Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapci se propadli slabým ledem a zemřeli: Malý hrdina (†10) se je snažil zachránit

Autor: rix, ČTK - 
14. prosince 2022
11:05

Tři děti zemřely poté, co spadly do ledové vody jezera v britském městě Solihull. Propadly se slabým ledem. Jedním z nich byl desetiletý Jack Johnson, který šel zrovna kolem. Nezištně se svým vrstevníkům snažil pomoci, ale sám u toho zahynul. 

Jackova teta Charlotte McIlmurrayová o jeho hrdinském činu informovala na sociálních sítích. Chlapec si všiml odehrávající se tragédie a snažil se hochům pomoci. To se mu bohužel nepodařilo. V ledové vodě zahynul společně s nimi. 

„Je to noční můra,“ svěřila se McIlmurrayová. Jak uvedla, chlapci pocházeli ze dvou rodin. „Ty dvě rodiny se nemohou probudit z naprosté bolesti,“ zoufala si a popsala, jak se Jack snažil ostatní zachránit. 

„Uviděl, jak se propadli ledem. Rozeběhl se a snažil se jim pomoct,“ uvedla. „Jsme zdrcení. Zemřel při snaze zachránit tři chlapce, které ani neznal, byl úžasný,“ napsala podle deníku Daily Mail

Celou tragédii viděl z okna svého bytu i osmatřicetiletý Dan Hall. „Slyšel jsem sirény, tak jsem se šel podívat dolu k jezeru,“ vyprávěl. „Byla tam asi třináctiletá dívka se svou sestrou a pořád opakovala, že je tam její bráška,“ popsal traumatickou událost.

„Byl tam také muž, který byl zřejmě otcem jednoho z těch chlapců. Utěšoval ho policista, protože byl ve strašném stavu,“ dodal Hall s tím, že se hned sebral a běžel domů pro suché ručníky a oblečení. 

Rodiny zemřelých chlapců se sešly společně s občany Solihullu, aby na hochy zavzpomínaly. Na pietním místě bylo nespočet květin, plyšáků nebo vzkazů. „Mému příteli Thomasovi. Děkuji, že jsi tu by pro mě, když mi bylo smutno,“ stálo v dopise určeném jednomu z chlapců. 

Všechny čtyři hochy vytáhli z jezera policisté a hasiči. Tři utopené děti byly ve věku deset, osm a jedenáct let. Jeden chlapec leží v kritickém stavu v nemocnici. „Pokračovali jsme v pátracích operacích, abychom zjistili, zda není ještě někdo ve vodě,“ uvedl na tiskové konferenci šéf místních hasičů Richard Stanton.

Co dělat, když se propadnete ledem?

Nepanikařte. Otočte se do směru, odkud jste přišli, natáhněte ruce nad pevný povrch a kopáním nohou se snažte vysunout na pevnější led. „Na jaře a v předjaří je riziko, že led už není dost pevný a bude se pod vámi bortit a odlamovat,“ varuje vodní záchranářka Adéla Černá. Když se dostanete ven, zůstaňte ležet, abyste váhu rozložili a odkutálejte se od díry. Plazte se směrem, odkud jste přišli.

Co se děje s tělem v ledové vodě?

Nejdříve přichází teplotní šok, ztuhnutí a dezorientace. Může docházet ke křečím, v závislosti na krevním oběhu k ochabování svalů, včetně těch dýchacích. Člověk se nejdříve třese, pak přestává, dochází k poruchám vědomí.

Postupně slábne i schopnost volat o pomoc, přichází stav bezvědomí, poruchy srdečního rytmu, zástava dechu a smrt. „Trénovaný člověk, otužilec, může ve vodě vydržet desítky minut, u netrénovaného jedince to mohou být i jen čtyři minuty,“ připomíná záchranářka.

Video  Cvičení Středočeských hasičů na zamrzlém rybníku.  - Blesk: David Malík
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání