Nejbohatším člověkem světa je poprvé Evropan, Francouz Arnault

foto Francouzský podnikatel Bernard Arnault s manželkou Helene na snímku z 1. prosince 2022.

New York - Majitel internetové společnosti Twitter Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě. Z první příčky jej sesadil francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží. Poprvé tak v čele žebříčku nejbohatších lidí stanul Evropan, uvedla agentura Bloomberg. Ke stejnému výsledku došel i časopis Forbes, který pořadí nejbohatších lidí stanovuje na základě odlišné metodiky.

Arnaultův majetek Bloomberg ve svém žebříčku miliardářů aktuálně odhaduje na 171 miliard dolarů (3,9 bilionu Kč), zatímco Muskův majetek má odhadovanou hodnotu 164 miliard USD (téměř 3,5 bilionu Kč). Bloomberg svůj index miliardářů aktualizuje denně. Podle Forbesu je hodnota majetku obou těchto lidí vyšší, pořadí ale zůstává stejné.

Třiasedmdesátiletý Arnault jedenapadesátiletého Muska na pozici nejbohatšího člověka planety v letošním roce už krátce vystřídal, teď je ale rozdíl ve výši jejich majetku výraznější.

Bloomberg při sestavování indexu vychází z pohybu cen akcií dotčených firem, ale vyhodnocuje i související informace, které mají dopady na hospodaření těchto podniků. V úvahu bere jak veřejně dostupné údaje, tak informace neveřejné, zpravidla z privátních trhů. Zjištěné částky převádí podle aktuálních kurzů na dolary a nepřihlíží například k soukromým dluhům hodnocených jednotlivců.

Musk ve druhé polovině letošního roku předvedl spektakulární pád - v minulosti žebříčku nejbohatších lidí s přehledem kraloval a jeho majetek měl v jednu chvíli odhadovanou hodnotu až 340 miliard dolarů (téměř 7,8 bilionu Kč). Jen od letošního ledna se ale snížil o více než 100 miliard USD.

Odchod z první příčky je pro Muska první od loňského září, kdy byl na druhém místě, za spoluzakladatelem internetové společnosti Amazon Jeffem Bezosem. Ten je nyní až na čtvrtém místě. K poklesu Muskova majetku přispěl zejména propad ceny akcií automobilky Tesla, kde Musk drží podíl a navázané finanční deriváty, a také jeho rozhodnutí koupit za 44 miliard USD firmu Twitter.

Naproti tomu Arnault svůj majetek budoval pomaleji, zato systematičtěji. Netýkají se ho žádná podobná dramata, jako například Muskův několikrát odvolaný a znovu obnovený zájem o Twitter, za což se dočkal několika žalob. Arnault vybudoval největší světový konglomerát na prodej luxusního zboží a doplňků, do jehož impéria patří značky jako Louis Vuitton, ale také například americké klenotnictví Tiffany & Co, výrobce hodinek Tag Heuer nebo luxusní móda Celine.

Ke stejnému výsledku jako Bloomberg došel i časopis Forbes, který k výpočtu používá jinou metodiku. Podle seznamu světových miliardářů, který časopis na svém webu aktualizuje rovněž každý den, hodnota Arnaultova majetku k úternímu večeru dosahovala 187,3 miliardy USD (téměř 4,3 bilionu Kč). Hodnotu Muskova majetku pak Forbes odhadl na 176,8 miliardy USD (přes čtyři biliony Kč).

I Forbes dává propad hodnoty Muskova majetku do souvislosti zejména s výrazným poklesem akcií Tesly. Ty jen za úterý odepsaly 6,3 procenta a od začátku roku se jejich cena snížila o více než 50 procent. Propad na podzim akceleroval po oznámení, že Musk převezme Twitter.

Arnault má prostřednictvím holdingových firem a rodinných trustů pod kontrolou více než 60 procent akcií LVMH, s nimiž jsou spojena hlasovací práva, vyplývá z povinného hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC).

Musk podle záznamů společnosti FactSet v současné době v Tesle drží 14,11 procenta kmenových akcií, přičemž tržní hodnota celé automobilky v úterý činila zhruba 530 miliard USD. Musk navíc vlastní přes 40 procent akcií společnosti SpaceX, která se věnuje letům do vesmíru. Díky tomu se hodnota jeho majetku už dříve zvýšila o miliardy dolarů, protože soukromý trh firmu SpaceX letos v červnu ohodnotil na 125 miliard USD, uvedl server televize CNBC.

Letošní rok akciovým trhům obecně nesvědčil. Nejvíce klesly akcie firem z odvětví vyspělých technologií, k nim má právě Musk blízko. Naopak hodnota akcií Arnaultovy LVMH se od začátku letošního roku na burze snížila o méně než dvě procenta.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď