Slyšte, lidé! – České jazzové novinky 2022

Slyšte, lidé! – To nejlepší z World Music Charts Europe 2022

Pořad v souvislostech


České jazzové novinky roku 2022
Budeme vysílat

Sólo pro trubku 2024
Sólo pro trubku 2024
Ivan Hlas na cestě dekádami
Vysílali jsme


Střípky z židovské hudby 2024

Střípky z židovské hudby 2024

Sólo pro kytaru 2024
Audioarchiv
10. prosince 2022 Jazz, Aktuality Autor: Milan Tesař

V tomto vydání pořadu Slyšte, lidé! si připomeneme některé zajímavé nahrávky českých jazzových hudebníků z roku 2022. Můžete se těšit například na ukázky z nových alb Jaromíra Honzáka, Nikol Bókové, Davida Dorůžky, skupiny Vertigo nebo Dana Bárty. Premiéra 17. prosince 2022.

Zpěvačka Marta Kloučková své druhé sólové album Stopa snu sestavila jednak z autorských skladeb, jednak z vlastních básní, které zhudebnili její spoluhráči Vít Křišťan a David Dorůžka. Na albu dále účinkují kontrabasista Jaromír Honzák a bubeník Marek Urbánek. Ostatně některá z těchto jmen se budou v průběhu tohoto pořadu opakovat. Dodám, že Marta je také členkou vokální skupiny Skety a pohybuje se také v okruhu mezinárodní platformy Voicingers, kterou založil v Polsku zpěvák Grzegorz Karnas.

Point of Few je čtyřčlenná kapela, kterou tvoří absolventi pražské Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka a brněnské JAMU – kytarista Radim Přidal, saxofonista Petr Smékal, baskytarista Vlastimil Škoda a bubeník Marek Antoňů. Ve své tvorbě propojují současný jazz s prvky elektroniky a populární hudby. Své první album Open To Closeness natáčeli – na dálku – ve spolupráci s newyorským klávesistou Jasonem Lindnerem, známým například z posledního alba Davida Bowieho.

Úplně nové vydavatelství založila nedávno pianistka a skladatelka Nikol Bóková, držitelka jazzového Anděla za rok 2021. Nikol je původně klasická klavíristka a ani svou autorskou tvorbu neřadí přímo do jazzu. Album Elements, první, které ve vlastním vydavatelství vydala, popisuje takto: „Pokud bych se měla pokusit o nějakou žánrovou specifikaci, řekla bych, že v porovnání s předchozími alby jsou Elementy tu více klasické, tam více jazzové, místy více popové a občas rozhodně více rockové.“ Vydavatelství se jmenuje Soleil et Pluie a, jak autorka podotýká, vzniklo „především z potřeby po absolutní svobodě ve všech tvůrčích procesech, které provázejí vznik hudebního alba“. Těsně před Vánoci, 22. prosince 2022, vydává Nikol Bóková ještě jedno album, tentokrát čistě sólovou nahrávku Naked Pieces. Prozatím jen digitálně, CD má vyjít na jaře.

Kahoma trio je moravské trio, které vzniklo proměnou původního Jan Kavka tria poté, co do této kapely přišel zkušený bubeník Kamil Slezák. Jan Kavka je pianista a na kontrabas ve skupině hraje Marek Dufek. Kahoma Trio vydalo na konci roku 2022 své první album v aktuální sestavě, nazvané In The Woods. Jan Kavka v roce 2018, když ještě pod hlavičkou Jan Kavka Tria vydal album Past Stories, řekl: „Formát klavírního tria mě vždycky přitahoval, je to v jazzu královská disciplína. I když v současném jazzu často panuje mezi všemi nástroji v klavírním triu rovnocennost, je pianista stále viditelnější než jeho dva kolegové a pozornost posluchačů se většinu času soustředí na něj. Tím pádem si nemůže během koncertu odpočinout.“ Když „nové“ Kahoma Trio shánělo na internetu podporu od fanoušků pro natočení alba, říkali pánové, že ke změně názvu došlo i proto, aby zdůraznili, že se jedná o společné dílo všech tří členů.

Nové album v roce 2022 vydala i skupina Vertigo, jedna z nejúspěšnějších tuzemských jazzových kapel tohoto století. Vznikla kdysi ze studentů pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka a za celou dobu existence v ní došlo k jediné personální změně. Původní sestavu tvořili dva Češi – pianista Vojtěch Procházka a saxofonista Marcel Bárta – a tři Slováci – bubeník Dano Šoltis, kontrabasista Rasťo Uhrík a trumpetista Oskar Török. K oné jediné změně došlo, když se k této pětici přidala jako šestá členka violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová. Všichni členové Vertiga působí i v dalších projektech. Marcel Bárta je například členem skupiny Muff, Dorota Barová má úspěšnou sólovou dráhu a je členkou dua Tara Fuki, Dano Šoltis bubnuje v kapele minus123minut, Oskar Török spolupracuje s Beatou Hlavenkovou nebo s Ivou Bittovou a podobně. Skupina Vertigo čerpá ze všech těchto dalších projektů a s každým svým dalším albem posluchače překvapuje. Její aktuální album se jmenuje Nic

Další hvězda českého jazzu, která v roce 2022 vydala nové album, je kytarista David Dorůžka. Svou novinku Andromeda’s Mystery nahrál v mezinárodním triu s polským klávesistou Piotrem Wyleżolem a s americkým bubeníkem Jeffem Ballardem. Wyleżol sice hraje i na akustické piano, ale tentokrát si do studia vzal mimo jiné syntezátory Moog a Prophet. O druhém z nich podle Davida Dorůžky prohlásil, „že jsou to první klávesy, u kterých má dojem, že ten nástroj má duši, což člověk jinak cítí u akustických nástrojů“. Sám Dorůžka si před natáčením pořídil dvě nové kytary a na obě na albu hraje. Mimochodem pro Davida Dorůžku byl rok 2022 velmi plodný. Vedle dalších mezinárodních projektů hraje na albech Marty Kloučkové a Nikol Bókové, z kterých jsme si už pouštěli ukázky. Podílel se také hned na dvou nových deskách písničkáře Oldřicha Janoty, hraje také na novince Jaromíra Honzáka, o které ještě bude řeč. A také spolu s polským kytaristou Szymonem Mikou doprovází polskou zpěvačku Agu Zaryan na jejím novém albu.
    
Dvě nová alba s novým původním materiálem vydal v roce 2022 také bubeník a skladatel Otto Hejnic. První z nich, This Is How It Is, nahrál se svým stabilním triem, které dále tvoří basista Josef Fečo a pianista Ondrej Krajňák. Ovšem ten tentokrát nově hraje především na elektrické piano. S úplně jiným triem pak bubeník natočil novinku Beringia. Na ní se po jeho boku představují britský saxofonista Osian Roberts a americký varhaník Brian Charette, v současné době podle prestižních žebříčků jeden z nejlepších žijících jazzových hráčů na varhany vůbec.

Další špičková osobnost naší jazzové scény, která stihla v roce 2022 vydat dvě silná alba, je saxofonista Luboš Soukup. Na samém konci roku vyšlo CD mezinárodního kvarteta Machina Mundi, které vedle Soukupa tvoří klávesista William Larson, kontrabasista Graig Earle a bubeník Daniel Johansson. O něco dříve vyšla jiná mezinárodní nahrávka, album Levitas, které Luboš Soukup natočil v duu s německým pianistou Christianem Pabstem. Oba hudebníci spolupracují už více než deset let a jejich společné album je založené na intenzivním hudebním dialogu a společné improvizaci. Vedle jazzu oba čerpají také z klasické a lidové hudby. Pabst sice pochází z Německa, ale nějakou dobu žil v Nizozemsku a momentálně pobývá v Itálii. Vydal řadu alba jak pod svým jménem, tak v roli doprovodného hudebníka. Luboš Soukup vedle už zmíněných formací vede svůj Luboš Soukup Quartet a Freetown Quartet. Je členem volného sdružení skladatelů Pražská šestka, hraje v big bandu Concept Art Orchestra a působí také v kapele Jaromíra Honzáka.
    
Kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák vydal album s názvem Twenties, které je už třetí natočené ve stejné sestavě. V ní Honzáka doprovázejí dnes už zmínění Luboš Soukup a David Dorůžka, na klávesové nástroje hraje Vít Křišťan a na bicí Martin Novák. Jaromíru Honzákovi, který předchozí album vydal v roce 2019, se povedlo vyhnout se při studiové práci covidu, což kvituje s povděkem slovy: „Nejsem připravený, abych si hudbu točil sám doma. Rád nahrávám s kapelou a potřeboval jsem, abychom se mohli sejít.“ I  Honzák je velmi vytížený. Především šéfuje jazzové katedře na HAMU v Praze, kromě toho spolupracoval na albech už zmíněných zpěvaček Marty Kloučkové a Andrey Šulcové, doprovází také Oldřicha Janotu na jeho nových deskách. A koncertně letos spolupracoval také s trumpetistkou Štěpánkou Balcarovou.

Dan Bárta, jazzové trio kontrabasisty Roberta Balzara a maďarský trumpetista Kornél Fekete-Kovács měli v roce 2020 společně vystoupit na festivalu JazzFestBrno. Protože se však kvůli epidemii koncert nekonal, pořadatelé festivalu domluvili natočení recitálu v České televizi. A záznam tohoto pořadu vyšel v roce 2022 na CD. Repertoár na albu tvoří z velké části jazzové standardy, ale najdeme zde i jednu píseň od americké zpěvačky Joni Mitchell a také autorské skladby jednotlivých hudebníků. O spolupráci s maďarským trumpetistou Dan Bárta říká: „Tím, že jsme oba svým způsobem dechové nástroje, můžeme zpívat dvojhlasně nebo pracovat s unisony, a tedy prostě fungovat, jako bychom byli duo. Zpěv a trubka k sobě většinou dobře ladí a mohou se navzájem jeden druhému přizpůsobit. Nebo si lézt do zelí, když na to přijde.“ S tím, že jde o „dva dechové nástroje“, které někdy hrají spolu, souvisí možná i název alba, tedy Jedním dechem.

Skupina Mr Lovo vznikla v roce 2020, hraje jazzrock nebo fusion a tvoří ji kytarista Ladislav Výmola, pianista Martin Poledna, baskytarista Rumil Kofta, bubeník Libor Orel a asi nejznámější je saxofonista Petr Venkrbec, který má ve svém uměleckém životopisu položky jako Vltava, Psí vojáci, Die Alten Maschinen, Magnetik a další a v roce 2007 vydal bohužel pozapomenutou, ale výbornou sólovou desku Alone.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!