Firma Efko začala kromě Igráčků dělat hračky s Patem a Matem

foto Výroba hraček ve firmě Efko-karton, která kromě populární figurky Igráček vyrábí také různé hry a stavebnice, 2. prosince 2022, Nové Veselí, Žďársko. Na snímku jsou postavičky kutilů Pata a Mata ze stejnojmenného televizního animovaného seriálu.

Nové Veselí (Žďársko) - Výrobce her a hraček Efko-karton rozšířil sortiment figurek Igráčků o pohádkovou řadu s podcastovými pohádkami. V posledním roce dodává novoveselský závod také hry s postavičkami Pata a Mata. Novinkou teď je domeček na předpověď počasí, kde slavní kutilové z televizního animovaného seriálu nahradili tradiční panenku s panáčkem. Firma s ním míří i na nizozemský trh. ČTK to řekl jednatel Miroslav Kotík.

Fotogalerie

"Málokdo ví, že Holanďané si tyto naše postavičky zamilovali taky," řekl Kotík. Licenci umožňující využívání motivu Pata a Mata koupilo Efko před rokem. "Vydali jsme hry, pexesa a pak padl nápad udělat klasický meteodomeček, v němž je místo panenky a panáčka Pat a Mat," uvedl. Pohyb panáčků podle vlhkosti vzduchu umožňuje smotané ovčí střívko.

Osmicentimetrové figurky Igráčka jsou na trhu od roku 1976. Efko je vyrábí od roku 2010, z Nového Veselí už těchto plastových figurek podle Kotíka plynulo okolo tří milionů. Igráčci na sebe berou podobu mnoha profesí i slavných osobností. Nová je série 13 Igráčků - pohádkových bytostí, mezi nimiž je Zlatovláska a princ, vodník a rusalka, čert a anděl nebo černobílí kostlivci. U každé figurky je QR kód, přes který se dá pustit příslušný pohádkový příběh načtený hercem Martinem Stránským a doplněný videem.

Igráčky - fotbalisty dodává Efko do Španělska. "Máme tam firmu, která se specializuje na 'merch' (zboží) kolem fotbalu. Má práva se všemi španělskými kluby," řekl Kotík.

Efko-karton se 62 zaměstnanci má v nabídce několik stovek položek, co se týče hraček a společenských her. Další hry dělá na zakázku, těch je podle jednatele ročně 150 až 200 druhů. Za letošek očekává obrat 105 milionů korun, 40 procent z exportu. Odběratele má Efko v evropských zemích a například i v Izraeli. Firma má své vývojové oddělení, které při návrhu her a hraček spolupracuje se speciálními pedagogy.

Na minulé dva roky s epidemií si Kotík přes zavírání obchodů nestěžuje, obrat podniku proti roku 2019 stoupl asi o 15 procent. "My jsme měli covidové roky paradoxně velmi dobré, protože jak byli lidé víc doma, i s dětmi, tak víc investovali do hraček, konkrétně do her," řekl. Poptávka podle něj byla tak velká, že se v evropských zemích těžko sháněly výrobní kapacity.

Vloni však výrazně zdražil materiál, což se nedalo rychle promítnout do cen zakázek, a zhoršila se jeho dostupnost. Letos se zakázky podle Kotíka vrátily na úroveň roku 2019. "Zatím se držíme téměř na loňských číslech, ale je tam cítit velká změna," řekl. Příští rok firmě stoupnou ceny energií, podle jednatele se nedá se vyloučit pokles poptávky. Předchozí krize podle něj ale neměly na tento segment až tak velký dopad, protože se rodiče stejně snaží dětem něco dopřát.

Miroslav Kotík je také vlastníkem firmy Ites Racing, která pokračuje ve výrobě české autodráhy s tradicí sahající do 60. let, dřív známou pod názvy Europa Cup a Faro. Kotík je rovněž předsedou Sdružení pro hračku a hru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď