Ayuso je nejmladším závodníkem, který se kdy dostal na pódium Vuelty a druhým nejmladším závodníkem, který kdy stál na stupních vítězů všech třech největších etapových závodů. Pouze Henri Cornet, vítěz Tour de France 1904, byl ještě mladší. Ayuso dosahuje špičkových výkonů v dlouhých kopcích v nižším věku, než se to dařilo největším hvězdám současnosti, Remcu Evenepoelovi a Tadeji Pogačarovi. Znamená to, že bude ještě lepší? Nejspíš to nebude tak snadné, ale našlápnuto má skvěle. 

Nedokázal jsem si představit, že prožiju takovou sezónu, natož že bych byl na stupních vítězů na Vueltě, protože na začátku roku jsme ji ani neměli v plánu jet," přiznává v rozhovoru pro španělský deník AS. „La Vuelta bude mým hlavním cílem pro rok 2023. Teď nás čeká tréninkový kemp, který začíná 10. prosince, a s Matxinem (manažerem UAE Emirates, pozn. redakce) se podíváme na zbytek kalendáře, ale vše se bude soustředit na Vueltu," dodává. 

Ayusovi se povedla celá sezóna, která byla jeho první kompletní na úrovni WorldTour. Do UAE Emirates sice přestoupil už loni v létě, ale z kalendáře WorldTour objel jen dvě jednorázovky. Až letos si vyzkoušel velké etapové závody a dařilo se mu. Na Okolo Katalánska skončil pátý celkově, v Romandii byl dokonce čtvrtý a vše završil třetím místem na Vueltě. Své vrchařské schopnosti rychle zdokonaluje a už nyní patří ke světové špičce. „To je normální, když se dostanete na stupně vítězů na velkém závodě, ale je lepší cítit tlak, když se snažíte zopakovat výsledek. Nebude snadné vylepšit to, čeho jsem dosáhl, a proto trénuji, obětuji se a sním."

„Moje ideální váha je 64 kg, se kterou jsem na přijel Vueltu. Teď o prázdninách jsem si užíval rodiny a jedl o něco víc, než mohu během sezóny. Na start sezóny se opravdu těším," říká Ayuso, který ukončil letošní sezónu už po Vueltě, i když o něj měl zájem trenér španělského národního týmu pro šampionát v Austrálii. „Nejel jsem, protože jsem byl vyčerpaný. Musel jsem provést reset. Vuelta mě odrovnala především psychicky. Potřeboval jsem přestat myslet na kolo a odpojit se. Bylo to pro mě dobré."