"Tým Astana Qazaqstan objevil nové informace, které ukazují na pravděpodobné spojení Miguela Ángela Lópeze s doktorem Marcosem Maynarem. Tým proto neměl jiné řešení než s okamžitou platností ukončit smlouvu mezi týmem a jezdcem na základě porušení uvedené smlouvy a interních pravidel týmu. V zájmu zachování práv týmu a jezdce nebudou další komentáře poskytovány," píše Astana. 

O co jde? Španělská policie Guardia Civil v současné době vyšetřuje praktiky kontroverzního lékaře Marcose Maynara Mariña, které jsou spojené s dopingem. Hlavním podezřelým v celém případu je bývalý cyklista Vicente Belda, jeho syn Ruben Bernal, bývalí cyklisté Ángel Vázquez a Luis Vicente Otín a Rubén Tiago Alves Pereira, manažer portugalské kontinentální formace Glassdrive-Q8-Anicolor. Lópezova role není zcela jasná. 

Belda je zapleten do operace ILEX, vyšetřování zločinecké organizace sídlící ve španělské provincii Cáceres. Belda a ostatní podezřelí organizovali nelegální výrobu a distribuci drog ve Španělsku i v zahraniční. Spojení Lópeze s Marcosem Maynarem je pro Astanu kritické. Maynar se údajně dopustil obchodování s drogami a praní špinavých peněz a byl zatčen španělskou policií. Při několika domovních prohlídkách byly zabaveny různé předměty včetně zakázaných látek.