Nominace dvacítky na MS je venku! Češi počítají s Jiříčkem i Kulichem

David Jiříček | Foto: Martin Voltr

12. prosince 2022, 13:00

Martin Voltr

Trenéři české hokejové reprezentace do 20 let oznámili širší nominaci na mistrovství světa, které se v kanadských městech Halifax a Moncton odehraje od 26. prosince 2022 do 5. ledna 2023.

Nominace hlavního kouče Radima Rulíka čítá tři brankáře, devět obránců a patnáct útočníků. Na soupisku pro MS může být zapsáno dvacet hráčů v poli, do dění na šampionátu se tak zřejmě nezapojí čtyři hokejisté z aktuální soupisky. V případě zranění během MS může nově dojít k nahrazení hráče na soupisce.

Česká reprezentace by pravděpodobně měla být v plné síle – v nominaci figurují i David Jiříček a Jiří Kulich, kteří prošli letošním draftem NHL v prvním kole a působí na farmě Columbusu, respektive Buffala.

Jejich účast však ještě není zcela jistá.

„Jsme v intenzivním kontaktu s generálními manažery obou týmů NHL. Máme předběžný souhlas, že by měli David i Jirka náš tým před začátkem mistrovství světa posílit. Stoprocentně ale vše budeme moct potvrdit, až budou oba na místě. Do té doby se bude tým připravovat naplno bez nich,“ uvedl manažer české reprezentace Otakar Černý.

„Máme předběžný souhlas, že by měli David i Jirka náš tým před začátkem mistrovství světa posílit.“

I v případě, že by česká dvacítka postrádala dvě z hlavních opor, by v týmu měli převahu hráči ze zámořských klubů. Plných patnáct mladíků totiž působí v kanadských juniorských soutěžích, případně americké univerzitní NCAA.

Pouze osm jich hraje v Česku. Mezi nimi i benjamínek Eduard Šalé z brněnské Komety, jediný zástupce ročníku 2005. Do nominace se na poslední chvíli probojoval také pardubický zadák Ondřej Chabada, který na mezinárodní scéně debutoval teprve v tomto listopadu.

Jiří Kulich

Jiří Kulich | Foto: Martin Voltr

Brankářské trio utvoří Tomáš Suchánek, objev letního šampionátu, s Oliverem Šatným a Danielem Králem. K lídrům by měli patřit Stanislav Svozil, Jiří Ticháček i další členové silných zadních řad nebo útočníci Jakub Brabenec, Gabriel Szturc či Matyáš Šapovaliv.

Zatímco v srpnu měli Češi na MS mladou soupisku, nyní je poměrně zkušená – 19 jmen spadá do ročníku 2003 a sedm do ročníku 2004; 18 hokejistů si přitom na juniorském mistrovství už zahrálo.

Evropská část výpravy odletí do Kanady v úterý 13. prosince, po příletu se k ní ihned připojí zámořští krajánci. České mužstvo absolvuje přípravný kemp ve městě Bridgewater, které se nachází zhruba hodinu od Halifaxu – dějiště „české“ základní skupiny mistrovství světa a také dvou přípravných utkání.

Národní mužstvo se nejprve 21. prosince střetne s Lotyšskem, následně 23. prosince se Švýcarskem. Po druhém zápase už v Halifaxu zůstane do startu šampionátu.

„Dle pravidel můžeme na finální soupisku pro mistrovství zapsat 3 brankáře a 20 hráčů do pole. Strategii zapisování hráčů na soupisku budeme určitě řešit až v průběhu přípravného kempu. Variant máme několik a roli může sehrát hned několik faktorů,“ řekl hlavní trenér Radim Rulík, jemuž budou asistovat Jiří Kalous s Markem Židlickým a trenérem brankářů Ondřejem Pavelcem.

Foto: Ladislav Svěnčík, Český hokej

V základní skupině narazí česká reprezentace postupně na domácí Kanadu, Rakousko, Švédsko a Německo. Všechna utkání týmu na MS odvysílá v přímých přenosech stanice ČT sport. Druhou skupinu tvoří Spojené státy, Finsko, Švýcarsko, Slovensko a Lotyšsko; první čtyři celky z každé skupiny postoupí do play off, zatímco páté celky čeká boj o záchranu.

Nadcházející šampionát na východě Kanady už proběhne zcela bez covidových opatření. Pro členy výprav tedy neplatí povinnost očkování ani testů a diváci budou moci obě arény zaplnit do posledního místa.

„Informace o tom, že se nechystá žádná covidová bublina a že diváci budou mít do arén přístup bez omezení, nás potěšila. Věříme, že z pohledu organizace zažijeme zase stejné mistrovství světa dvacítek, na které jsme byli zvyklí z dob před covidem,“ doplnil manažer Otakar Černý.

Širší nominace na MS do 20 let

Brankáři (3):
Daniel Král
(Liberec), Oliver Šatný (Cape Breton, QMJHL), Tomáš Suchánek (Tri-City, WHL).

Obránci (9):
David Špaček
(Sherbrooke, QMJHL), Marek Alscher (Portland, WHL), Jiří Ticháček (Kladno), David Jiříček (Cleveland, AHL), Aleš Čech (Oulu, Finsko), Ondřej Chabada (Pardubice), David Moravec (Halifax, QMJHL), Tomáš Hamara (Kitchener, OHL), Stanislav Svozil (Regina, WHL).

Útočníci (15):
Adam Měchura
(Tri-City, WHL), Jakub Brabenec (Charlottetown, QMJHL), Lukáš Pajer (Hradec Králové), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Marcel Marcel (Gatineau, QMJHL), Petr Hauser (Sparta Praha), Matouš Menšík (Olomouc), Ondřej Becher (Prince George, WHL), Robin Sapoušek (Karovy Vary), Jaroslav Chmelař (Providence College, NCAA), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Jiří Kulich (Rochester, AHL), Martin Ryšavý (Moose Jaw, WHL), Gabriel Szturc (Kelowna, WHL), Eduard Šalé (Kometa Brno).

Náhradníci:

Brankáři: Patrik Hamrla (Rimouski, QMJHL), Jan Špunar (Portland, WHL), Michael Hrabal (Omaha, USHL). Obránci: Štěpán Němec (Litoměřice), František Němec (Kometa Brno), Karel Křepelka (Mladá Boleslav), Jakub Šedivý (Liberec), Ondřej Cubo (Rauma, Finsko), Tomáš Machů (Youngstown, USHL). Útočníci: Daniel Herčík (Pardubice), Adam Dvořák (Plzeň), Petr Moravec (Hradec Králové), Michal Vitouch (Sparta Praha), Matyáš Melovský (Baie-Comeau, QMJHL), Jakub Hujer (Rouyn-Noranda, QMJHL).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Radim Rulík
Asistent trenéra: Jiří Kalous a Marek Židlický
Trenér brankářů: Ondřej Pavelec
Videotrenér: Jakub Zelenka
Lékař: Jaroslav Budín
Kustodi: Jan Vejvoda a Václav Vejvoda
Fyzioterapeut: Miloš Pojer
Masér: Dmytrov Shpilovyy
Kondiční trenér: Michal Hamršmíd
Media manažer: Ondřej Kalát

Program přípravných zápasů před MS

Úterý 20. prosince:
0:00 Kanada – Švýcarsko (Moncton)
0:00 Finsko – USA (Quispamsis)

Středa 21. prosince:
0:00 Německo – Rakousko (Antigonish)
0:30 Česko – Lotyšsko (Halifax)
20:30 Švédsko – USA (Moncton)

Čtvrtek 22. prosince:
0:30 Kanada – Slovensko (Moncton)

Pátek 23. prosince:
0:00 Lotyšsko – Německo (Bouctouche)
0:30 Švýcarsko – Česko (Halifax)
20:30 Švýcarsko – Švédsko (Halifax)

Sobota 24. prosince:
0:00 Slovensko – Rakousko (Truro)
0:30 Kanada – Finsko (Halifax)

Program MS do 20 let 2023

Skupina A (Scotiabank Centre, Halifax): Kanada, Švédsko, Česko, Německo, Rakousko
Skupina B (Avenir Centre, Moncton): USA, Finsko, Švýcarsko, Slovensko, Lotyšsko

Pondělí 26. prosince:
17:00 Finsko – Švýcarsko (sk. B)
19:30 Švédsko – Rakousko (sk. A)
22:00 Lotyšsko – USA (sk. B)

Úterý 27. prosince:
0:30 Česko – Kanada (sk. A; ČT sport)
17:00 Finsko – Slovensko (sk. B)
19:30 Německo – Švédsko (sk. A)
22:00 Švýcarsko – Lotyšsko (sk. B)

Středa 28. prosince:
0:30 Rakousko – Česko (sk. A; ČT sport)
22:00 Slovensko – USA (sk. B)

Čtvrtek 29. prosince:
0:30 Kanada – Německo (sk. A)
17:00 Lotyšsko – Finsko (sk. B)
19:30 Švédsko – Česko (sk. A; ČT sport)
22:00 USA – Švýcarsko (sk. B)

Pátek 30. prosince:
0:30 Rakousko – Kanada (sk. A)
17:00 Slovensko – Lotyšsko (sk. B)
22:30 Německo – Rakousko (sk. A)

Sobota 31. prosince:
17:00 Švýcarsko – Slovensko (sk. B)
19:30 Česko – Německo (sk. A; ČT sport)
22:00 USA – Finsko (sk. B)

Neděle 1. ledna:
0:30 Kanada – Švédsko (sk. A)

Pondělí 2. ledna:
15:30 1. zápas o udržení (Halifax)
17:00 1. čtvrtfinále (Moncton)
19:30 2. čtvrtfinále (Halifax)
22:00 3. čtvrtfinále (Moncton)

Úterý 3. ledna:
0:30 4. čtvrtfinále (Halifax)

Středa 4. ledna:
17:00 2. zápas o udržení (Halifax)
20:30 1. semifinále (Halifax)

Čtvrtek 5. ledna:
0:30 2. semifinále (Halifax)
17:00 případný 3. zápas o udržení (Halifax)
20:30 zápas o 3. místo (Halifax)

Pátek 6. ledna:
0:30 finále (Halifax)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, na východě Kanady je o 5 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz