na ostrovech Nanumaga, Nanumea a Funafuti.

Riziko přináší stoupající hladina moře

Hladina moře na měřiči přílivu a odlivu na Funafuti stoupá o 3,9 mm za rok, což je přibližně dvojnásobek celosvětového průměru. Zpráva z roku 2018 uvádí informaci o stoupající hladině moří.

Hlavní město Funafuti

Funafuti je hlavním městem Tuvalu. Má 6320 obyvatel a zároveň má více obyvatel než zbytek Tuvalu dohromady. Skládá se z úzkého pruhu země a ostrůvků o šířce 20 až 400 metrů, který obklopuje velkou lagunu Te Namo, 18 km dlouhou a 14 km širokou. Průměrná hloubka laguny Funafuti je asi 36,5 metrů. S rozlohou 275 kilometrů čtverečních je to zdaleka největší laguna na Tuvalu.

Nachází se zde Tausoa Lima Falekaupule, což je konferenční dům. Tausoa Lima znamená „ruka přátelství“ a Falekaupule znamená „tradiční ostrovní zasedací síň“. Nachází se zde také Vaiaku Langi Hotel a další penziony a domy, postavené jak tradičním způsobem, tedy z palmových listů, tak nověji z cementových bloků. Nejprominentnější stavbou na atolu Funafuti je kostel Fētu’ao Lima.

Dalším zajímavým místem v hlavním městě jsou pozůstatky japonských letadel, která havarovala na Funafuti během druhé světové války. Letiště zde bylo postaveno během druhé světové války. Bylo upraveno tak, aby sloužilo jako mezinárodní letiště Funafuti, které funguje především pro lety z Fidži. Slouží také pro sportovní a jiné rekreační aktivity.

Fongafale

Fongafale je největší z ostrůvků Funafuti. Je to úzký kousek země 12 kilometrů dlouhý a 10 až 400 metrů široký. Na jihu se nachází Tichý oceán, na východě se nachází útesy a na západě chráněná laguna. V severní části najdeme  poloostrov Tengako a mezinárodní letiště Funafuti. Na Fongafale najdeme Funafuti Kaupule, kde dochází ke schvalování výstaveb domů a budov. V roce 1972 proběhl na Funafuti cyklon Bebe. Ten zničil asi 90 % domů a krajiny na Fongafale. Bouře vytvořila podél oceánské strany Fongafale stěnu z korálových sutin.

V minulosti se v okolí Tuvalu často plavili velrybáři

V době, kdy velrybáři začali putovat Pacifikem, Tuvalu navštěvovali jen zřídka, kvůli potížím s přistáním na atolech. Americký kapitán George Barrett z Nantucketské velrybářské lodi Independence II, byl označen jako první velrybář, který lovil ve vodách kolem Tuvalu. Na ostrůvku Sakalua založil pobřežní tábor, kde používal uhlí k tavení velrybího tuku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno