Hlavní obsah

Jak chtějí Chorvati vyzrát na Messiho? Kerič připomíná recept z minulého šampionátu

Je pověrčivý a jelikož čtvrtfinále s Brazílií sledoval doma, podle stejného scénáře pojede Andrej Kerič i při dnešním semifinále s dalším jihoamerickým fotbalovým obrem z Argentiny. A doufá, že znovu skončí postupem a připomíná poslední výhru Chorvatů nad Messim a spol. 3:0.

Foto: Archiv Andreje Keriče, Sport.cz

Bývalý hráč Liberce či Sparty Andrej Kerič je asistentem v týmu Cibalia Vinkovci.

Článek

Rituálům věřil jako fotbalista a věrný jim zůstal i jako fanoušek. „Postoupili jsme do semifinále, takže nebudu nic měnit. Všechno bude stejné, i národní dres bude na totožném místě," přiznává s úsměvem Kerič, bývalý útočník, který z chorvatských fotbalistů zanechal v české lize nejvýraznější stopu, když se v roce 2009 stal v dresu Liberce s 15 trefami nejlepším střelcem nejvyšší soutěže.

Dnes asistent v druholigovém Vinkovci již před soubojem o nejlepší čtyřku říkal, že Kostkovaní mají lepší středopolaře než favorizovaní Kanárci a šanci na postup do další fáze vidí reálnou.

„Myslím, že i s Argentinou budeme mít v záložní řadě přednost. S Brazílií jsme sice měli jen jednu střelu na bránu, ale do finální útočné fáze jsme se dostali relativně hodněkrát, jen chyběla klidnější poslední přihrávka. Hodně střel bylo i zblokovaných a dost jich šlo vedle," připomíná páteční vyřazení největšího favorita turnaje po penaltovém rozstřelu.

„Teď to bude asi podobně těžké. Argentina je silná, protože má Messiho, který je možná nejlepším hráčem všech dob. Proto jsem v semifinále fandil i Holanďanům, protože s nimi by to bylo možná trochu lehčí. Když máte v týmu Messiho, očekávat můžete od soupeře cokoliv," dobře ví.

S jakou taktikou podle něj reprezentanti Chorvatska na Messiho vyrukují? V odpovědi se vrací na minulý šampionát v Rusku, kde Modrič a spol. Argentinu rozdrtili v základní skupině 3:0.

„Ten zápas si pamatuji velmi dobře. Velkou roli v něm tehdy měl Marcelo Brozovič, který se více stahoval na Messiho stranu a když Messi chodil do středu hřiště, zmenšoval mu prostory. Odehrál to tehdy výborně. Platit by to mohlo i v semifinále. Trenér Dalič už proti Brazílii trochu změnil rozestavení, když nehrál 4-3-3, ale 4-2-3-1. Modriče posunul trochu nahoru a Kovačič s Brozovičem hráli jako dva defenzivní záložníci. Myslím, že i proti Argentině budeme hrát na dvě šestky a když bude Messi chodit do středu, Kovačič s Brozovičem mu budou prostory zužovat. Je to jeden ze způsobů a jelikož v Rusku fungoval dobře, věřím, že to bude stejné," vysvětluje 36letý Kerič, podle něhož si Kostkovaní budou s Argentinou věřit ještě více než s Brazilci.

„Mužstvo má teď určitě víc sebevědomí. V Chorvatsku se teď očekává, že do finále zase postoupíme. Ostatně kouč Dalič i říkal, že teprve teď jsme si udělali problém, protože očekávání jsou velká, kdežto s Brazílií jsme neměli co ztratit. Myslím, že pro celé Chorvatsko bylo překvapením, že jsme postoupili," uzavírá Kerič. Zaskočí malá země giganta večer znovu?

Kdo postoupí jako první do finále MS 2022?
Argentina
49,9 %
Chorvatsko
50,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 469 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.