Odvolaný prezident Peru žádá Mexiko o azyl, sílí demonstrace za předčasné volby

foto Bývalý peruánský prezident Pedro Castillo na snímku z 11. října 2022.

Lima - Peruánský exprezident Pedro Castillo, jehož ve středu parlament odvolal z funkce, požádal Mexiko o politický azyl. Informoval o tom mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard na twitteru. Uvedl rovněž, že mexická vláda zahájila v této věci jednání s peruánskými úřady. Castillo je ve vazbě kvůli podezření, že se dopustil vzpoury, když ve středu krátce přes svým odvoláním ohlásil záměr rozpustit parlament a uspořádat předčasné volby. Na řadě míst Peru, včetně metropole Limy, pokračují demonstrace na podporu odvolaného prezidenta a za předčasné volby.

Fotogalerie

Mexický ministr zahraničí ve čtvrtek uvedl, že Mexiko je ochotné Castillovi azyl udělit, pokud o něj požádá. Podle Ebrarda se mexický velvyslanec v Peru Pablo Monroy setkal s Castillem a jeho advokátem ve vězení.

Se žádostí o azyl se na mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora obrátil Castillův advokát Víctor Gilbert Pérez. Podle něj jeho klient čelí čistě politické perzekuci. "Chtějí ho postavit před soud za pouhé oznámení vůle a úmyslu, což nepředstavuje žádný trestný čin," tvrdí advokát.

Po středečním odvolání prezidenta vyšli na řadě míst Peru do ulic jeho odpůrci, kteří krok poslanců vítali, i jeho příznivci, kteří demonstrují doteď. Ve čtvrtek protestovali například v Limě před sídlem parlamentu, kde proti nim policie použila slzný plyn. Demonstrace se konaly také před věznicí, kde je Castillo v předběžné vazbě a kde si odpykává trest za porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití exprezident Alberto Fujimori. Demonstranti, požadující propuštění Castilla, také blokují panamerickou dálnici v regionech Ica a Arequipa, kde někteří zapalují pneumatiky.

Některé odborové spolky z chudých regionů na jihu země vyhlásily pochod do Limy, kde chtějí požadovat rozpuštění parlamentu. Demonstranti rovněž kritizují viceprezidentku Dinu Boluarteovou, která převzala po Castillovi nejvyšší úřad jako první žena v historii země. Mnozí ji označili za "zrádkyni". V loňských volbách totiž kandidovala společně s Castillem. Boluarteová se nyní snaží získat i pravicové strany a vytvořit vládu národní jednoty. Všichni ministři Castillovy vlády totiž podali demisi.

Při prvním proslovu v nejvyšším úřadu Boluarteová tvrdila, že chce ve funkci vydržet do konce původního Castillova mandátu, tedy do července 2026. Ve čtvrtek ale už nevyloučila i možnost předčasných voleb, uvedl server Deutsche Welle.

Ve středu večer Castillo oznámil v televizním projevu záměr rozpustit parlament a vytvořit krizový kabinet, který by do předčasných voleb vládl pomocí dekretů. Krátce poté ho drtivá většina zákonodárců odvolala, mnozí označili Castillovo počínání za pokus o převrat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď