Hlavní obsah

Zpěvák Elton John opustil Twitter. Kvůli Muskovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský hudebník Elton John se stal další celebritou, která oznámila, že opouští Twitter poté, co sociální síť koupil miliardář Elon Musk. Zpěvák, který vystoupí příští rok v červnu na festivalu Glastonbury, svůj odchod zdůvodnil „změnou politiky“ ohledně dezinformací, informovala BBC. Musk už dříve oznámil, že jeho prioritou je nemít na síti tak přísnou cenzuru. V listopadu například Twitter přestal podnikat kroky proti účtům, které šíří dezinformace o covidu-19.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Elton John

Článek

„Celý život jsem se snažil využívat hudbu k tomu, abych spojoval lidi. Teď mě mrzí, když vidím, jak jsou dezinformace používány k tomu, aby náš svět rozdělily,“ napsal známý zpěvák ve svém poslední tweetu zveřejněném v pátek odpoledne. „Rozhodl jsem se, že už nebudu používat Twitter v reakci na jeho nedávnou změnu v politice, která umožní nekontrolované šíření dezinformací,“ dodal.

Elon Musk v reakci na oznámení Eltona Johna uvedl, že doufá, že se zpěvák na sociální síť vrátí. „Miluju vaši hudbu. Doufám, že se vrátíte. Existují nějaké konkrétní dezinformace, které vás znepokojují?“ napsal.

Nárůst nenávistných projevů na Twitteru je podle vědců bezprecedentní

Internet a PC

Musk je nyní nejbohatším člověkem na světě. Firmu Twitter koupil v říjnu za 44 miliard dolarů a ve společnosti od té doby zahájil dramatické změny, včetně propuštění zhruba poloviny zaměstnanců a většiny vedení s cílem snížit náklady. Jak nedávno uvedl americký deník The New York Times, od nástupu Muska do vedení společnosti se podle průzkumu prudce zvýšil rozsah problematického obsahu a dříve zakázaných účtů na sociální síti.

Odchod z Twitteru od té doby oznámili například herci Jim Carrey a Whoopi Goldbergová, supermodelka Gigi Hadidová či hudebník Jack White ze skupiny The White Stripes. Hadidová ve svém oznámení o odchodu označila Twitter pod Muskovým vedením za „žumpu nenávisti a fanatismu“.

Někteří inzerenti Twitter opustili

Výdaje na reklamu snížili také velcí inzerenti, kteří zajišťují asi 90 procent příjmů Twitteru. Čekají, jak se bude platformě dařit. Ekonom Lukáš Kovanda poukázal na to, že v důsledku „Muskova převzetí platformy a oznámení jeho záměrů z ní však svoji inzerci stahují velké společnosti typu Pfizer“. Reklamu na Twitteru pozastavily také další významné podniky, například největší americká automobilka General Motors, koncern Volkswagen či společnost Apple.

Šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX se inzerenty, které po jeho převzetí platformy odradil údajný nárůst nenávistných projevů a dalšího škodlivého obsahu, snaží přivést zpět.

Musk například v tomto týdnu uvedl, že společnost Apple již svou inzerci plně obnovila. Stalo se tak poté, co Musk vyhrožoval Applu válkou. Následně se však setkal s šéfem Applu Timem Cookem a celý spor urovnali.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Domů chodit nemusí. Musk vybudoval v Twitteru ložnice pro zaměstnance

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám