Happy Birthday, José. Argentinský pěvec oslaví své kulaté jubileum s Pražskými symfoniky

5. prosince oslavil jeden z nejlepších tenoristů současnosti, José Cura, 60. narozeniny. Dva gratulační koncerty se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK proběhnou 13. a 15. prosince v pražském Obecním domě.

Happy Birthday, José!

José Cura vystudoval skladbu a dirigování a zpívat začal až ve svých 28 letech. V roce 1992 debutoval v italské Veroně a od té doby je hostem nejvýznamnějších operních domů včetně Metropolitní opery v New Yorku, Královské opery Covent Garden v Londýně, Vídeňské státní opery, Curyšské opery či milánské La Scaly.

K jeho nejslavnějším rolím patří především hrdinové v italských a francouzských operách na čele s Verdiho OtellemRadamem (Aida), Pucciniho Cavaradossim (Tosca), Mascagniho Turidduem (Sedlák kavalír ), Leoncavallovým Caniem (Komedianti ), Saint-Saënsovým Samsonem (Samson a Dalila) či Bizetovým Donem José (Carmen ),.

Proslul také nekonvenčními koncertními projekty. Je prvním umělcem, který současně na koncertě dirigoval i zpíval. Jako dirigent se v Praze představil například v říjnu 2003, když v pražské Smetanově síni dirigoval Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Spolupracoval též s pražským Národním divadlem; na podzim 2001 byl Radamem ve Verdiho Aidě při turné Státní opery Praha po Japonsku.

Když měla v roce 2007 světovou premiéru inscenace La Commedia è finita originální zpracování Leoncavallových Komediantů - podílel na této inscenaci jako režisér a scénograf. Od té doby se vydala jeho umělecká kariéra i tímto směrem. V roce 2010 nastudoval Cura v Badisches Staatstheater s obrovským ohlasem Saint-Saënsovu operu Samson et Dalila, v níž se navíc ujal i role Samsona. S nemenším úspěchem byly v roce 2012 přijaty i jeho inscenace Pucciniho Vlaštovky v Opéra de Nancy a dvojtitulu Sedlák kavalír a Komedianti v Opéra Royal de Wallonie. Jednou z jeho nejúspěšnějších inscenací pak bylo uvedení Verdiho Otella v Teatro Colón in Buenos Aires v roce 2013. Podobně ocenili kritici i diváci Curovu inscenaci A Scandinavian Bohème z roku 2015 podle Pucciniho Bohémy pro Královskou švédskou operu, když byla označena jako jedna z nejzdařilejších kreací v historii tohoto prestižního operního domu. S nadšeným ohlasem se setkala jeho adaptace Turandot v Opéra Royal de Wallonie v roce 2016 a velké uznání sklidila i jeho inscenace Petera Grimese v Bonnské opeře v roce 2017.

profimedia-0282477390 josé cura 2.jpg

V květnu 2015 byl José Cura jmenován rezidenčním umělcem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Během své tříleté spolupráce s tímto tělesem dirigoval každou sezonu dva symfonické koncerty, které zahrnovaly i české premiéry Curových vlastních skladeb (Magnicicat, Ecce Homo, Modus) a světovou premiéru symfonické verze slavné mše Ariela Ramireze Misa Criolla a díla Navidad Nuestra, kterou José Cura na přání skladatele sám instrumentoval.

V červnu 2015 José Cura obdržel od argentinského senátu Cenu Dominga Faustina Sarmienta za zásluhy o vzdělávání a rozvoj kultury, v listopadu 2017 získal titul Profesor honoris causa, který mu udělilaNárodní univerzita v Rosariu. Od roku 2022 je José Cura generálním a uměleckým ředitelem nově vytvořeného „Pelješac Festival Orebić“ v Chorvatsku.

V prosinci 2022 nyní přijíždí José Cura znovu do Prahy, aby zde oslavil své významné životní jubileum se svými přáteli ze Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK na dvou večerech nazvaných Happy Birthday, José. Ve Smetanově síni obecního domu vystoupí hned dvakrát - 13. a 15. prosince .

Polina Pastirchak.jpg

(Polina Pastirchak, foto: Archív FOK)

Světoznámý pěvec se představí nejen jako znamenitý tenorista ve scénách z oper Giuseppe Verdiho, ale také jako dirigent a skladatel, neboť uvede v české premiéře svou skladbu Te Deum a symfonickou suitu z opery Montezuma a Rudý kněz. Na dirigentském stupínku se prostřídá s dalším Argentincem, svým přítelem Mariem de Rose. Spoluúčinkovat budou sopranistka Polina Pastirchak, mezzosopranistka Ester Pavlů, Královéhradecký sbor Jitro se sbormistrem Jiřím Skopalem a Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Jakubem Piklou.

Které ze svých oblíbených operních árií pro Prahu vybral a co mu bylo inspirací pro jeho Te Deum? Co si cení na orchestru Pražských symfoniků a jak se na návrat do Prahy těší? I to Maestro Cura prozradí v rozhovoru s Martinou Klausovou na Classic Praha v rozhovoru, který si můžete naladit v neděli 11. prosince v 16:30. Reprízu si poslechněte v pondělí 12. 12. v 11:30.

Cura IMG_6147.tiff

Foto: Profimedia

Podcast