EKG holter doplňuje základní vyšetření srdce

EKG holter
Zadavatel: SEO Services, s.r.o. | 9.12.2022 | Zdraví

Praha (Pressweb) - Má význam chodit na preventivní vyšetření po čtyřicítce? Určitě ano. Lékaři potvrzují, že včasné odhalení zdravotních potíží umožní jejich úspěšnou léčbu. Důležité je například vyšetření srdce, protože mnoho lidí nevěnuje pozornost občasné únavě či bolesti na prsou, a k lékaři nejde. Přitom právě tyto příznaky mohou signalizovat srdeční onemocnění. Existují tři základní metody vyšetření srdečního svalu  - klidové EKG, zátěžové a EKG holter. Vyšetření srdce v klidu – klidové, je nejběžnější. Provádí se v ordinaci, kdy pacient leží na lůžku a během několika minut je vyšetření hotovo.

EKG holter měří srdce celý den

Zátěžová metoda spočívá v tom, že se měří srdeční křivka během zátěžového cvičení. Pacient obvykle šlape na rotopedu, který je napojen na elektrokardiograf (EKG). Celé zařízení se nazývá ergometr. Pacientovi se postupně zvyšuje zátěž, takže srdce se musí více namáhat a srdeční křivka pak ukáže, kde jsou chorobné změny. EKG holter je přístroj, který umožňuje měřit srdeční frekvenci kontinuálně, tedy minimálně po dobu 24 hodin. Pacient má u sebe snímací krabičku a na těle připevněné elektrody. Nijak ho to neomezuje, jen se nesmí sprchovat nebo koupat. EKG holter zaznamená činnost srdce během celého dne.

EKG holter využívají i vrcholoví sportovci

Praha (Pressweb) - Elektrokardiograf zachycuje elektrické vzruchy, které vytváří specializovaná skupina srdečních buněk. Jimi ovládá stahy a uvolnění srdečního svalu. Tyto elektrické impulsy vykreslí křivku - elektrokardiogram, z níž se dá vyčíst, zda srdce pracuje normálně, nebo zda vykazuje nějaké nepravidelnosti. EKG holter lékař zvolí v případě, že dosavadní jednorázová vyšetření nic neprokázala, ale pacient má zjevné potíže, nebo se tím kontroluje pooperační stav či naordinovaná léčba. Tuto metodu využívají i vrcholoví sportovci, aby se zjistilo, zda vysoké tréninkové dávky jsou přiměřené a nezpůsobí nějaké zdravotní potíže.

 

Témata: EKG, Holter, holter TK, Klidové EKG, Elektrokardiograf | Region: ČR

Redakční poznámka: Za pravdivost obsahu odpovídají zadavatelé jednotlivých článků.

Zadavatel:

SEO Services, s.r.o.

Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Kontaktní osoba: Alena Špinarová
Vedoucí kanceláře
pressweb@krotiteleseo.cz
Obrázek uživatele SEO Services
SEO Services, s.r.o.
Na Nivách 956/2
141 00 Praha 4 - Michle
Česká republika
pressweb@krotiteleseo.cz
Tel: +420 24174300