instagram @kitchenettehome

Kaštanové poháry se sněhovými stromečky

Kaštanové poháry se sněhovými stromečky

Tady se krásně pojí všechno, co mám ráda. Kaštanový krém je pro mě něco výjimečného a skvěle se hodí na vánoční svátky. Bohatá čokoládová ganache nic nepokazí a pak ty půvabné stromečky vyrobené z bílkového sněhu, dodávají pohádkovou a romantickou atmosféru celému poháru. Co říkáte? Jak na vás působí? Myslím si navíc, že vypadá komplikovaněji, než ve skutečnosti jeho příprava je.

Ze 2 bílků vyrobíte určitě o něco více stromečků nebo sněhových pusinek, než na pohár spotřebujete. Uložte si je do vzduchotěsné dózy a servírujte je spolu s cukrovím. Můžete ty navíc ještě před upečením posypat třeba pistáciemi, nebo jinými oříšky.
Přejeme vám spolu s mým partnerem Kenwood, co nejklidnější a pohodové Vánoce plné lásky.

45 minut - 4 porce
Kaštanové poháry se sněhovými stromečky

Ingredience

Na sněhové stromečky

  • 2 bílky

  • 120 g moučkového cukru

  • špetka soli

  • 1 lžička vinného octa

  • zlatá dekorace (zlatý cukr, perly, jedlé třpytky nebo plátky zlata)

Na ganache

  • 250 ml smetany 33%

  • 320 g kvalitní hořké čokolády

  • 1 lžíce koňaku nebo kvalitního rumu

Na kaštanový krém

  • 250 ml smetany 33%

  • 100 g kaštanového pyré (prodává se už slazené)

  • 1-2 lžíce koňaku nebo kvalitního rumu

Na vrch

  • 80 g čokoládových střepů

Kaštanové poháry se sněhovými stromečky

Postup

1.

Nejprve si připravte sněhové stromečky. Můžete samozřejmě zvolit i jiný tvar. Také si je můžete připravit třeba den dopředu. Předehřejte troubu na 150 °C funkce horký vzduch.

2.

Ve velké (odmaštěné) míse ušlehejte 2 bílky se špetkou soli, ta vám pomůže vytvořit pevný sníh. Je dobré šlehat pomalu, protože tak zajistíte tvorbu menších bublinek, které mají pevnější membránu, a tak je sníh celkově stabilnější. Když je pevný a krémový, po lžících přidávejte moučkový cukr. (Kupuji třtinový krupicový a pomocí robotu s noži nebo tyčového mixéru, vyrábím cukr moučka.)
Ještě šlehejte pár minut, dokud se cukr nepropojí se sněhem a nevytvoří hladkou, ale hustou, lesklou a krémovou hmotu. Přidejte ještě lžičku octa a chvíli mixujte. Že je sníh připravený poznáte tak, že špička sněhu na metle se již neohýbá, ale pěkně pevně drží tvar.

3.

Sníh dejte do sáčku se zdobicí špičkou ve tvaru slzy (ostrou stranu držte směrem vzhůru) a stříkejte tvary stromečku na plech vyložený pečícím papírem. Nechte dostatečné rozestupy, aby se pusinky nespekly. Dozdobte případně zlatou dekorací a dejte do trouby.

4.

Jakmile vložíte plech do trouby, snižte teplotu na 100 °C a pusinky sušte minimálně 60 minut. Pokut se rozhodnete pro větší tvary, dobu pečení určitě prodlužte. Jakmile pusinky vychladnou, skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.

5.

Ganche připravíte tak, že si v malém hrnci zahřejete smetanu, až bude skoro vařit. Do nádoby robota dejte všechnu čokoládu a horkou smetanou jí zalijte. Bez míchání nechte čokoládu stát ve smetaně 10 minut, dokud všechna nepovolí. Přidejte koňak a metlou míchejte, dokud nezískáte hladký tekutý krém.

6.

Pokud máte trochu času navíc a chtěli byste z této čokoládové hmoty vytvořit více nadýchaný krém vhodný na stříkání zdobící špičkou, nechte ji stát 25–30 minut. (Tou dobou bude krém držet špičku, když ho promícháte.) Pak pomocí balónové metly směs šlehejte, až získá světle hnědou barvu a bude nadýchaná. Tento bod můžete přeskočit a použít ganache krémovou.

7.

Kaštanový krém je snadný. Stačí jen ušlehat volnou šlehačku, vmíchat kaštanové pyré a koňak.

8.

Teď už zbývá jen naplnit sklenice. Gnache rozdělte do 4 pohárů, pak přijde vrstva kaštanové smetany a na vrch dozdobte stromečky a čokoládovými střepy. Podle tvaru sklenice můžete plnit i více menšími vrstvami, to už nechám na vás.

Kaštanové poháry se sněhovými stromečky
Kaštanové poháry se sněhovými stromečky
Kaštanové poháry se sněhovými stromečky
Kaštanové poháry se sněhovými stromečky
Kaštanové poháry se sněhovými stromečky
Newsletter