Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jednoduchý recept na vynikající smetanový vaječný likér

Smetanový vaječný likér foto: Cat & Cook

Hodí se především na přípravu likéru, který budete ředit alkoholem. Výsledek je totiž hooodně hustý a pokud byste ho neředili, tak budete doslova čekat, než vám steče do pusy ze skleničky. Ale proti gustu žádný dišputát – pokud toužíte po husťákovi, připravte si ho i bez alkoholu! Jeho konzistence je krásně pěnová, věřím, že budete nadšení.
  5:00

Smetanový vaječňák

na 4-5 porcí

  • 1 l 30-33 % smetany
  • 9-10 žloutků (podle velikosti)
  • 1 vanilkový lusk**
  • 120 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 200 či více ml rumu

Žloutky šlehejte s cukrem do světlounké pěny. Použijte ruční šlehač nebo stolní robot s balonovou metlou. Bude to trvat asi 7 minut. Smetanu, semínka z vanilkového lusku a skořici zahřívejte v rendlíku na cca 60 – 80 stupňů. Zkrátka se smetana nesmí začít vařit. Smetanou přitom míchejte, aby se nevytvořil škraloup.

Ivana Jindřichová

Jídlo, vaření a pečení je její životní vášní, kterou sdílí s ostatními především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuje se především na tradiční recepty z celého světa, učí se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě předává svým fanouškům napříč všemi platformami.

Více rad a receptů od Ivky najdete na www.catandcook.cz či Instagramu.

Ivana Jindřichová

Až bude smetana ohřátá, přibližte si ji k mixéru. Do našlehané žloutkové pěny nalijte sběračku horké smetany a svižně začněte šlehat (na nízký stupeň). Jde totiž o vyrovnání teplot. Pokud bychom vše promíchali najednou, mohly by se žloutky srazit a měli byste z nich míchačky. Smetany do žloutkové směsi přidávejte stále více a pokaždé promixujte, aby se vše spojilo. Až bude směs hezky promíchaná, nalijte ji do rendlíku a za stálého míchání stěrkou nebo vařečkou s rovným koncem přiveďte k 80 stupňům, pokud nemáte digitální teploměr, hlídejte si, aby se nezačal vařit a až tam nepůjde udržet prst, máte hotovo.

Plotnu mějte zapnutou jen na mírný stupeň a postupně ji zvyšujte. Já začínám na stupni 4 (z 9) a končím na stupni 6. Krém míchejte v jednom směru a jezděte přímo po dnu, aby se nepřichytil. Občas si ho klidně stáhněte z plotny a zkontrolujte, jestli se nepřichytává. Až dosáhnete správné teploty, krém ještě asi 3 minuty míchejte a stáhněte z ohně.

Za občasného míchání ho nechte vychladnout a promíchejte s alkoholem. Nalijte do sklenic a vložte do lednice. Likér je každým dnem lepší, jeho trvanlivost je minimálně 3 týdny, ale říká se, že díky alkoholu vydrží opravdu dlouho.

TIP: Pokud by na vás byl likér málo sladký, jednoduše před vychladnutím přisypte moučkový cukr.


Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!