Poznejte rukodělné řemeslo z Čching-tao a sdílejte nádherné nehmotné kulturní dědictví

Festival nehmotného kulturního dědictví

Festival nehmotného kulturního dědictví "Qingdao Handmade"

Výstava děl nehmotného kulturního dědictví Qingdao

Nehmotné kulturní dědictví by nemělo být jen pouhou položkou na seznamu, obsahuje ducha lidské civilizace, má bohatou historickou a kulturní hodnotu a svým jedinečným způsobem působí na další a další generace lidí.

Festival nehmotného kulturního dědictví „Qingdao Handmade“ je prvním festivalem věnovaným rukodělnému řemeslu v městě Čching-tao. V roce 2022 se konal v rámci místních výstav při příležitosti „China Tourism Day“. Stal se tak moderní platformou pro výměnu, zobrazování, předávání a šíření tradiční kultury a vytvořil také místo pro veřejnost, aby mohla zažít krásu tradice, života, řemesla a umění.

Jen pokud tradiční rukodělné umění vstoupí do života lidí, nehmotné kulturní dědictví Čching-tao se vnese do domovů obyčejných lidí a stane se součástí jejich běžného života. Pak je možné říci, že nehmotné kulturní dědictví lidové ruční práce skutečně „žije“.

Na festivalu se prezentovalo významné nehmotné kulturní dědictví z různých oblastí a reprezentativní výrobky lidového řemesla, jako je krajka Ťi-mo, pletení slámy Pching-tu, umění výroby porcelánu, pečivo Lao-cchang-kchou, vyřezávání z jader a vlašských ořechů Ťin-pej Čchuan-šuo. Různorodé rukodělné výrobky z Čching-tao ukazují peripetii historie a proměny času. Tvoří je nespočet řemeslníků, z nichž mnozí nejsou zaslepeni tvrdošíjnou neměnností tradičního řemesla, ale rozhodli se být průkopníky, inovovat a tím pomoci dále šířit tradici.

Tato ukázka reprezentativních výrobků ručně vyráběného nehmotného kulturního dědictví nejen dokazuje, že Čching-tao má jedinečné a velmi rozmanité nehmotné kulturní dědictví, ale také zvyšuje jeho popularitu a věhlas. Událost mimo jiné poskytla vzácnou příležitost dědicům a představitelům tradičního řemesla ke vzájemné komunikaci a učení se. Je to další moment pro kreativní a inovativní rozvoj tradičních řemesel a otevírá cestu k propojení nehmotného kulturního dědictví s moderním životem.

Prolínání krásy řemesla a tradiční kultury, integrace starověké moudrosti a moderního řemesla, to jsou principy a víra řemeslníků a je to také jediný způsob, jak se tradiční nehmotné kulturní dědictví může integrovat do moderní doby.

Festival rukodělné výroby nejenže zrodil mnoho nových modelů, ale také poskytl platformu propojující řemeslníky, výrobce, prodejce a spotřebitele, díky čemuž se jednotlivé “izolované” produkty nehmotného kulturního dědictví přeměňují a budují „značku“, což také uspokojuje volání současné společnosti a požadavky spotřebitelů. Jestliže online trh vybudoval most mezi řemeslníky a spotřebiteli, pak offline trh vytvořil emocionální interakci mezi rukodělnými výrobky a městem a jeho obyvateli. Přeměna produktů v kulturu, propojení výroby a spotřeby, řemeslné umění se stává životním stylem, který neustále otevírá lidem životní prostor.

Nehmotné kulturní dědictví rukodělného řemesla je dědictvím naší staré historie, je to stopa vyrytá tokem času. Nevyžaduje příliš mnoho rituálů. Vnímejme toto dědictví tím, že zpomalíme své uspěchané kroky, zastavíme se, zaposloucháme se a porozhlédneme se.

Kontakt: paní Yiling Zhu

Tel: 0086532-85911619

Oficiální web: http://www.qingdaochina.org

Facebook: https://www.facebook.com/qingdaocity

Twitter: https://twitter.com/loveqingdao

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova Čína-kultura-historie-společnost-Čching-tao

Oblast
Asie, Austrálie (as)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Kultura
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.