Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  10.12.2022 10:01:15

Mladá Boleslav: Divadlo uvedlo premiéru hry Rok na vsi

Městské divadlo uvedlo v pátek 9. prosince premiéru Rok na vsi (A. a V. Mrštíkové - M. Krobot) v režii Zdeňka Bartoše. Diváci tak dostali příležitost prožít s hrdiny jeden rok na vsi a vše, co bylo jeho nedílnou součástí – masopust, Velikonoce, dušičky, Vánoce, svatby, pohřby i odvody na vojnu. Tato vynikající studie lidských postav byla příležitostí pro téměř celý herecký ansámbl divadla i řadu hostujících herců. Poslední novinku letošního roku diváci na premiéře odměnili dlouhotrvajícími potleskem vestoje.
Premiéra hry Rok na vsi v městském divadle. Foto Martina Dvořák Venigerová.
Premiéra hry Rok na vsi v městském divadle. Foto Martina Dvořák Venigerová.
 

 
 

Tato kronika jedné fiktivní moravské vsi vydává zprávu o životě jejích obyvatel, o životě svázaném tradicemi, životě v souladu s přírodou, která stanovuje pevný řád a morálku. Bratři Mrštíkové líčí bez příkras všechny hříchy, zrady a vášně, které se odehrály ve smyšlené Habrůvce. Tvůrčí tým pod vedením režiséra Zdeňka Bartoše dokázal ukočírovat tuto téměř tříhodinovou inscenaci v podobě mozaiky scén a střípků příběhů bez ztráty tempa. Předěly mezi jednotlivými obrazy v podobě společného zpěvu herců, kteří zároveň bleskurychle i v pohybové souhře upravují scénu, jsou přirozené a zbytečně dlouho neodvádí pozornost diváka od nabízených příběhů a scének.
Dominantní postavu Cyrila Rybáře ztvárnil zdařile Martin Hrubý, kterému zdatně sekundovali například Roman Teprt v roli starosty, Svatava Hanzl Milková coby svádivá Vrbčena či Petr Mikeska v roli věčně opilého Krištofa. Ale celý tým více než dvaceti herců nese jasné zásluhy na tom, že představy režiséra nezůstaly jen v jeho hlavě, ale přenesly se do této úspěšně vystavěné i odehrané inscenace. Zajímavá a funkčně střídmá je i scéna, kterou bez velkých průtahů a s jednoduchými prostředky sami herci měnili podle potřeby v hospodu, místo zasedání obecního výboru, hřbitov či kostel. Důležitou roli zastává i živá hudba, která nejen pomáhá kontrastním předělům oddělujícím jednotlivé části této kroniky, ale účinně navozuje atmosféru života na moravské vsi. K tomu neméně sugestivně přispívají i dialogy v nářečí a dobře zvolené kostýmy.
Románová kronika Rok na vsi vyšla v letech 1903 – 1904. Na jeviště byl román poprvé převeden právě Miroslavem Krobotem, který jej adaptoval přímo pro svou inscenaci v činohře Národního divadla v roce 1994. Od té doby vzniklo dalších deset inscenací a mladoboleslavské divadlo nyní nabízí novou variantu tohoto vhledu do naší historie.

Tvůrčí tým tvoří Dragan Stojčevski (scéna), Adriana Černá (kostýmy), Zdeněk Dočekal a Matěj Kroupa (hudba), Linda Stránská (choreografie), Kristýna Čapková (dramaturgie), Zdeněk Bartoš (režie).

Hrají: Martin Hrubý (Cyril Rybář), Svatava Hanzl Milková (Vrbčena), Petr Prokeš (Vrbka), Lucie Matoušková (Rybářka), Markéta Hausnerová j. h. (Anežka), Roman Teprt (Starosta), Milan Ligač (Antoš), Karolína Frydecká (Bílá macecha), Vuk Čelebič j. h. (Janek), Ondřej Lechnýř j. h. (Martin), Petr Mikeska (Krištof), Petr Bucháček (Chocholáč), Milan Koníček j. h. (Stéskal) Ivo Theimer (Hrabálek, Farář), Magdalena Jirounková (Barbora, Amáta), Kateřina Hlubíková, j. h. (Maryška), Eva Reiterová (Cihlářka), Jan Kroneisl j. h. (Kunz), Jana Jiskrová j. h. (Frau Ebr, Stařenka), Zdeněk Dočekal j. h. (Honza Pazderka, Pianista), Andrej Kopčan j. h. (František Psota, kytara)

 

Rok na vsi

foto Martina Dvořák Venigerová
 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 9.12.2022 / 10.12.2022 | Zveřejnit od: 10.12.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688