Teď by to vzal jenom srdcař. Peníze zajistím, říká zlínský manažer Hamrla

  14:55
V prvním kole výběrového řízení na novou pozici generálního manažera hokejového PSG Zlín nezískal od pětičlenné komise žádný hlas. Podruhé jeho jmenování zablokoval zapsaný spolek Berani Zlín, který zastřešuje provoz zimních stadionů a stará se o mládež, a titulární sponzor, stavební firma PSG. Potřetí už město Zlín, které drží v klubu 49 procent akcií, Roberta Hamrlu do jeho vedení prosadilo.
Robert Hamrla

Robert Hamrla | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Na začátku listopadu přišel primátor s nabídkou a seznámil mě s podmínkami. Jsem přesvědčený, že v této složité situaci by do toho šel jen zlínský srdcař,“ říká 45letý bývalý brankář Beranů a zlínský podnikatel.

Když vás v létě podruhé odmítli, nepovažoval jste spojení se Zlínem za uzavřenou věc?
Žiju ve Zlíně, vyrostl jsem tady, druhý syn hraje za juniorku. Přesto všechno, co se událo v létě, jsem do toho šel znovu. Věděl jsem, že je to politikum, nic proti mé osobě. Kluci měli nastavený plán, do kterého jsem se jim nehodil. Více za ně mluvit nemůžu a ani nechci.

Hokejový třesk, zlínský klub povede bývalý brankář a podnikatel Hamrla

V létě se ale proti vám lidé z tehdejšího vedení hodně ostře vymezili. A víceméně všichni po vašem nástupu skončili, včetně klubové legendy Petra Čajánka. Mrzí vás to?
Asi narážíte na slova Tomáše Valáška (prezidenta zapsaného spolku HC Berani Zlín – pozn. red.), který řekl, že jsem nedůvěryhodná osoba. Později mi přiznal, že to říkal pod emocemi. Je to pryč, nemáme mezi sebou problém. Je pravda, že s Petrem Čajánkem se v otázkách hokejové výchovy mládeže zásadně rozcházíme. Nemám mu to za zlé. Každý má svůj názor. Jirkovi Marušákovi (předchozí generální manažer klubu) jsem nabídl pokračování, ale odmítl. Tomáš Valášek předává agendu zapsaného spolku, ale má dost práce se svým podnikáním a také končí. Klubový aparát byl přebujelý, musíme šetřit náklady, takže nabírat další lidi je nereálné.

O pozici výkonného šéfa klubu jste se na jaře po sestupu z extraligy přihlásil sám. Proč si myslíte, že jste ten správný, kdo má vyvést klub z krize?
Jsem zlínský odchovanec, hrál jsem tady, patnáct let jsem působil jako trenér u mládeže, se svými dvěma syny jsem prošel hokejovým vývojem od A až do Z, takže můžu garantovat, jak by měl vypadat. Koupil jsem druholigovou licenci ve Vyškově, mančaft poskládat umím. Branži znám, s otcem jsme dvanáct let organizovali Zlatou hokejku, což mi pomůže. V Prostějově jsem byl sezonu (2006/07) sportovním manažerem. Hráči se zprčili, skončil trenér, i když jsem se za něj postavil. Nakonec to dopadlo sestupem, přestože v té době jsme byli těsně za postupem do play off. Byla to anabáze.

Momentka z utkání mezi Zlínem a Porubou

Jako jediný jednatel klubu budete mít za vše zodpovědnost sám. Tak jste to chtěl?
To byla moje podmínka. Všechno dobré i špatné půjde za mnou. Celý můj život je hokej. Zvládnu to.

V létě jste sliboval, že do klubu získáte za tři roky 15 milionů korun. Platí to?
Ano. I když je to ztížené tím, že je půlka sezony. Firmy mají svoje rozpočty dané. Ale před všemi majiteli jsem se zavázal, že peníze seženu. Do konce této sezony zajistím 2,5 milionu korun.

Hned poté, co jste převzal řízení klubu, jste odvolal trenéry Vlacha s Juríkem a místo nich jmenoval do této funkce Miloše Říhu mladšího. Cítil jste, že je to nezbytné?
Když jsem přišel, viděl jsem, že na mužstvu leží deka. Jsem přesvědčený, že mužstvo je kvalitní, a bylo nutné něco rychle udělat. Buď nechat stávající realizační tým, nebo trejdovat hráče, což ale není snadné, protože spousta z nich má ve smlouvě, že nemůžou být vyměněni. Navíc jsme měli po utkání s Kolínem dva zraněné. Mohli bychom se jich i třeba zbavit, ale těžko bychom stejně kvalitní sháněli zpátky. Je o ně zájem, agenti volají. Lepší bylo přivést nového trenéra. Milošovi plně důvěřuji. Má obrovský přehled o hráčích, může nám v současné těžké situaci hodně pomoct. I proto bude mít funkci sportovního manažera.

Hokejový Zlín strádá i po sestupu. Důvodů je spousta

Po poslední porážce s Jihlavou to vypadá, že budete bojovat maximálně o předkolo play off. Pořád platí, že cílem je okamžitý návrat do extraligy, jak avizovali vaši předchůdci, nebo to přehodnotíte?
Byť to tak nevypadá, stojím si za tím, že kádr je nadstandardní. Předchozí trenéři si s ním nevěděli rady, doufám, že teď se zvedneme. Prvním cílem je klidné play off, což znamená být do šestého místa po základní části. Na Milošovi je, aby tým připravil na play off a my v něm hráli důstojnou roli. Tvrdím, že máme nejlepší brankářskou dvojici v soutěži a v play off se nám to bude ohromně hodit a mnohé to může změnit. A chtěl bych poděkovat Milošovi, že při podpisu přistoupil na motivační smlouvu a nevymýšlel si hory doly.

Tým dostal dvakrát finanční ultimátum získat za pět kol deset bodů, což se mu vždy povedlo. Jste zastáncem této cesty?
Represe můžou pomoct, ale jen krátkodobě. Hráči mají kontrakty a musí dostávat zaplaceno. Raději si sednu s agentem a domluvím se jinak, je to lepší než sebrat půlku platu a pak skončit u soudu.

Kádr evidentně potřebuje řez. Jak hluboký?
Máme dohodu s hráči, že se předvedou ve dvou zápasech před pauzou. Pak bude týden do derby se Vsetínem a budeme řešit okysličení mužstva.

Extraligových ambicí se nevzdáváme, říká nový kouč zlínských hokejistů Říha

Co bude s obráncem Danielem Gazdou, který do Vánoc hostuje v Českých Budějovicích a netají se tím, že chce pokračovat v extralize?
Udělali jsme radikální změnu. Chceme si s Danem promluvit oba s Milošem. Věřím, že se vrátí a bude se podílet na společné cestě.

Dojde k avizovanému spojení s Tigers Zlín, kteří pracují s mládeží?
Skončili Petr Čajánek a Tomáš Valášek, takže nejsou u mládeže obsazené pozice sportovního manažera i manažera. Propojení obou klubů jsem deklaroval a byla to jedna z podmínek. Oba na sobě parazitují a tomu chci zabránit. Jak, to řeknu první trenérům a rodičům. Věřím, že to bude pro ně zajímavé.

Jaké máte plány s druholigovým Vyškovem, kde jste se po neúspěšných námluvách se Zlínem angažoval?
Licenci vlastní zapsaný spolek Ševci Zlín, který patří mně. Teď ho přebírá můj otec. Také uspím svoji firmu, abych se mohl plně věnovat zlínskému hokeji. Měl jsem představy o propojení Zlína s Vyškovem. Pořád se můžou naplnit. Příští středu se s Milošem chystáme do Vyškova, který hraje poslední zápas před vánoční pauzou. Třeba se trenérovi někdo zalíbí.

Korec: Rozpočet byl nastaven rizikově

Rizikově nastavený rozpočet a hrozící finanční ztráta stály podle primátora Jiřího Korce za změnami ve vedení hokejového klubu PSG Berani Zlín. Novým jednatelem klubu se stal Robert Hamrla, který je zároveň i generálním manažerem. A především člověkem, který je výhradně zodpovědný za fungování klubu.

„Klíčová je změna struktury řízení hokejového klubu, což je podle mě správný krok. Jasně se tak dá zodpovědnost konkrétním lidem, a ne skupinovým orgánům, jak to bylo dříve,“ zmínil Korec dřívější koncept rady tří jednatelů.

Primátor mluvil o situaci v hokeji na čtvrtečním zasedání zastupitelstva i páteční tiskové konferenci klubu. Podle něj byl rozpočet navržený na částku 52 milionů korun, což ale byla optimistická varianta počítající s příjmy během play off. Kdyby hrál Zlín semifinále třeba s Jihlavou, finále se Vsetínem a poté se dostal i do baráže o extraligu, vydělal by slušné peníze na vstupném. V případě postupu mezi elitu by jako účastník extraligy dostal od agentury BPA částku 14 milionů korun plus případné bonusy.

„Rozpočet nebyl od začátku nastaven záměrně mimo reálný rámec, ale podle optimistické varianty. Ta však nevyšla,“ konstatoval Korec.

Pro MF DNES věc okomentoval i Jiří Marušák, dnes už bývalý generální manažer. „Rozpočet počítal s příjmy tak, jak podporu a cíl postoupit zpět do extraligy deklaroval na jaře primátor a někteří významní stávající i noví partneři. Pak byl postaven s určitou menší ztrátou, kterou bychom – stejně jako v minulých letech – postupně snižovali,“ vysvětlil Marušák.

Upozornil na fakt, že klub za poslední roky i přes covidová omezení hospodařil s provozním ziskem.

„Pokud ale mnohé deklarace nebo domluvy přestaly po létě platit, riziko se logicky zvýšilo. Ale je to hra s čísly, nám by určitě vyšlo nižší,“ konstatoval Marušák.

Nyní je naplněná příjmová stránka rozpočtu z necelých 50 procent. Klub aktuálně nikomu nedluží, ale hrozilo, že od ledna by se začal propadat do minusu. Problémem pro něj byl i extrémní nárůst cen energií. Riziko ztráty činilo podle Korce 23 milionů korun.

„Od 1. května jsme jako město neměli informace o hospodaření klubu. Když jsme to zjistili, začali jsme jako spoluvlastníci jednat, co dál,“ řekl Korec. „Jako městská rada jsme se shodli, že nemůžeme dál posílat peníze někam, kde víme, že to nefunguje. Proto jsme chtěli změnu struktury i personálií.“

Nový generální manažer Hamrla slíbil, že zajistí do konce sezony částku 2,5 milionu korun. Za úkol má shánět i další sponzory. Pomoci mají také další spolumajitelé, jimiž jsou nově Samohýl Holding a dceřiná společnost Trinity Bank. Například formou půjčky.

„Důležité je, aby klub byl schopen plnit závazky. Nové vedení teď má větší časový rámec na to, aby zabezpečilo příjmy,“ uvedl Korec.

Město dříve dávalo na extraligový hokej 16 milionů korun, ale v rámci první ligy se tato částka poníží. Na příští kalendářní rok pošle osm milionů korun plus případné bonusy v podobě až čtyř milionů. Ty může klub získat za úspěchy v jednotlivých kolech play off.

Změní se také provoz Zimního stadionu Luďka Čajky a vedlejší PSG Areny. Jejich správa během příštího roku přejde pod městskou společnost Steza. Důvodem je ekonomická optimalizace provozu, aby nemusel být žádný ze stadionů uzavřen kvůli cenám energií.

Petr Skácel, MF DNES

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

ONLINE: Češi opět hrají se Slovenskem. Rulíkův tým poslal do vedení Špaček

27. dubna 2024  13:50,  aktualizováno  14:18

Sledujeme online Česká hokejová reprezentace nastupuje k šestému přípravnému duelu před domácím světovým...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...