Vláda zřizuje funkci „českého Kissingera“. Má jim být Pojar

09.12.2022 8:46 | Ze sítí

Tomáš Pojar bude novým poradcem pro národní bezpečnost. Vytvoření této funkce schválila na svém středečním zasedání Bezpečnostní rada státu, jméno Pojara pak prozradil premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru na televizní stanici CNN Prima News. Vznik postu ještě projedná vláda na svém příštím zasedání.

Vláda zřizuje funkci „českého Kissingera“. Má jim být Pojar
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Bezpečnostní rada státu projednala na svém posledním jednání kromě aktuálních témat také návrh na vytvoření funkce poradce pro národní bezpečnost. Nový poradce, jehož bude jmenovat a odvolávat vláda, bude působit při úřadu vlády a bude odpovědný premiérovi. Zároveň se stane tajemníkem Bezpečnostní rady státu. Zřízením funkce koordinátora, který bude v oblasti bezpečnosti operativně propojovat státní orgány, splní vláda další bod ze svého programového prohlášení.

Premiér Petr Fiala (ODS) následně v rozhovoru pro CNN Prima News prozradil, že navrhne na funkci poradce Tomáše Pojara. Ten je již nyní jeho poradcem pro zahraniční a bezpečnostní otázky. „Já vidím za sebe a budu navrhovat jako skutečně kompetentního a mimořádně připraveného kandidáta pro tuto funkci, Tomáše Pojara,“ uvedl premiér. „Ale samozřejmě to projednám se svými partnery a bude to schvalovat vláda,“ dodal.

Vznik funkce poradce pro národní bezpečnost při úřadu vlády do konce letošního roku je uveden v programovém prohlášení kabinetu. Při svém vzniku vládní koalice Spolu a Pirátů a STAN plánovala, že tento poradce bude koordinátorem ohledně hybridních hrozeb a dezinformací. „Na Úřadu vlády tak vznikne platforma pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky, s cílem zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám,“ píše se v programovém prohlášení.

Osmačtyřicetiletý Pojar je od roku 2014 prorektorem soukromé vysoké školy CEVRO Institut, která je zaměřena mimo jiné právě i na bezpečnostní otázky. V letech 1997 až 2005 byl výkonným ředitelem organizace Člověk v tísni. Následně pracoval jako poradce a náměstek pro bilaterální vztahy a později pro EU a bezpečnost na ministerstvu zahraničí. V letech 2010 až 2014 byl velvyslancem v Izraeli.

Instituce Poradce pro národní bezpečnost má velkou tradici například v USA, kde tuto funkci, podřízenou přímo prezidentovi, vykonávaly takové persony mezinárodních vztahů jako Henry Kissinger nebo Zbygniew Brzezinski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…