Zemřel hudební skladatel Angelo Badalamenti, napsal hudbu pro Městečko Twin Peaks

Vydáno 14.12.2022 | autor: redakce

Zemřel Angelo Badalamenti, hudební skladatel, který se proslavil především hudbou k mysterióznímu seriálu Městečko Twin Peaks Davida Lynche a filmu Modrý samet. Složil rovněž písně pro Ninu Simone, Nancy Wilson nebo Shirley Bassey. Jeho úmrtí potvrdila jeho rodina pro The Hollywood Reporter.

Zemřel hudební skladatel Angelo Badalamenti, napsal hudbu pro Městečko Twin Peaks Zemřel hudební skladatel Angelo Badalamenti, napsal hudbu pro Městečko Twin Peaks

Angelo Badalamenti zemřel 11. prosince přirozenou smrtí ve věku 85 let. Pro The Hollywood Reporter to potvrdila jeho neteř Frances Badalamenti. Byl známý především jako filmový hudební skladatel, spolupracoval ale také se zpěváky, mezi nimi s Ninou Simone, Nancy Wilson, Daviem Bowem či Pet Shop Boys. Jeho hudba zazněla také při zahajovacím ceremoniálu na LOH v Barceloně roku 1992.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Kariéra Badalamentiho byla úzce spojená s režisérem Davidem Lynchem. Nejdříve spolu v osmdesátých letech pracovali na filmu Modrý samet, později pak Badalameni složil hudbu také k seriálu Městečko Twin Peaks, která ho také proslavila a za jehož znělku byl nominovaný na Grammy v kategorii Nejlepší instrumentální popový počin.

„Davidovy snímky jsou velmi ovlivněné muzikou. Tempo hudby mu pomáhá nastolit tempo dialogů herců a to, jak se pohybují na place. Sedával vedle mě u kláves a popisoval mi své myšlenky, zatímco já jsem improvizoval,“ uvedl v minulosti skladatel. Nejednou se stalo, že přišel na natáčení a hudbu hercům přehrál naživo, aby jim navodil atmosféru daného obrazu.

Zajímavostí je, že ve svých začátcích uplatnil svůj hudební um také v seriálu Zákon a pořádek, který vznikal pod taktovkou československého režiséra Ivana Passera.

red
Témata: Angelo Badalamenti, Městečko Twin Peaks, Modrý samet, David Lynch, smrt

zavřít