López tvrdí, že k ukončení smlouvy není žádný důvod, protože se neobjevily žádné nové informace. Kolumbijec odmítá všechny obvinění, která poškozují jeho jméno a pověst profesionálního závodníka a připomíná, že nikdy nebyl pozitivní na dopingové látky a drogy a nebyl vyšetřován. Podle Lópeze je zrušení smlouvy, kterou prodloužil v listopadu letošního roku, neodůvodněné a bude se bránit u soudu.

Na povrch se však dostávají (neověřené) informace, které pro Lópeze nejsou příznivé. Podle ABC Deportes se k Astaně dostal dokument, který má k dispozici soudce v Cáceresu. Podle tohoto dokumentu měl López dostat před začátkem Giro d'Italia v Maďarsku dávku menotropinu, analogu růstového hormonu, který podporuje nárůst svalové hmoty a vylučování tekutin. Menotropin měl být důvodem jeho odstoupení už ve čtvrté etapě. Menotropin kolumbijskému cyklistovi naordinoval lékař Marcos Maynar a poslal ho do Maďarska, kde ho měl údajně obdržet Vicente Belda García, který pracuje v Astaně jako masér.

López dostal injekci menotropinu, která mu způsobila zánět v noze a kvůli tomuto onemocnění musel brzo odstoupit z Gira. Před etapou s dojezdem na Etnu López oznámil zranění kyčle a podle Astany z tohoto důvodu nejel ani Tour.