O uzavření bazénu v karlovarském Domově mládeže rozhodnou krajští zastupitelé

8. prosinec 2022 08:00

Kvůli budoucnosti plaveckého bazénu v Domově mládeže v Karlových Varech se sešli zástupci vedení města a kraje. Společně jednali hlavně o tom, jestli bude bazén od příštího roku uzavřený. Důvodem jsou především vysoké ceny za údržbu jeho provozu.

Několika stovkám lidí v Karlových Varech hrozí, že přijdou o plavecký bazén v Domově mládeže, který byli zvyklí pravidelně využívat. Karlovarský kraj jako jeho provozovatel ho nedávno označil za ztrátový a uvažuje o jeho úplném uzavření. O budoucnosti bazénu proto jednali zástupci kraje společně s vedením města.

O uzavření bazénu ale rozhodnou až krajští zastupitelé na svém jednání. Vedení hejtmanství dál trvá na uzavření plaveckého bazénu, který se nachází v Domově mládeže v Karlových Varech. Můžou za to vysoké ceny energií, kvůli kterým se nevyplatí bazén provozovat.

„Bazén je od roku 2015 ve ztrátě 2 miliony ročně, v dnešních cenách při navýšení energií už přes 3 miliony. Ztrátu přitom nemůže hradit Karlovarský kraj jako zřizovatel Domova mládeže, protože mu to zakazuje stanovisko ministerstva školství. Bazén vykazuje i dlouhodobě nízké využití, podle mých informací na úrovni 35 procent. To jsou věci, které nás vedly k úvaze ukončit provoz bazénu,“ řekl hejtman Petr Kulhánek.

Proti rozhodnutí jsou sportovní oddíly a taky vedení města. To jim totiž nedokáže zajistit náhradní prostory pro trénování.

Kraj ještě nechá prověřit technologie bazénu

Karlovarský kraj proto nechá ještě před rozhodnutím o ukončení provozu bazénu nezávisle prověřit stav technologií bazénu. Zároveň chce jednat se sportovními kluby o jejich situaci.

„Po jednání se zástupci města a se správcem bazénu Václavem Novosadem ale máme nové a zcela odlišné informace ke stavu bazénové technologie. Zatímco podle vedení domova mládeže byly už v roce 2016 nutné náklady na opravu bazénu ve výši 16 milionů korun, podle správce jde o investici jen v řádu stovek tisíc korun. Proto jsme se domluvili s ředitelem KV Areny Romanem Rokůskem, že vyšle své technické pracovníky na nezávislé posouzení stavu technologie, abychom získali relevantní údaje,“ vysvětlil hejtman.

Jak uvedla karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, město má v současnosti na svém území 5 bazénů, které jsou přístupné veřejnosti. Ne všechny jsou ale vhodné pro aktivity sportovních klubů a některé z nich už by nebyly kapacitně schopné pojmout další kluby, které nyní mají zázemí pro svou činnost v drahovickém bazénu.

Stačí ostatní bazény ve městě? 

Podle hejtmana Petra Kulhánka proto Karlovarský kraj svolá jednání se sportovními kluby, kterých se případné ukončení provozu bazénu v Drahovicích týká, aby se domluvili na tom, zda kapacity pro jejich činnost ve městě skutečně chybí. „Informace z našeho odboru školství jsou totiž takové, že další karlovarské bazény bez problému potřeby klubů pokryjí,“ uvedl hejtman. 

Definitivní rozhodnutí o budoucnosti provozu bazénu v Drahovicích by mělo zaznít na zasedání krajského zastupitelstva v pondělí 12. prosince. Původně kraj kvůli příliš vysokým nákladům na opravu technologie, ztrátovému provozu bazénu a s ohledem na jeho nízkou vytíženost plánoval od 1. ledna 2023 ukončení provozu.

„Jsme ale připraveni vzít v potaz nezávislý posudek stavu technologie a jednat s kluby, abychom vyšli vstříc i těm, kteří se starají o sport dětí a mládeže, nebo vykonávají činnost vodních záchranářů. Pak případně stanovíme přechodné období provozu bazénu, než se věci definitivně vyjasní,“ uzavřel hejtman Kulhánek.

Spustit audio