Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nové spotřebitelské právo od ledna 2023. Jak se mění reklamace?

Již brzy vstoupí v účinnost dlouho očekávaná novela spotřebitelského práva. Implementování vícero směrnic EU do českého práva posílí práva spotřebitelů. Jaké konkrétní změny nás v souvislostí s reklamací koupeného zboží čekají, přibližuje advokát Tomáš Chmelík z AK bpv Braun Partners.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Novela spotřebitelského práva nabývá účinnosti již 6. ledna 2023. V praxi to znamená, že kupní smlouva uzavřená 5. 1. 2023 se ještě řídí starým právem, naproti tomu kupní smlouva uzavřená o den později již podléhá novelizovanému. A co se změní?

Zboží musí mít alespoň obvyklé vlastnosti

Už jste si někdy koupili věc, která se v praxi ukázala jako zastaralá a nepoužitelná? Na tento nešvar se v rámci udržitelnosti zaměřila i EU. Prodávající proto nově odpovídají i za to, že koupená věc bude splňovat nejen ujednané vlastnosti, ale i obvyklé vlastnosti věcí téhož druhu zboží, které může spotřebitel očekávat. Rovněž musí být koupená věc vhodná k účelu, k němuž se obvykle používá.

V praxi to například znamená, že pokud si koupíte dotykový mobilní telefon, musí disponovat mimo jiné i integrovaným fotoaparátem, neboť jeho přítomnost je pro dotykový mobilní telefon obvyklá. Přístroj bez integrovaného fotoaparátu je tedy vadný a může být už jen z tohoto důvodu reklamován.

Pokud chce prodávající prodávat dotykové mobilní telefony bez této funkcionality, musí vás na to upozornit a vy musíte výslovně souhlasit. Požadavky na souhlas jsou vysoké. Pouze paušální souhlas s všeobecnými obchodními podmínkami není dostačující, nutné je například aktivní zaškrtnutí příslušného políčka v rámci objednávky.

Planeta nám za méně vyhozených bot poděkuje, zamítl prodejce reklamaci

Prodávající odpovídá za aktualizaci softwaru

Nově se zavádí povinnost prodávajícího aktualizovat software zboží, které by bez něj nemohlo plnit svůj účel. Zákon takové zboží nazývá trochu nesrozumitelně „věcí s digitálními vlastnostmi“. Příslušná směrnice EU volí popisnější název „zboží s digitálními prvky“. Zjednodušeně jde o všechna zařízení, která ke svému fungování potřebují software, tedy počítače, mobilní telefony, digitální fotoaparáty, ale i čistě užitná zařízení jako moderní, na internet napojené pračky, ledničky či automobily.

Software těchto zařízení musí být aktualizován minimálně po dobu, po kterou může spotřebitel rozumně očekávat, že zařízení bude sloužit svému účelu a vykazovat očekávané vlastnosti. Podle názoru zákonodárce touto dobou budou v mnohých případech dva roky, tj. doba, po kterou může spotřebitel věc reklamovat. V praxi tak bude mít spotřebitel právo vyžadovat po dobu minimálně dvou let po převzetí mobilního telefonu, aby mu byly bezplatně nabízeny bezpečnostní aktualizace operačního systému mobilního telefonu.

Povinným přitom trochu překvapivě není výrobce zařízení, ale prodávající. Pokud tedy nebude operační systém mobilního telefonu aktualizován a telefon nebude možné používat, obraťte se na prodávajícího, nikoliv na výrobce.

Reklamování zboží – konečné rozuzlení „záruky“

Doposud panovala nejasnost, za jakých podmínek lze zboží reklamovat. Následkem neoptimálně formulovaného zákona se vedly spory, zda je možné reklamovat pouze zboží s vadou, která byla přítomna již při převzetí, či zda lze reklamovat i zboží s vadou, která vznikla až dodatečně (koncept tzv. zákonné záruky).

Novelizací se zákonodárce výslovně přihlásil ke konceptu odpovědnosti prodávajícího pouze za vady při převzetí: Spotřebitel při reklamaci musí prokázat, že zboží bylo vadné již při převzetí.

Neznamená to ovšem, že vada musí být již při převzetí zjistitelná. Když například u vycházkové obuvi dojde k oddělení podrážky v důsledku jejího nedostatečného upevnění, pak v tomto případě jde o vadu existující při převzetí, byť při převzetí nebyla rozpoznatelná a projevila se později.

Ochrana spotřebitele by nebyla efektivní, kdyby musel vždy prokázat, že zboží bylo vadné již při převzetí. Je zřejmé, že prokázání vady například znaleckým posudkem za tisíce korun by bylo pro mnohého mimo finanční možnosti. Proto byla zavedena tzv. vyvratitelná právní domněnka, že zboží reklamované v prvních šesti měsících od převzetí bylo při převzetí vadné. Je na prodávajícím, aby případně dokázal, že při převzetí zboží vadné nebylo. Zákonodárce nyní prodloužil tuto šestiměsíční lhůtu ve prospěch spotřebitele na jeden rok. Tedy jednoduše řečeno, pokud reklamujete zboží v prvním roce po převzetí, prodávající musí prokázat, že zboží není vadné. V opačném případě je reklamace úspěšná.

Záruka za jakost

Jestliže naleznete na obale zboží uvedenou záruční dobu, poskytuje výrobce tzv. záruku za jakost. Záruku lze u mnohých prodávajících získat i za příplatek, jak je již běžné zejména při nákupu elektroniky. Vždy věnujte náležitou pozornost podmínkám záruky, které mohou poskytovanou záruku velmi zúžit.

Rozsah záruky za jakost totiž není definován zákonem, ale smluvně mezi spotřebitelem a poskytovatelem záruky (nejčastěji prodávající nebo výrobce). Například běžná záruka výrobce na 10 let se nevztahuje na celou pračku, ale povětšinou pouze na motor. Prasknutí těsnění uvnitř pračky tak není zárukou pokryto a výrobce není povinen zajistit opravu.

Tomáš Chmelík

Tomáš Chmelík, advokát

  • Studoval práva na univerzitách v německém Freiburgu a skotském Edinburghu.
  • Absolvoval doktorské studium v oblasti odpovědnosti sociálních sítí za uživatelsky generované obsahy.
  • Je německým advokátem (Rechtsanwalt) při advokátní komoře v Mnichově a usazeným evropským advokátem v České republice.
  • Specializuje se především na e-commerce, německé právo a právní poradenství pro klienty s mezinárodním přesahem.
  • Hovoří plynně německy a anglicky.

Záruka za jakost nenahrazuje zákonná práva z vadného plnění, ale existuje vedle nich. Pokud tedy praskne těsnění nebo se rozbije motor pračky následkem vady do dvou let od převzetí, máte nárok na bezplatné odstranění vady bez ohledu na případnou záruku.

Při poskytnutí záruky musíte být informování o detailech záruky v potvrzení o záruce za jakost (záruční list), a to včetně postupu k jejímu uplatnění. Samozřejmě svých práv ze záruky se můžete dovolávat, i když poskytovatel záruky svoji informační povinnost nesplní.

Bude zajímavé sledovat, jak si prodávající poradí se striktním rozlišováním záruky za jakost a zákonných práv kupujícího z vadného plnění. Doposud byla totiž zákonná práva kupujícího z vadného plnění laicky označována jako „záruka“.

Splátky po dobu reklamace platit nemusíte

Novelizace rovněž zvýhodňuje spotřebitele během reklamace, pokud koupil zboží na splátky. Dokud prodávající nesplní své reklamační povinnosti, nemusíte platit dosud neuhrazenou kupní cenu nebo její část. Jinými slovy, během opravy nemusíte hradit splátky prodávajícímu. U splátkového prodeje se doporučuje postupovat obezřetně, protože mnohdy jsou finanční služby poskytovány specializovanými společnostmi, které nejsou identické s prodávajícím.

Pár tipů na závěr

Jestliže chcete zvýšit své šance na rychlou a bezproblémovou reklamaci, maximálně ulehčete prodávajícímu rozhodnutí vám vyhovět. Když prodávajícímu předáte čistou a voňavou obuv s odlepenou podrážkou, spíše rozhodne ve váš prospěch než při předání zatuchlé obuvi se zbytky bláta.

Rovněž nenechávejte reklamaci na poslední chvíli. Z právního hlediska je sice v České republice irelevantní, kdy zboží v rámci jednoho roku od převzetí reklamujete. Ale z pohledu prodávajícího působíte důvěryhodněji, když vadné zboží reklamujete po dvou dnech než až po jedenácti měsících od převzetí.

Autor:
  • Nejčtenější

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

KVÍZ: Pravidla penzijního spoření se mění. Víte, jak z něj získat maximum?

28. dubna 2024

Penzijní spoření má v České republice dlouhou historii. Již tři desítky let poskytuje lidem...

Vyvážejí do Asie i do Afriky. Recepturu a stroje si přísně chrání

27. dubna 2024

Jejich výrobek zná každý český chalupář. A často mu jeden nestačí. Přesto Papírna Moudrý stačí...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

Cestovní kanceláře posilují. Proč dává zájezdům přednost stále více lidí?

26. dubna 2024

Premium Cestování do zahraničí loni poprvé překonalo úroveň před pandemií covidu, čísla se tak dostala na...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...