Vánoční předvoj z nebeského rybníka. Spokojení kapři převezmou otěže v karlínském bistru Kro

Jíst kapra jen na Štědrý den by byla škoda. Pokud to chcete zlomit, můžete s tím začít třeba 21. prosince. A rovnou s těmi nejlepšími rybami.

kapr-nahled

Foto: Kro Kitchen

V Karlíně se rozvoní smažený kapr z jižních Čech a rybí polévka s misem

0Zobrazit komentáře

Vánoce se blíží překotným tempem – jak tomu tak bývá každý rok, kdy si na začátku prosince říkáme, jestli je vůbec možné, že těch dvanáct měsíců tak rychle uteklo. Hoďte starosti spojené s předvánočním shonem za hlavu a vydejte se na kapří hody do Karlína. Těšit se ale můžete také na ginové radovánky v baru Liquid Office a v Plzni se můžete přenést do slunné Itálie. Je tady další porce novinek z české gastronomické scény.

Načítám formulář...

Kro Kitchen / Thir

Tábor přijede do Prahy a přiveze kapry. A nejen tak ledajaké kapry. Budou to rybky z nedotčené jihočeské přírody, z takzvaných nebeských rybníků uprostřed lesů, kde poklidně rostou tři roky a jsou krmeny pouze pšenicí v bio kvalitě. Nebeské rybníky se vyznačují tím, že nemají žádný přítok a plní je jen voda z atmosférických srážek. Kapři z nich mají velmi chutné maso, které je bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Spokojené kapry přiveze do karlínského Kro Bistro & Bar Jan Čulík z táborské restaurace Thir, který je na české gastronomické scéně známý jako propagátor naturálního vína a spasitel kaprů. S kaprem se totiž podle něj dají v kuchyni dělat divy. A tyhle divy budeme moci vyzkoušet 21. prosince. Společně s Čulíkem tady totiž připraví trochu jinou rybí polévku s misem a udon nudlemi, která zahřeje v pošmourných dnech, a k tomu kapří sendvič.

„Naši housku naplníme smaženým kaprem a vyladíme ji do vánočního stylu, protože přidáme ještě bramborový salát. Uděláme punč, svařák a lidé budou mít také možnost koupit si filety z kaprů na doma – ale těch budeme mít jen omezené množství,“ upřesňuje Vojta Václavík, spolumajitel Kro podniků. Filety budou připravené a prořezané, takže nebude potřeba z nich na talíři při středrovečerní večeři vyndavat kosti.

kro-clanek

Foto: Kro Kitchen

Kapří hody se uskuteční v karlínském Kro Bistro & Bar

Garage22 / Liquid Office

Baru Liquid Office bude v sobotu 10. prosince od sedmé hodiny večerní šéfovat palírna Garage22. Na předvánoční akci si zde připraví čtyři drinky, které nikdy jindy a nikde jinde neochutnáte. Každý z nich bude reflektovat jedno roční období a jeho základem bude gin, který danou část roku svým chuťovým profilem vystihuje nejlépe.

V jarním koktejlu se bude ukrývat Gin22 napěchovaný směsí bylin, v míchaném nápoji bude doprovázený řapíkatým celerem a hráškem. Letní gin se ponese na kokosové vlně v kombinaci s thajskou bazalkou a svěžím Summer ginem s náloží citrusů, podzimní variace zahřeje díky papričkovému Habanero ginu s vermutem a čajem Lapsang souchong.

Zimní kombinaci si nejvíce užijí milovníci neotřelých chutí, jelikož zahrne Kmínka z českého kmínu, který kluci z Garáže napražili v pecích na chleba v restauraci Eska. Aby se kruh uzavřel, ozdobí ho chlebový chips. Koktejly budou servírované v degustačních porcích, takže bude možné ochutnat všechny v jednom setu, případně samostatně.

liquid-clanek

Foto: Garage22

V Liquid Office baru bude možné ochutnat speciální koktejlové menu

Cantina Plzeň

Kvalitních italských restaurací není nikdy dost, protože když člověk neví, co dobrého by si dal k večeři, čerstvé těstoviny jsou vždy dobrý nápad. V Plzni se tak mohou radovat, jelikož právě v jejích ulicích se objevil nový podnik, který zde vyrostl pod taktovkou gastronomické skupiny Hospodska – pod tu patří například pražský Červený Jelen.

„Koncept je jednoduchý. Základem je pasta, kterou si podle italského receptu vyrábíme na vlastní pastovačce sami přímo v Cantině, soustředíme se také na ryby,“ doplňuje Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska. Čerstvou pastu si hosté mohou koupit i na doma a brzy přibudou také základní omáčky, polévky a další pochutiny. V létě pak domácí gelato a posezení na zahrádce, která slibuje pohodu v italském duchu. Prostě la dolce vita v Plzni.

cantina-clanek

Foto: Cantina

V Plzni si lze užít závan ze slunné Itálie

Filmový tip
Menu

Nový snímek od režiséra Marka Myloda by měli povinně zhlédnout všichni milovníci světa gastronomie – důležitou premisou však je nebrat se příliš vážně. Jde totiž o ryze satirický počin, který reflektuje současnou situaci ve světě vybraných pokrmů. Šéfkuchaři se mění na celebrity, pasují se do rolí lepších lidí, stávají se z nich mravokárci a nacházejí si tím řadu oddaných stoupenců, kteří jim nezobají přímo z ruky, ale alespoň z talířů, které před nimi vykouzlí.

Kdekdo má pak ke kulinařině co říct. O to více, když ví, co znamenají výrazy sous-vide, espuma a kacuobuši. Menu je velmi obskurní zážitek, do kterého se vešla problematika nerovnosti společenských vrstev, maloměšťáctví i různé obsese. Před svátky tak můžete vyrazit do kina a přidat se k dalším dvanácti hostům restaurace, kde vládne šéfkuchař Julian Slowik (Ralph Fiennes).

tm_03934

Foto: Searchlight Pictures

V novém The Menu exceluje v roli šéfkuchaře Ralph Fiennes

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym